به گزارش سینماپرس، مراسم اختتامیه دومین دوره جشنواره تلویزیونی مستند، عصر امروز (۳۰ آبان ماه) با معرفی فیلمهای مستند و عکسهای برگزیده و با حضور رضا پورحسین، سلیم غفوری، احسان محمدحسنی، شهاب اسفندیاری، علیرضا زرین دست، همایون اسعدیان، بهروز افخمی، احمد ضابطی جهرمی و جمعی از مستندسازان در سالن تئاتر دانشکده صدا و سیما برگزار شد.
در ابتدای این مراسم اختتامیه، سلیم غفوری، مدیر شبکه مستند صحبت کرد و گفت: در این دوره از جشنواره تلویزیونی مستند، ۳۷۰ اثر به دبیرخانه جشنواره رسید که هیئت انتخاب ۶۷ اثر را در سه بخش مستند کوتاه، نیمه بلند و بلند انتخاب کرد. این مجموعه مستند در قالب ۴۵ باکس تلویزیونی در شبکه مستند به نمایش درآمد. باید بگویم که آثاری که به دبیرخانه رسیده بود، از تنوع موضوعی بسیار خوبی برخوردار بود و مستندهای متنوعی در حوزههای انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، کارآفرینی، حیات وحش و ... وجود داشت.
وی ادامه داد: سینمای مستند کشور ما در سالیان اخیر از رشد کمی و کیفی بسیار خوبی برخوردار شده است و مستندسازان کشور ما، اگر از داستانیها جلوتر نباشند، عقبتر نیستند که البته به جرات میگویم که از آنان جلوتر نیز هستند. خوشبختانه آثار مستند ما در جشنوارههای داخلی و خارجی میدرخشد و مستندسازان ما راه خوبی را برای اتعکاس دیدگاهها و افکار خود، مشکلات جامعه و... انتخاب کردهاند. امیدوارم این روند با همین سرعت رو به گسترش برود و با کمک تکتک کسانی که به بدنهی سینمای مستند تعلق دارند، روندهای درخشانتری را شاهد باشیم. جشنواره تلویزیونی مستند با همت خانه مستند انقلاب اسلامی و موسسه اوج شکل گرفت و هدف آن ایجاد پلی بین مستندسازان و صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران بود. این جشنواره بستر نمایش آثار را فراهم کرد. در ۵ فصل اخیر این جشنواره شاهد بودیم که این ارتباط دوسویه برقرار شد و آثار به نمایش درآمد. امیدواریم که با استمرار این جشنواره روزهای بهتری را برای سینمای مستند کشور شاهد باشیم.
همچنین در بخشی از این مراسم، احسان محمدحسنی صحبت کرد و گفت: همه ما میبینیم که شبکه مستند بعد از یک دوره پر تنش و پرحاشیه، با حضور آقای سلیم غفوری به آرامش رسید و رشد قابل قبولی در حوزه تولید آثار داشت که واقعا جای تقدیر و تشکر دارد. گفته میشود که سازمان اوج اسپانسر این جشنواره تلویزیونی است. باید بگویم که اسم اسپانسر به اوج نمیچسبد. سازمان اوج، سازمانی است که هوشمندانه طراحی کرده و با برنامهریزی آن را اجرا میکند.
وی ادامه داد: باید بگویم که به نظر میرسد هنرمندان کشور و به ویژه مستندسازان نسبت به مدیران فرهنگی جمهوری اسلامی همگراتر بوده و نزدیکتر هستند. خوشبختانه با حمایت بچههای مستندساز، هم به لحاظ کمی و هم به لحاظ کیفی، آثار مستند در جایگاه بالایی چه در داخل و چه در خارج از کشور قرار گرفته است. من فکر میکنم که در تمام حوزههای مختلف رسانهای، حوزه مستند در ۱۰-۱۵ سال اخیر، رشد بسیار بهتری را داشته است. این موضوع مرهون خلاقیت، همت و پیگیری مستندسازانی است که ارزشهای خود را به مدیران رسانهای کشور نشان دادند. در خارج از ایران، مخاطبان منتظری وجود دارند که تشنه آثار مستندسازان خوشفکر و کاربلد ایرانی هستند. بنابراین بهترین کار این است که راه رسیدن این مستندها به مخاطبان تشنه خارج از ایران را باز کرده و موانع سر راه را برداریم.
مدیر مرکز فرهنگی رسانهای اوج بیان داشت: اگر بخواهیم به اثر یک مستندساز نگاه کنیم، آنچیزی که او را متمایز میکند، جهانبینی آن مستندساز است که قالب و فرم مستند او را در دست میگیرد. این موضوع دقیقا همانچیزی است که در شبکههای مطرح مستند خارجی نیز دیده میشود و آن هم توجه به گفتمان آن و جهانبینی مستندسازان آن است. این شبکهها اصلا روی این موضوع تعارف نداشته و کوتاه نمیآیند. حتی اگر مستند حیات وحش نیز تولید کنند، از گفتمان خود کوتاه نمیآیند. من فکر میکنم که جریان انقلاب اسلامی در کشور ما مظلوم واقع شده است و خطای برخی از مسئولان باعث شده است که مستندسازان روایت چندانی از انقلاب اسلامی نداشته باشند. مطمئنا اگر مستندسازان ما روایت صحیحی از انقلاب را داشته باشند و بر روی آن تمرکز کنند، حتما مخاطبان خارجی این روایت را جذاب دانسته و از آن استقبال میکنند.
سپس، برگزیدگان مستند در بخشهای مختلف از نگاه فعالان رسانه معرفی شدند.
بخشی از این مراسم اختصاص به تجلیل از احمد ضابطی جهرمی داشت. او در این مراسم تجلیل در سخنانی کوتاه گفت: معتقدم که فرم ملی برای سینمای کشور ما، فرم مستند است چرا که گستردگی دارد. البته باید بگویم که جایی که یک اثر داستانی و یک اثر مستند با هم درمی آمیزد، محلی برای زیباییشناسی رخ میدهد. پیشنهاد من این است که شبکه مستند این ژانر را نیز تجربه کند. مستند نزدیکترین اثر هنری به مردم است و از این منظر، فیلم مستند تاثیرگذاری زیادی داشته و باید پیشرو باشد. باید توجه داشت که فیلم مستند برای ما یک شکل میهنی نیز دارد و به یکپارچگی آحاد جامعه کمک میکند. مستند صدای همه است و همه جهانیان میتوانند صدای آن را بشنوند.
اسامی برگزیدهها
در بخش اهدای جوایز دومین جشنواره تلویزیونی مستند، در بخش مستندهای برگزیده از نگاه مردمی، تندیس بهترین مستند در بخش کوتاه با حضور غلام عباس انوری به عنوان یک شخصیت مردمی، به عبدالمجید علیجانی برای مستند "زمزمه ملکوت" تعلق گرفت.
تندیس بهترین مستند نیمه بلند از نگاه مردمی نیز با حضور ذوالقدر، نایب رییس کمیسیون فرهنگی مجلس در بخش فیلم نیمه بلند مردمی به ابوالفضل تاجیک برای مستند "فدیشه" تعلق گرفت.
همچنین جایزه بخش فیلمبلند با حضور بهروز افخمی به مهرداد حقشناس برای مستند "نبرد بیست و نهم" اهدا شد.
در بخش مستندهای برگزیده از نگاه فعالان رسانه، جایزه بهترین مستند در بخش کوتاه با حضور پیوند مرزوقی ضمن تقدیر از مستند "دریل"، به مهدی خالقی برای مستند "رویای روهینگیا" تعلق گرفت.
همچنین جایزه مستند برگزیده در بخش نیمهبلند با حضور علیرضا زریندست، ضمن تقدیر از مستند "چنشتیها" به محمد طالبی برای اثر "زبان مادری" اهدا شد.
جایزه مستند برگزیده در بخش بلند نیز با حضور مهدی عرفانی به نادر معصومی برای مستند "زمانی برای زندگی" تعلق گرفت.
همچنین در بخش برگزیدگان عکس، در بخش تک عکس با حضور ساسان مویدی، به برگزیدگان جوایزی اهدا شد. جایزه برگزیده اول به پژمان مولایی تعلق گرفت.
در بخش مجموعه عکس نیز با حضور حسن قاعدی، عکاس و داور جشنواره به برگزیدگان اول تا سوم جوایزی اهدا شد. مهدی بلوریان به عنوان برگزیده اول این بخش معرفی شد.
در بخش داوری فیلمها نیز مستند کوتاه آک آپ آس به کارگردانی محمد علی هاشم زهی، بخش نیمه بلند همشهری جنگ به کارگردانی احمد زائری و بخش بلند ده برادر به کارگردانی محسن علیدادی تندیسهای جشنواره مستند تلویزیونی را دریافت کردند.
ارسال نظر