ساماندهی بساطگستران چهارراه ولیعصر یا همان دستفروشان اطراف تئاتر شهر از آرزوهایی بود که در سالیان گذشته با وجود وعدهها و وعیدها محقق نمیشد. با نزدیکی ایام نوروز نیز وضعیت چهارراه ولیعصر، به عنوان یکی از مکانهای خرید پوشاک و کفش، نسبت به روزهای دیگر سال بدتر میشد. عبور و مرور سخت و فضای اطراف تئاتر شهر به سوی ناامنی سوق مییافت. وضعیت بد دستفروشان و بساطهایی که با هیاهو و جنجال همراه بود، نارضایتی اهالی هنر را موجب شده بود و برخی معتقد بودند فضای اطراف تئاتر شهر، موجب مخاطبگریزی شده است. این وضعیت همچنین آسیبهایی به فضای فرهنگی و حتی معماری تئاتر شهر نیز وارد کرده بود.
جشنواره ۳۷ تئاتر فجر با خبرهایی مبنی بر همکاری شهرداری برای ساماندهی دستفروشان همراه بود. نادر برهانی مرند، در مقام دبیر جشنواره با مدیران شهرداری دیدار میکند و سعید اسدی از قول مساعد مدیران شهرداری در این باره میگوید؛ اما فجر میآید و میرود و وضعیت اطراف تئاتر شهر تغییری نمیکند؛ حتی با نزدیکی روزهای نوروز بدتر هم میشود.
تنها یک روز پیش از پایان تئاتر فجر احمد مسجدجامعی به همراه نصر الله آبادیان، شهردار منطقه ۱۱ در پروژه تهرانگردیشان از وضعیت چهارراه ولیعصر دیدن میکنند. آبادیان در حضور خبرنگاران میگوید بازارچه ولیعصر در محدود چهارراه راهاندازی شده که دارای ۱۰۰ غرفه است و همچنین در منطقه ۶ زمینی در خیابان ولیعصر برای ۳۰۰ غرفه دیگر در نظر گرفته شده است. آبادیان تعداد دستفروشان را ۴۶۰ نفر اعلام میکند و تأکید میکند برخی از آنان دارای سابقه کیفری هستند.
شهردار منطقه ۱۱ درباره زمان این طرح هم میگوید این ساماندهی تا پایان اردیبهشت ماه ادامه مییابد و براساس گزارش طرح ساماندهی، شورای تأمین تصمیم به پایدار شدن طرح خواهد کرد.
از روز پنجم فضای اطراف تئاتر شهر تهی از دستفروشان میشود. تنها چند ساعت پس از مراسم اختتامیه. دستفروشان راهی غرفههایی در ضلعهای شمالی و جنوبی خیابان ولیعصر میشوند. پلیس در همکاری با شهرداری به پاکسازی اطراف چهارراه میپردازد و حضور نیروهای انتظامی در فضای اطراف تئاتر شهر محسوس میشود.
هشتم اسفندماه، گزارشگر صداوسیما گزارشی از وضعیت دستفروشان و غرفههای شکل گرفته در ضلع شمالی - واقع در بخش منطقه شش - ارائه میکند؛ اما یک مسئله جذاب است. جعفری، گزارشگر این آیتم میگوید این طرح تا ۲۹ اسفند پابرجاست، هر چند مسئولین میگویند در صورت موفقیت این طرح تداوم خواهد داشت. با این حال این پرسش مطرح میشود که عدمموفقیت طرح به چه معنایی است.
طبق گفته دستفروشان شهرداری بابت هر روز غرفهداری از دستفروشان مبلغ ۴۰هزار تومان دریافت میکند که با احتساب ۴۰۰ غرفه روزانه شهرداری مبلغ ۱۶میلیون تومان و تا پایان اسفندماه درآمدی ۳۸۴ میلیونی خواهد داشت. به عبارتی غرفهداری برای شهرداری از منظر اقتصادی میتواند درآمدزایی داشته باشد. مهمتر آنکه این روزها عبور و مرور در چهارراه ولیعصر بهبود یافته است و صفه تئاتر شهر نیز به محلی برای استراحت اهالی چهارراه بدل شده است تا بیشتر از ورود روزهای بهاری بهره برند.
حال باید دید با توجه به اثرات مثبت ساماندهی دستفروشان، شهرداری به چه میزان در کنترل فضای اطراف تئاتر شهر مؤثر اقدام میکند. باید دید این طرح پایدار میشود یا آنکه باید منتظر بازگشت روزهای زشت چهارراه ولیعصر ماند.
با توجه به اینکه حریم تئاتر شهر هنوز به شکل مشخصی اعلام نشده است، برخی براساس قوانین جاری در سازمان میراث فرهنگی معتقدند دستفروشان به حریم تئاتر شهر تجاوز کرده بودند. چندی پیش نیز محمدجواد حق شناس، رییس کمیسیون فرهنگی شورای شهر تهران درباره وضعیت حریم مجموعه تئاتر شهر و بهبود شرایط غیرفرهنگی پیرامون این مجموعه به دلیل حضور معتادان، خلافکاران و دستفروشان گفته بو د:«اقدام لازم درباره پیرامون مجموعه تئاتر شهر جزو وظایف شهرداری منطقه ۱۱ است که به همین منظور جلسهای مشترک با حضور مهندس مختاری رییس سازمان بوستانها و آقای آبادیان شهردار منطقه در اتاق بنده برگزار و در آن جلسه مسئولیت به آقای مختاری واگذار شد تا طرح مورد نیاز برای حریم مجموعه تئاتر شهر را آماده کند. قطعاً با توجه به وضعیت جدید به دنبال تغییرات در بوستان دانشجو هستیم آن هم با تاکید بر اینکه حریمی را برای تئاتر شهر تعریف کنیم.»
قرار بر آن بود طرح مختاری تا پایان مهرماه عملیاتی شود که تا اسفند چنین نمیشود و در نهایت هم هنوز حریم تئاتر شهر تعیین نشده است.
*تسنیم
ارسال نظر