به گزارش سینماپرس، سعید اوحدی شامگاه دوشنبه در آیین نکوداشت مسعود ده نمکی نویسنده و کارگردان به همراه معرفی مجموعه «فرهنگنامه اسارت و آزادگان» نوشته این کارگردان با حضور اهالی فرهنگ و هنر در تالار رودکی اظهار داشت: به هر میزانی که نسبت به رخداد سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و نظامی نگاه کنیم جهت دستیابی به ارزش ها توانستیم قدم برداریم. به فرموده رهبری اسرا ذخایر بزرگ و گنجینه های انقلاب هستند چون شناخت دارند.
وی افزود: کار بزرگی که مسعود ده نمکی انجام داد و ماندگار شد بستری برای ورود از ظاهر اسارت به باطن و کنهی است که مقام معظم رهبری به آن اشاره داشتند.
اوحدی گفت: چه ارادهای باید انسان داشته باشد که ۷۸ جلد کتاب با بیش از ۸۰ هزار صفحه و ۷۰۰ موضوع اسارت را به تحریر درآورد؟
وی از این آثار به عنوان دایرهالمعارف اسارت نام برد و گفت: کاری که آقای دهنمکی انجام داده رسیدن به کنه ارزشهاست که به یادگار بماند.
اوحدی گفت: مسعود دهنمکی نگاه تحلیلی به اسارت دارد. باید به آقای دهنمکی تبریک گفت.
وی افزود: انشالله با کار بسیار زیبایی که آقای دهنمکی انجام دادند از ظاهر اسارت به باطن ارزش ها که گنجینههای انقلاب هستند برسیم.
ده نمکی به تشویق نیاز ندارد
حسن رحیمپور ازغدی استاد دانشگاه نیز در ارتباط تلفنی گفت: امثال ده نمکی به تشویق کسی نیاز نداشتند. شاید اهمیت کاری که او انجام داده است را ۱۰ سال بعد بیشتر از اکنون بدانیم.
وی افزود: هنوز هم فیلمهای اول و دوم جهانی و غزه و فلسطین که ساخته میشود جای جلاد و شهید را عوض میکنند. کسانی که منحرف هستند را تجلیل میکنند اما از کسانی مانند مرحوم نادر طالبزاده که مانند شهدا تلاش کرد و از دنیا رفت، تجلیلی نمیشود که هیچ، فحش هم میدهند.
پورازغدی گفت: آنچه در شخصیت ده نمکی جالب است بدون هیچ مقدمه کلاسیک وارد هر کاری شده و در رده یک آن کار قرار گرفته است. در مستند، پرفروش ترین فیلم ها را داشت و در سینما که فیلم های چند میلیاردی میسازد و این نشان میدهد که صاحب جوهر انقلابی است. هر چند ممکن است کسانی هم کار دهنمکی را قبول نداشته باشند. اما باید در برابر این خلاقیت و استقامت و خلاف جریان حرکت کردن، به وی احترام بگذارند.
وی افزود: ۷۸ جلد کتاب، شوخی نیست که آقای دهنمکی درباره اسرا بدون هیچ حمایتی نوشته است و این الگوهای خوبی برای جوانان است که در شرایط صفر و زیر صفر میشود کارهای بزرگی انجام داد.
این استاد دانشگاه درباره تجلیل از مسعود دهنمکی گفت: نترسید از این کارها و از وزیر فرهنگ تشکر میکنم و نظیر این جلسات را صدها جلسه بگذارید و این چهرهها را مطرح کنید که منشاء برکات برای جوانان خواهد شد و سبب می شود آقای دهنمکی این کار را ادامه دهند.
ایثارگران از بقیه مظلومترند
مسعود دهنمکی نویسنده و کارگردان هم گفت: ایثارگران نسبت به بقیه مظلومترند و از جان گذشتگی میکنند و متاسفانه به خاطر فرهنگ عمومی و فرهنگسازی نشدن مظلوم واقع شدند.
وی افزود: یکی دیگر از کسانی که مظلوم واقع شدند جانبازان هستند. آزادگان هم مظلوم واقع شدند و اتفاقاتی که افتاده آن سوی خاکریزهای بوده است و بر اساس آموزههایی که در تعالیم نظامی وجود داشته حتی در بین سینماگران فیلم فرار بزرگ را عنوان میکنند اما در اسارت این گونه نیست. آنقدر شناخت وجود ندارد که ما هم در زمینه فرار فیلم میسازیم.
وی ادامه داد: ما ۳۰ اردوگاه داشتیم که هر کدام شرایط اقلیمی و جمعیتی متفاوت داشتند. کنت دومورانت رئیس سازمان جاسوسی وقت فرانسه به عراق میرود و در کتاب خود مینویسد در اردوگاههای اسرای ایرانی چشمهایی دیدم که آن استقامت جنگ جهانی چهارم را متبادر میکرد.
دهنمکی گفت: این اعتراف یکی از مهمترین چهرههای جنگ فرانسه است که به غربیها مشاوره میداد. روسای اردوگاهها را از خبیثترین آدمها انتخاب می کردند و عموما این گونه بود اگر چه ممکن است استثنایی هم وجود داشت. این چیست که دشمن را به این اعتراف باز میدارد که از عنوان اسیر نه، بلکه آزاده نام میبردند؟
این کارگردان سینما و تلویزیون گفت: برای خیلی از نسل امروز آنچه در اسارت و اردوگاه اسرا رخ میداد قابل باور نیست.
وی افزود: ما در محاصره بودیم تا آقای کوثری از تهران برسد و بچهها را از محاصره دربیاورند. اتفاقاتی افتاد که همگی قابل مطالبه است.
دهنمکی گفت: در هر اردوگاه ۱۰ قهرمان داشتیم که هر جای دنیا بودند به آن ها مدال ارزش میدادند. یکی از اتفاقهای خوب این بود که ۵۰ خانم در طول این سالها هزاران ساعت مصاحبه را پیاده کردند و هدیه من به آزادهها این است که خروجی این کتابها بیش از هزاران ساعت مصاحبه است.
وی گفت: این افتخار برای آزادههاست. ما حتی یگاننگاری در دفاع مقدس نداریم اما در مورد آزادگان هر کدام از اردوگاهها به مثابه یک لشگر بود. این کار قابل نقد است. این مجموعه چند هزار ساعتی را نمیگویم قابل نقد نیست ولی مجموعه ارزشمندی در اختیار شماست.
دهنمکی با اشاره به ده ها سال تلاش برای تدوین مجموعه اسارت گفت: این یک نذر یا کار فرهنگی است چون آزادهها مظلوم هستند کارهایی که در مورد آنها انجام میشود هم مظلوم واقع میشوند.
ارسال نظر