شنبه ۴ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۲:۴۰

جواد مجابی درآیین رونمایی شاهنامه فردوسی در فرهنگسرای نیاوران :

حجت شکیبا از شاهنامه فردوسی يك گام فراتر مي رود

حجت شکیبا

سینما پرس- گروه هفت هنر/روایت صلح آمیز «حجت شکیبا» از شاهنامه فردوسی و تصویر متفاوت او از رستم؛ ارزیابی پژوهشگران هنری از شاهنامه نگاری های این نقاش پیشکسوت بود که در آیین رونمایی از دو شاهنامه فردوسی برآن تاکید کردند.

به گزارش سینما پرس، آیین رونمایی شاهنامه فردوسی که توسط «خانه فرهنگ و هنر گویا» با همکاری کمیسیون ملی یونسکو به زیور طبع آراسته شده، عصر روز جمعه سوم خردادماه در سالن اصلی فرهنگسرای نیاوران برپا شد. دراین مراسم که با اجرای سهیل محمودی همراه بود؛ ضمن رونمایی از دو شاهنامه در قطع‌های رحلی و سلطانی همراه با تصویرسازی‌های «حجت شکیبا»، جواد مجابی، حسین الهی قمشه‌ای، محمدرضا سعید آبادی، محمدباقر آقامیری و عباس جمال‌پور درباره این اثر سخن گفتند.

 

جواد مجابی محقق و هنرشناس پیشکسوت گفت: درتصاویر حجت شکیبا از شاهنامه، صحنه هایی می بینیم که پر سیمرغ به رستم سابیده می شود و یا پهلوی رستم شکافته شده در تصاویر شکیبا مرگ سهراب را نمی‌بینیم، بلکه رستم در نهایت عطوفت فرزند را در آغوش کشیده است. این گونه نگاه به شاهنامه؛ نشان از روحیه صلح آمیز«حجت شکیبا» دارد که اثر او را یک گام از شاهنامه های پیشین فراتر برده است.

 

جواد مجابی درابتدای این مراسم با بیان این مطلب که از 1600 سال پیش تاکنون نقاشی‌های دیواری درایران به جای مانده و این نقاشی دو سوارکار را در شکارگاه نشان می‌دهد گفت: دیوارنگاری یکی از هنرهای قدیمی ایرانیان است و همین موضوع نشان می‌دهد که نقاشی در ایران هنری مردمی بوده است.

 

به گفته مجابی؛ ایرانیان همواره نسخه‌های نفیس را با نقاشی نگاشته‌اند و شاهنامه فردوسی و خمسه نظامی دو اثری بوده‌اند که همواره مورد توجه نگارگران بوده اند و بارها مصور شده اند و برای نخستین بار شاهنامه فردوسی در قرن ششم مصور شده است.

 

وی افزود: فردوسی خود هنگام سرودن شاهنامه در بیتی از مصور شدن شاهنامه خبر داده بود و این نشان از تیزهوشی و آینده نگری فردوسی است. از زمانی که شاهنامه برای نخستین بار مصورشد؛ این اثرعظیم در دوران حکمرانی پادشاهان بارها مصور شده است و این تصويرسازی ها بیشتر به مجالس بزم، رزم ها و پادشاهان اختصاص داشته است.

 

این نقاش و نویسنده پیشکسوت ادامه داد: بیشتر تصویرسازان با اینکه با گذشت دهه ها و یا قرن ها دوباره شاهنامه را مصور کرده اند، اما همواره برای تصویرسازی شاهنامه تحت تاثیر تصویرسازان دوره پیشین خود بوده اند و خلاقیت دراین آثار بسیار کم به چشم می خورد. اما باید این نکته را بیان کرد که حجت شکیبا در تصویر سازی شاهنامه به سنت پیشینیان رفتار نکرده و تصاویری که خلق کرده است نقطه عطفی در مصور سازی شاهنامه فردوسی به شمار می رود.

 

این منتقد هنری افزود: تا پیش ازاین شخصیت‌های شاهنامه به گونه‌ای غیر طبیعی تصویر شده‌اند و حجت شکیبا بی‌شک نخستین نقاشی است که برای کشیدن شخصیت‌های چون رستم به عنوان انسانی قدر قدرت به او چهره طبیعی بخشیده و در چهره او شاهد حالاتی چون خشم، اندوه و شادی هستیم. امیدوارم که دیگر تصویرگران شاهنامه نیز به این نکته توجه کنند و راه حجت شکیبا را ادامه بدهند.

 

به گفته این منتقد هنری؛ شکیبا برای تصویر سازی شاهنامه سعی کرده است که به جزئیات زندگی مردم و آنچه که خودش از شاهنامه دریافت کرده است توجه کند و درواقع تصاویری واقع گرایانه، ستایشگر و تاریخی خلق کند.

 

در ادامه این مراسم فیلمی درباره زندگی حجت شکیبا از دوران کودکی تا دو دهه آخر پخش شد که دراین فیلم کوتاه درباره چگونه نقاش شدن شکیبا سخن گفته می شد.

 

سپس عباس جمال پور نقاش پیشکسوت طی سخنانی در مراسم رونمایی از دو شاهنامه «حجت شکیبا» در سالن اصلی فرهنگسرای نیاوران گفت: فردوسی با نوری که از خدا گرفته است اثری ارزشمند را خلق کرده است که سرچشمه نور و خیرات برای ایرانیان است و هنرمندان رشته های مختلف از این اثر عظیم تاثیر پذیرفته اند و آثار جاودانه ای خلق کرده اند.

 

به گفته این نقاش پیشکسوت از دوره سلجوقی به این سو توجه به ادبیات زیاد شده است و داستان های شاهنامه مورد توجه علاقمندان مختلف قرار گرفت و نقاشی و نگارگری متعددی متاثراز شاهنامه بر روی فلز، شیشه، کاشی، فرش و سفال خلق شده اند.

 

او با بیان این مطلب که بیشتر شاهنامه های مصور به موزه های سایر کشورها منتقل شده اند و جز شاهنامه بایسنقری و شاه طهماسب، شاهنامه مصوری در ایران موجود نیست، گفت: پرسش اساسی من این است چه عاملی موجب شده است که این شاهنامه‌ها از ایران خارج شده اند.

 

در ادامه محمدرضا سعید آبادی مدیر کل کمیسیون ملی یونسکو هم با ابراز امیدواری از انتشار شاهنامه مصور حجت شکیبا گفت: امیدوارم انتشار این شاهنامه راهشگای هنرمندان هم عصر و دوره های بعد شود و زمینه ای را فراهم کند که تا آموزه های سترگ شاهنامه فردوسی به نسل های بعد منتقل شود.

 

وی افزود: فردوسی با نیروی خرد و فرزانگی سعی کرده است که اثری انسانی و بزرگ را خلق کند و با خلق این اثر زبان فارسی را در جهان بپراکند و ماندگار کند. اثری که موجب جاودانگی فرهنگ ایرانی و شرقی در جهان شده است.

 

به گفته مدیر کل کمیسیون ملی یونسکو؛ یکی از رازهای موفقیت فردوسی در دیوبندی و فرشته پیوندی است و این موضوع جز با صدر قرار دادن خرد میسر نیست. خردی که ویران کننده کینه جویی های اهریمن است.

 

سعید آبادی افزود: سازمان جهانی یونسکو با درک اثر جاودانه فردوسی  سال 2010 را به عنوان هزارمین سال سرایش شاهنامه اعلام کرد و با این نام گذاری اعلام کرد که شاهنامه تنها متعلق به ایرانیان نیست بلکه اثری جهانی است که در آن حکیم ایرانی قصد دارد بگوید که طومار جنگ و ستیز چون شب روزی بسته خواهد شد و روز فرا خواهد رسید.

 

محمد باقر آقامیری از نگارگران برجسته کشورمان نيز در اين نشست گفت: تلاش انتشارات فرهنگ و هنر گویا برای فراهم کردن انتشار آثار نفیس ادبیات و فرهنگ ایران زمین ارزشمند است و حجت شکیبا نیز در این اثر به خوبی اشعار فردوسی را به تصویر کشیده که از دیدن تصاویر او هر بیننده ای لذت می برد.

 

دکتر حسین الهی قمشه ای هم در سخنانی کوتاهی گفت: انتشار شاهنامه فردوسی جای بسی خوشحالی است و برگزاری مراسم های رونمایی کتاب موجب دوستی ها و برکت می شود.

 

وی افزود: یکی از مهم ترین عوامل از بین بردن کدروت؛ پالودن زبان و آموختن زبان است. یادگیری زبان فاخر حال انسان را خوب می کند و روزی که با شعر بزرگان آغاز شود بی شک پربرکت و خوبی خواهد بود. شاید برایتان جالب باشد که چرچیل هر روز صبح زمانی که می خواسته ریشش را بتراشد می خواست که برای او دو غزل از شکسپیر بخوانند و معتقد بود که شکسپیر حال او را خوب می کند.

 

این ادیب با انتقاد از اقشار مختلف جامعه که در بسیاری از موارد نسبت به زبان فاخر بی اعتنا هستند گفت: بی اعتنایی به زبان فاخر به مرور موجب می شود که گنجینه عظیم زبان فارسی به فراموشی سپرده شود و به جای آن کینه، طعنه که چون نیزه در قلب آدمی فرو می رود، جایگزین شود.

 

در پایان مراسم از حجت شکیبا، علی اصغر مریخی، محمد زمانیان، هادی تخیلی، میثم موحد، کاوه اخوین، حمید بلوچ، میرهاشمی، مژگان شهبازی، حمید پور کلباسی و کهالی که برای انتشار شاهنامه فردوسی اهتمام کرده اند با اهدای لوح تقدیر قدردانی شد.

 

همچنین از سوی کمیسیون ملی یونسکو و بنیاد فردوسی لوح تقدیری به میرباقری مدیر انتشارات فرهنگ گویا اهدا شد. این مراسم که با حضور بزرگانی چون جواد مجابی، حسین الهی قمشه‌ای، محمدرضا سعید آبادی، محمد باقر آقامیری، عباس جمال‌پور، مجید خسرو شاهین وجمع کثیری از هنرمندان و علاقمندان همراه بود با بازدید از نمایشگاه نیم قرن نقاشی های شکیبا در گالری اصلی فرهنگسرای نیاوران به پایان رسید.

 

نیم قرن نقاشی های شکیبا تا 9خرداد در گالری شماره یک فرهنگسرای نیاوران واقع در انتهای خیابان پاسداران، رو به روی پارک نیاوران، فرهنگسرای نیاوران به روی دیوار خواهد بود و علاقمندان می توانند همه روزه از ساعت 10 تا 19 و روزهای تعطیل 14 تا 19 از این آثار دیدن نمایند.

 

انتهای پیام/ص

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.