به گزارش سینماپرس، چند روز از ماه مبارک رمضان میگذرد و با توجه به اینکه این ماه دقیقاً از انتهای ایام عید نوروز آغاز شده بود، میتوان گفت که سال جدید اکران سینماهای کشور تازه شروع شده است. شورای صنفی نمایش در آخرین جلسه خود که در سال گذشته برگزار شد، ترکیب متنوعی از فیلمها را برای نمایش در سینماها انتخاب کرد؛ از کمدی گرفته تا دفاع مقدس و کودک و نوجوان. فیلمهایی که هنوز در سینماها در حال نمایشاند. اما بهتازگی برای اکران عید فطر دو فیلم برای مخاطبین مخصوص خود اکران شدند؛ "انفرادی" و "لامینور" که در ژانر کمدی و درامِ اجتماعی قرار میگیرند. فیلم اول بهخاطر بازیگرانی چون رضا عطاران در گونه کمدی انتظار فروش بالایی از آن میرود و دیگری هم بهدلیل کارگردان مطرحی چون داریوش مهرجویی بهعنوان یکی از فیلمهای مورد انتظار اکران شد.
بنابراین در حال حاضر شاهد سینمایی با فیلمهای متنوعیم که میتواند سینما را بعد از روزگار کرونایی، به روزهای خوب قدیم خود برساند. از سوی دیگر فیلمهای زیادی از ژانرهای غیرکمدی و اجتماعی در صف اکران ماندهاند که معطل حضور فیلمهای کمدی و گیشهای در اکراناند. زیرا این باور در سالهای اخیر در نظام پخش و اکران کشور ما شکل گرفته که باید فیلمهای درام و اجتماعی در کنار فیلمهای کمدی و بفروش قرار بگیرند تا به فروش خوب دست پیدا کنند. اما آیا این ایده درست و واقعبینانه است؟
فیلمهای جدی سینما برای فروش به کمدی نیاز ندارند
قنبری مدیر پردیس سینمای مگامال در اینباره خلاف این دیدگاه را میگوید: چیزی که مشخص است اینکه با آمدن فیلم "انفرادی" دیگر فیلمهای نوروز دچار کاهش مخاطب شدهاند. در حال حاضر عملاً جز "سگ بند" و مقداری هم "روز صفر" توانستهاند فروش خود را نگه دارند و دیگر فیلمها فروش چندانی ندارند و استقبالی از آنان نیست. "انفرادی" هم بهخاطر کمدی بودنش مورد استقبال قرار گرفته است که در ایام تعطیلات عید فطر در سینماها فروش بسیار خوبی را تجربه کرد.
او ادامه داد که این استدلال که در کنار فیلمهای پرفروش، فیلمهای اجتماعی و درام، به فروش بهتری دست پیدا میکنند و از سرریز آنها ارتزاق میکنند، در روزگار کنونی درست نیست. بیشتر این استدلال در دورانی صدق میکرد که مردم از فیلمها اطلاعات کافی نداشتند و به سینما میآمدند و فیلمها را از روی پرده انتخاب میکردند و از باجه بلیت میخریدند. اما الان مخاطبین باهوشاند و آگاهانه خودشان بلیت را میخرند. بنابراین اگر فیلمی در گونه غیر از کمدی باشد اما فیلمنامه، بازیگر و ساخت خوبی داشته باشد قطعاً مردم آن را خواهند دید و استقبال میشود. اما در کل تنوع ژانر در سینما باعث رونق سینما میشود.
قنبری مدیر سینمامگامال
محمد احمدی تهیهکننده سینما نیز همین نظر را دارد. او معتقد است که فیلمهای درام و غیر کمدی در صورتی که از جذابیت و ساخت خوبی برخوردار باشند میتوانند بدون اینکه در کنار فیلم بفروش، گیشهای و کمدی باشند از فروش خوبی برخوردار شوند. مهم این است که از بازی، داستان و ساخت خوب و استانداردی برخوردار باشند.
وی ادامه داد: البته تنوع ژانر برای انتخاب بهتر مهم و اثرگذار است زیرا تماشاچی با دست باز انتخاب آگاهانه میکند. از سوی دیگر مانند گذشته نیست که تماشاچی از روی پرده و تصاویر سینما فیلم را انتخاب کند بلکه از راه دور و سایتهای آنلاین اقدام به خرید مطلعانه میکند. بنابراین اینکه بگوییم فیلمهای کمدی برای فروش فیلمهای درام و دیگر ژانرها محوریت دارند و از سرریز آنها فروش میکنند اشتباه است. از سوی دیگر سالنهای سینما آنقدر زیاد شده است که فیلم کمدی نیازی به اشغال سالنهای دیگر که برای فیلمهای غیرکمدی اختصاص پیدا کردند، ندارند.
سرمایه فیلم به سختی بازمیگردد
قنبری نیز در پاسخ به این سؤال که چقدر بالا رفتن قیمت بلیت در فروش فیلمها اثرگذار است گفت: بحثی در این که قیمت بلیت بالا است نداریم هرچند که این قیمت بالا نسبت به تورم موجود در جامعه طبیعی است. اما بحثم بر سر این است که قیاس فروش حال حاضر با فروش سینما در سالهای قبلتر از کرونا که تعداد مخاطبین بیشتری داشت، غلط است. هنوز عدهای بخاطر کرونا نگران اند و به سینماها نمیآیند. برای همین فروش ما عالی نیست اما با این وجود مخاطبینی که در روزهای تعطیل به سینما آمدهاند و فروش خوبی که به سینما سرازیر شده است، وضعیت را به فروش قبل از کرونا رسانده و بعد از مدتها سینما به روال عادی خود بازگشته است. در این ایام ظرفیت سالنهای ما پر شد.
احمدی تهیهکننده فیلمهای "لطفاً مزاحم نشوید" و "اسکیباز" درباره افزایش قیمت بلیت سینما نیز بیان کرد که این افزایش طبیعتاً در کاهیش مخاطب بیتأثیر نیست. البته مخاطبینی که به عنوان قشر سینمارو شناخته میشوند به سینما میآیند اما در کاهش مخاطبین خانوادگی اثر منفی دارد. اما در نظر داشته باشیم که افزایش قیمت بلیت سینما باتوجه به افزایش تورم در کشور توجیه منطقی دارد زیرا در حال حاضر هزینه تولید در سینمای کشور نیز افزایش پیدا کرده است و برگرداند سرمایه به سینما واقعاً کار دشواری شده است.
محمد احمدی تهیهکننده سینما
این تهیهکننده سینما در خصوص میزان مخاطبین سینما بیان کرد که اگر مخاطب سینما کاهش پیدا کرده باشد صرفاً معلول افزایش قیمت بلیت سینما نیست، بلکه عواملی مانند کشش فیلمهای در حال اکران برای سینما رفتن و حس خوب و انرژی سینما رفتن به طور مستقیم روی افزایش و کاهش سینما رفتن اثرگذار است.
این مدیر سینما در پایان درباره فروش فیلم تازه مهرجویی خاطرنشان ساخت که این فیلم مخاطبین خاص خود را دارد اما قابل پیشبینی بود که از آن استقبال نشود. در شرایط حال حاضر مردم فیلم کمدی را بیشتر دوست دارند.
بنابراین برای بازگشت فیلمهای غیرکمدی به سینما که دارای مسائل و دغدغههای مهم اجتماعی، دینی و فرهنگیاند، نیازی به چینش آنان در کنار فیلمهای کمدی نیست. اگر از میان فیلمهای موجود مواردی که از قدرت بالایی در جذب برخوردارند به اکران راه پیدا کنند، میتوانند بدون اینکه در کنار آثار کمدی باشند فروش داشته و رونق را به سینما بیاورند. در حال حاضر فیلمهای زیادی از سینمای غیرکمدی وجود دارد که در صف اکران ماندهاند؛ شورای صنفی نمایش جدید میتواند بدون اینکه منتظر بماند تا فیلمهای کمدی گیشهای ساخته و آماده اکران شوند، آنها را با چیدمان و ترکیبی هدفمند در مسیر تقویت جریان سینمای فرهنگی وارد گود اکران کند. اما معطل کردن آنها به بهانه اکران فیلمهای کمدی، بیشتر منجر به قربانی کردن آنها میشود.
به یاد داشته باشیم که فیلمهایی مانند شبی که ماه کامل شد، متری شیش و نیم و حتی منطقه پرواز ممنوع در گونه کودک و نوجوان، دو نمونه از سینمای اجتماعی ما هستند که توانستند فروش بسیار خوبی را کسب کنند.
*تسنیم
ارسال نظر