پنجشنبه ۱۸ آذر ۱۳۹۵ - ۱۶:۵۵

تداوم حاشیه‌سازی برای جلوگیری از افشاگری های «یتیم‌خانه ایران»/ فیلمی ضدانگلیسی که سانسور تاریخ را می شکند

یتیم خانه ایران

سینماپرس: سینمای ایران به گفته بسیاری از منتقدان پتانسیل‌های فراوانی دارد که در صورت توجه به آن می‌تواند به عنوان یک سینمای پیشرو شناخته شود. هر از چند گاهی این سینما تولیداتی دارد که امیدوارکننده است، اما هر زمان چنین فیلم‌های بیان‌کننده حقایقی ساخته می‌شود، با سرنوشت عجیبی روبه‌رو می‌شود!

فیلم «یتیم‌خانه ایران» یکی از همان فیلم‌هایی است که از بدو ورود خود دچار حواشی فراوانی شد و همین حواشی هم باعث شد این فیلم بر سر زبان‌ها بیفتد. هرچند که شاید موضوع اصلی این فیلم که برشی از تاریخ کمتر شنیده شده ایران است، دلیل اصلی جذابیت و شهرت آن باشد.  طالبی، کارگران فیلم در خصوص حذف این روایت از کتاب‌های تاریخ می‌گوید: متأسفانه کسی نمای روشنی از قحطی آن سال‌ها ندارد و همه خاطراتی مبهم به یاد دارند و این فاجعه عظیم در کتب درسی تاریخی ما نیز از زمان پهلوی تا بعد از انقلاب گنجانده نشده است! با وجود این با گذشت مدتی از آغاز اکران «یتیم‌خانه ایران»، هنور این فیلم با حاشیه‌های متعددی دست به گریبان است.

  
توقیف فیلم قبل از اکران
داستان یتیم‌خانه ایران در سال ۱۲۹۵ تا ۱۳۰۰ می‌گذرد که در زمان احمدشاه قاجار، بر اثر قحطی ناشی از خیانت انگلیس‌ها، نیمی از مردم ایران جان باختند. روایت ضدانگلیسی فیلم موجب شد از همان ابتدا مشکلات با اکران این فیلم همراه باشد.
در روزهای ابتدایی آبان‌ماه بود که قرار شد این فیلم اکران شود، اما خبری منتشر شد که کمی عجیب به نظر می‌رسید. در حالی که اعلام شده بود «یتیم‌خانه ایران» اکران خواهد شد، از اکران این فیلم ضدانگلیسی جلوگیری شد.  در آن زمان گفته شد برخی منابع خبری آگاه پیغام‌های سفارت تازه گشایش‌یافته انگلستان به برخی از نزدیکان دولت را دلیل این تعلل در اکران عنوان کرده‌اند. انگلیس‌ها پخش این فیلم در ایران را که روایتی از قتل عام میلیون‌ها ایرانی در « قحطی انگلیسی» است، عامل تیره شدن مجدد روابط با دولت توصیف کرده‌اند. در این میان این وضعیت با واکنش شخصیت‌های متعددی روبه‌رو شد. سردار محمدرضا نقدی، رئیس سازمان بسیج مستضعفین یکی از کسانی بود که در واکنش به توقیف فیلم «یتیم‌خانه ایران» گفت: اخلال در اکران این فیلم ظالمانه است. 

سردار نقدی اضافه کرد: اگر ادعای آزادی بیان داریم این آزادی باید برای همه باشد و امیدوارم این‌طور که می‌گویند پای سفارتخانه‌های استعماری در میان نباشد.  وی با اشاره به خرابکاری فنی که مانع اکران این فیلم در جشنواره فجر شد، گفت: برای اکران عمومی هم اول می‌گویند اردیبهشت، بعد عید فطر، بعد عقب می‌افتد به اول مهر و همین‌طور عقب می‌افتد تا کی؟ وقتی فیلم‌های جدید برسد چرا؟ خدا می‌داند.   در ادامه مشکل جلوگیری از اکران فیلم «یتیم‌خانه ایران» با حکم رئیس قوه قضائیه حل شد که طالبی کارگردان آن با انتشار پیامی از این اقدام آیت‌الله ‌آملی‌لاریجانی تشکر کرد.  طالبی در پیام خود نوشت: باز کردن گره‌های اهالی فرهنگ و هنر به دست جنابعالی، به‌خصوص اقدام اخیرتان در مورد حل اکران فیلم‌های سینمایی و فیلم «یتیم‌خانه ایران»، مرا ملزم می‌کند تقدیر و تشکر خودم را نسبت به این عنایت جنابعالی اعلام کنم و خدا را شاکر باشم به وجود چون شمایی که مقتضیات هنر و مشکلات هنرمندان را در این هجوم فرهنگی غرب به درستی درک می‌کنید و با اشارات به‌هنگام و نگاه پدرانه نمی‌گذارید مهاجمان فرهنگی بر غم‌نامه‌های ما دست‌افشانی کنند.
 
تعداد پایین سالن‌های نمایش
اما باز هم نگاه تبعیض‌آمیز به این فیلم ضدانگلیسی در شیوه اکران نیز دیده می‌شود. براساس یک آمار منتشر شده از تعداد سالن‌های نمایش، مشاهده می‌شود که سالن‌های نمایش «یتیم‌خانه ایران» بسیار کم است که این موضوع باعث خواهد شد مردم برای دیدن آن با مشکلاتی روبه‌رو شوند.  براساس آمار منتشر شده، تعداد سالن‌های نمایش فیلم‌های بارکد ۱۲۱ سالن، آس و پاس ۱۱۱ سالن و سلام بمبئی ۱۰۰ سالن (درروز اول اکران) است، اما «یتیم‌خانه ایران» تنها در ۲۴ سالن نمایش داده می‌شود!
به نظر می‌رسد این چنین روایت‌های افشاگرانه‌ای از دشمنان تاریخی ایرانیان به مذاق افرادی خوش نیامده که چنین رویه‌ای در برابر آن اجرایی شده است.

* جوان

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.