هر روز بر تعداد مصاحبههای سینماگران درباره وجود پولهای کثیف و عاقبت جولان دادن این پولها در سینما افزوده میشود و انتظار میرود که حداقل برای بررسی صحت این ادعاها، مقامات مسئول دست به کار شوند و اگر حجم حضور پول کثیف در سینما به اندازهای است که اهالی سینما مدعی آن هستند، ریشه این معضل بزرگ را بخشکانند.
بحث حضور پولهای ناسالم و منابع مالی شبههناک در سینمای ایران، از زمان حضور برخی چهرههای خاص به عنوان سرمایهگذار و تهیهکننده، مطرح شد. کسانی که بدون پشتوانه حضور در سینما، صرفاً با آوردن پولهای بیحساب توانستند در پروژههای مهم سینمایی، حضور پیدا کنند. این بحث اکنون با دستگیری یک چهره مشهور و مصاحبههای مکرر اهالی سینما درباره این پولها وارد ابعاد جدیتری شده است.
برآوردهای بیحساب نشانهای از پولشویی
مهرداد فرید، تهیهکننده و کارگردان سینما، درباره پولشویی در سینمای ایران، میگوید: علت پولشویی که سینمای ایران به شدت درگیر آن شده وجود پولهای سرگردانی است که متأسفانه برای موجه نشان دادن به سمت فضای فرهنگی سوق داده میشود تا کمتر مورد مؤاخذه قضایی قرار بگیرد. فرید توضیح میدهد: به عنوان نمونه فیلمی که باید با ۲ میلیارد ساخته شود با ورود پول سرگردان با ۱۰ میلیارد به پایان میرسد در حالی که در چرخه نرمال اقتصادی سینمای ایران این رقم توجیهی ندارد. در این زمان بازیگر و برخی عوامل متوجه این مبالغ هنگفت میشوند و دستمزدهایشان را بالا میبرند که این موضوع تولید فیلمهای دیگری که از این پولها محروم هستند را با مشکل مواجه میکند بنابراین سازوکار چرخه اقتصادی سینما بههم میریزد و فیلمی که پول زیادی صرف آن شده در این بازار کوچک و بیمار سینما بازگشت هزینه ندارد چه برسد به اینکه سودآوری داشته باشد.
پول کثیف عامل حضور افراد بیربط در سینما
ورود پولهای کثیف به سینما باعث بههم خوردن مناسبات کاری در سینما میشود و این قضیه به نظام صنفی سینما ضربه میزند، سحر صباغسرشت، تهیهکننده سینما، درباره حضور افراد بیربطی که به واسطه پول خود را به عنوان سینماگر جا میزنند، میگوید: برخی از این افراد که معلوم نیست با کدامین واسطه و زد و بندی توانستهاند به سینمای حرفهای ورود پیدا کنند و یکشبه مثلاً به عنوان کارگردان مطرح شدهاند مدعی هم هستند و خودشان را همهکاره سینما میدانند؛ من شخصاً چند وقت قبل با یکی از همین افراد برخورد کردم که یک فیلم با پولی مشکوک ساخته بود و حالا سراغ تهیهکنندهای حرفهای برای تولید فیلم دومش میگشت! او به من گفت: من پول دارم فقط از شما میخواهم تهیهکنندهام بشوی! من شخصاً وقتی رفتار غیرحرفهای و به دور از ادب این فرد را دیدم حاضر به ادامه همکلامی با وی هم نشدم.
صباغسرشت خاطرنشان میکند: من نمیدانم چرا به یکباره وضعیت سینمای کشورمان این چنین بیدر و پیکر شده که هر شخصی بیاید و در سینما مدعی باشد! من شخصاً از همکاران تهیهکنندهام توقع دارم که در برخورد با این قبیل افراد تخصص و دانش و جایگاهشان را در نظر بگیرند و هیچگونه همکاری با این قبیل افراد که یکشبه به واسطه رانت و زد و بند وارد سینما شدهاند نکنند و اجازه جولان دادن در سینما ندهند.
سکوت در مقابل اتهام پولشویی در سینما
با آنکه مدیریت سینما بر عهده معاون وزیر ارشاد است و سازمان سینمایی یکی از مهمترین بخشهای وزارت ارشاد را تشکیل میدهد، هنوز مقابله جدی و یا حتی یک اظهار نظر انتقادی به وضعیت پولشویی از سوی مدیران سازمان سینمایی صورت نگرفته است. همین مسئله باعث انتقاد اهالی سینما شده است. عبدالله علیخانی، تهیهکننده سینما و جمله سینماگرانی که از سکوت مدیران سازمان سینمایی ناراضی است، میگوید: متأسفانه مسئولان به این فکر نمیکنند که برخی افراد از هر جا و از هر طرف وارد سینما میشوند و جو اقتصادی و آرامش سینما را بههم میریزند. البته اینکه این پولها از کجا میآید مسائل قضایی خود را میطلبد، اما مسئولان سینمایی هم باید نظارت کامل و دقیق داشته باشند. این تهیهکننده میافزاید: برخی در میان عوامل فیلم جای نام تهیهکننده، نامی ظاهری و اشتباهی مینویسند. در واقع با گرفتن مقداری پول نام فردی را به عنوان تهیهکننده درج میکنند، اما پشت جریان فرد یا افراد دیگری هستند که وضعیت اسفبار کنونی سینما را به وجود آوردهاند.
علیخانی در پایان تصریح میکند: مسئولان سینمایی فقط به گل و بلبل بودن دوران مدیریت خود فکر میکنند. از ما که گذشت، اما این بیسامانیها و عدم آیندهنگری گریبانگیر جوانها، عاشقان واقعی سینما و بخش خصوصی میشود و ستون اصلی سینما را ویران میکند. مسئولان باید بیشتر توجه کنند و باعث ویرانی سینما نشوند. در مقابل این نظرهای انتقادی، هستند افرادی که باور ندارند در سینما مسئله پولشویی وجود دارد. مهدی کریمی، تهیهکننده، از رواج بحث پولشویی در سینما انتقاد میکند و میگوید: به نظر من پولشویی در سینما آدرس غلطی است که داده میشود چراکه فضاهای بکرتر برای پولشویی وجود دارد که سینما در قبال آن عددی نیست و باید گفت: این بچه یتیم را اینقدر آزار ندهید. تهیهکننده «مهرمادری» ادامه میدهد: در سینمای ما به نسبت دیگر صنوف نه مافیا وجود دارد و نه پولشویی، چون اندازه این القاب نیست و به کرات میتوان دید در دیگر صنوف پولشویی زیادتر است.
وی مدعی است: کل بودجه سینمای ما از بودجه شهرداری یک شهر کوچک کمتر است، اما، چون ویترین و چهرهای جذاب دارد در افکار عمومی مورد مؤاخذه بیشتری قرار میگیرد.
اکنون که بحث پولشویی در سینما رسانهای شده است و افراد متعددی درباره آن اظهار نظر میکنند، بهتر است با ورود مدعیالعموم به آن، در صورت صحت ادعاهای مطرح شده، نسبت به رواج یک فساد جلوگیری شود و یا اگر مانند نظر مهدی کریمی، این بحثها صرفاً آدرس غلط دادن است، این اتهام و بدنامی را از سینمای ایران دور کنند.
ارسال نظر