به گزارش سینماپرس، این هفته برنامه تلویزیونی هفت میزگرد خود را با دعوت از دکتر الهی، کارشناس فرهنگی و سعید مستغاثی، منتقد سینمایی، به موضوع بررسی و آسیب شناسی وضعیت محتوای آثار سینمایی و مدیریت رده بندی سنی اختصاص داد.
از نکات جالب این قسمت از برنامه هفت اعلام یکباره حکم دیوان مبنی بر لغو دستورالعمل رده بندی سنی بود آن هم در شرایطی که هنوز سازمان سینمایی هیچ خبری در این زمینه منتشر نکرده است. بر این اساس دکتر الهی که در میزگرد ویژه برنامه سینمایی «هفت» در شبکه سه سیما پیرامون وضعیت محتوای فیلم های سینمایی سخن می گفت این خبر را به نقل از یک منبع موثق و بر روی آنتن زنده اعلام کرد.
وی اظهارداشت: از آنجا که این دستورالعمل با وجود مفید بودن برای برخی آثار سینمایی، متاسفانه به دلیل تضاد با قوانین فرهنگی کشور، مجوز تولید آثاری با موضوعات اباحه گری، روابط ناسالم اخلاقی و ترویج خشونت تلقی می شود، دیوان عدالت اداری به همین دلیل در تاریخ شانزدهم مهرماه امسال، حکم به توقف موقت اجرای آن داده است.
این کارشناس فرهنگی توضیح داد: با ابلاغ این حکم قضایی و دلایل و مدارک پیوست، سازمان سینمایی تا تصحیح محتوای آثار سینمایی که به نظرم اراده چندانی برای کنترل ساخت آنها وجود ندارد و نیز رفع موانع قانونی در بخش تعزیرات و مجازات های درنظر گرفته شده، حق صدور و اجرای چنین شیوه نامهای را ندارد.
وی در تحلیل این خبر گفت: ورود قوه قضاییه و دادستانی کل کشور به اینگونه موارد تنها ناشی از بی تفاوتی و انفعال مدیران سازمان سینمایی به دیدگاه منتقدانی ست که دغدغه مدیریت فرهنگی و حوزه راهبردی دارند و به دلایل مختلف کمتر به آنها در عرصه مشاوره و همفکری توجه می شود.
الهی گفت: برخی آقایان و حتی رسانههای وابسته به آنان، به حدی سطح نقد و جایگاه منتقد را نازل کردهاند که دیگر بحث و نظر پیرامون مسائل کلان و محتوایی سینما که در اسناد بالادستی همواره به آنها اشاره و تاکید شده است به فراموشی سپرده شده است.
وی ادامه داد: اگر مسئولان فرهنگی کشور بطور جدی به رسانهها و کارشناسان دغدغهمند در حوزههای راهبردی توجه و به اصلاح رویههای خود مبادرت کنند میتوانند در بستر تعاملات سازنده باری از دوش قوه قضاییه برداشته و حتی مانع از ورود سایر مراجع ذیصلاح به حوزه سینما شوند.
این مدرس دانشگاه با تاکید بر اهمیت ردهبندی سنی فیلمها مطابق استانداردهای جهانی یادآور شد: تا محتوای فیلمهای سینمایی اصلاح نشده و نقش شوراهای نظارتی سازمان سینمایی به درستی تقویت و تثبیت نشود، تدوین اینگونه دستورالعملها اگرچه در ذات خود بسیار ضروریاند، لیکن تنها تقلیدی غیر هدفمند از برخی قوانین جهانی بدون در نظرگرفتن شرایط بومی کشور است.
سعید الهی در این میزگرد که سعید مستغاثی منتقد و مستندساز و نیز محمدحسین لطیفی کارگردان و مجری برنامه هفت وی را همراهی میکردند، گفت: دقت مدیران جدید قوه قضاییه و دادستانی در بهرهگیری از نقدهای موثر در رسانههای جمعی که قطعا نوعی خرد جمعی به حساب میآید نشان از نگاه سالم و سازنده این بخش از حاکمیت در بخش فرهنگی کشور است که امیدواریم دوستان سازمان سینمایی در فضایی تعاملی این موضوع را درک کنند.
در این برنامه دکتر الهی با اشاره به وضعیت محتوای آثار سینمایی و رده بندی سنی بیان داشت: در تمام محصولات فرهنگی رده بندی سنی مصداق پیدا می کند. در سال ۹۷ وقتی این موضوع مطرح شد انتقاداتی وارد شد. اگر اساسا ما بخواهیم در آن خط سیر حرکت کنیم عملا نمیتوانیم تولید داشته باشیم. اگر واقعا به اصل ماجرا پرداخته نشود یک شو است و هدفمند نیست. امروز خبری را شنیدم که متاسفانه دستور العمل رده بندی سنی رای ابطال موقت دریافت کرده از دیوان عدالت اداری کشور. رده بندی سنی قابل حذف شدن نیست به دو دلیل عمده: اول مجازاتی که برای سینما داران در نظر گرفته شده قابل اجرا نبود و بحث دوم محتوا بود . اینجا بحث است که کم لطفی سازمان سینمایی هویداست. نقد مدیریت فرهنگی جایگاهی در سازمان سینمایی ندارد. محتوای فیلم ها چرا به اینجا رسیده که از مجموع فیلمی که در حال اکران است تماما رده بندی خورده است.
سعید الهی افزود: این کارها در شان سینما نیست. در سینما مشکل اصلی محتوا است. باید سینما را به مثابه یک رسانه ببینیم. در طول این جهل سال به ما آموخته شده رسانه کارکردهای مختلفی دارد. اگر این آزادی عمل را بخواهید به هنرمند دهیم پس نقش نظارتی کجاست. سینمای متعهد در آن سیاه نمایی مطلق نیست. شورای نظارت را باید سفت نگه داریم. شورای پروانه ساخت و شورای پروانه نمایش داریم. شورای پروانه ساخت مسئول مدیریت محتوا هم هست. باید با توجه به شرایط جامعه فیلم تولید شود. نتیجه اش می شود کاری که باید سازمان سینمایی انجام دهد قوه قضائیه انجام می دهد.
در ادامه سعید مستغاثی دیگر کارشناس مدعو برنامه با اشاره به مخالفت خود با رده بندی سنی آثار و تولیدات سینمایی افزود: ما بعضی چیزها را فراموش کردیم. به نظر من یادمان رفته که قرار بود چه سینمایی داشتیم قبل از انقلاب. در سال ۲۰۱۸ ۴۵ مورد تصویر آثار جنسی کودکان در گوگل پیدا شد. این ها نتیجه رده بندی سنی هاست. ما بر اساس فرهنگ خودمان باید کارکنیم.
این کارشناس سینمایی افزود: به نظر من خود آن آماری که سازمان سینمایی داد ۸۵ درصد مردم سینما نمی روند. این سیری که طی شد که بعضی از این به اصطلاح تهیه کنندگان کار را به جایی رساندند که فیلم های پرفروش فقط ۴ درصد مردم آن را میبینند. ما یک آماری را میدهیم که در واقع در بازی آن هستیم. مثل اینکه یک دونده را از نفس انداختیم و به فکر راه رفتن آخر آن هستیم. این سینما را باید تعطیل کنیم و از نو بسازیم.
ارسال نظر