دوشنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۲:۰۶

نیم نگاهی به فیلم سینمایی «خدای جنگ»؛

تصویرسازی غیرواقعی از «پدر موشکی ایران» و ارایه چهره‌ای مخدوش از تفکر «ما می‌توانیم»

فیلم سینمایی «خدای جنگ»

سینماپرس: «خدای جنگ» عنوان یکی دیگر از تولیدات سینمایی عرضه شده در گونه «سینمای استراتژیک» و در این دوره از «جشنواره فیلم فجر» است.

محمدرضا مهدوی‌پور/ «خدای جنگ» عنوان یکی دیگر از تولیدات سینمایی عرضه شده در گونه «سینمای استراتژیک» و در این دوره از «جشنواره فیلم فجر» است. اثری که اگر چه با برخورداری کامل از حمایت‌های مادی و معنوی «نهادهای فرهنگی انقلاب اسلامی» ساخته شده؛ اما متاسفانه به اثری غیرمستند در ترسیم وجهه یکی از مهمترین «قهرمانان ملی ایران» مبدل گردیده و به صورتی گل درشت اقدام به داستان پردازی تخیلی از چهره سردار شهید «حسن طهرانی‌مقدم» می‌نماید. شخصیتی که دیگر نه تنها در میان خواص، بلکه در دنیا آوازه او پیچیده و به عنوان «پدر موشکی ایران» توسط دوست و دشمن مورد توجه واقع شده است. شخصیتی که نه تنها «مردم ایران» بلکه «جهان اسلام» و بالاتر از آن «جبهه مستضعفان عالم» تشنه شناخت و به دنبال الگو برداری از شخصت او هستند. شخصیتی که شاید گزاف نباشد او را به عنوان یکی از «قهرمانان جهان اسلام» بخوانیم و شکست «هیمنه پوشالی رژیم صهیونیستی» در پس «طوفان الاقصی» را محصول سال‌ها مجاهدت و تلاش او معرفی سازیم. شخصیتی بسیار مهم در «تاریخ ایران» که حالا در «خدای جنگ» به واسطه ندانم‌کاری افرادی کج‌فهم در جایگاه مدیریت برخی نهادهای فرهنگی و انقلابی، این چنین تصویر می‌شود! پس سوای نظر از بررسی فُرم این اثر سینمایی، آنچه که در «خدای جنگ» مهم است، ماهیت تحریف گونه این اثر سینمایی است. اثری که به بهانه «برداشت آزاد» چهره‌ای غیره‌ای واقعی از «پدر موشکی ایران» را روایت و به تصویر می‌کشد و اگر چه اساسا «برداشت آزاد» امری متداول در «صنعت سینما» است؛ اما این امر عموما در برگیرنده رویدادها است و در صورت شکل گرفتن حول افراد، از قابلیت تعمیم به شخصیت‌های شناخته شده و بالاخص «چهره قهرمانان شناخته شده ملی» برخوردار نیست. به عنوان مثال، هیچ منطقی نخواهد پذیرفت که «اثری پرتره» در مورد شخصیت و کاراکتری در جایگاه «فرمانده سپاه پاسداران» در فاصله سال‌های ۱۳۷۱ تا ۱۳۸۴ هجری‌شمسی ساخته شود و آن اثر به بهانه «برداشت آزاد» صرفا با تغییر نام این شخصیت و عدم استفاده از عنوان «آقا عزیز» و یا نام «سرلشگر محمدعلی جعفری» هرچه بخواهد در مورد زندگی فردی و اجتماعی این شخصیت ببافد و خیال پردازی کند و به خورد «مخاطب سینمایی» خود بدهد!


تصویرسازی تخیلی از «پدر موشکی ایران» و ارایه چهره‌ای مخدوش از تفکر «ما می‌توانیم»


البته فیلم سینمایی «خدای جنگ» سومین تجربه بلند داستانی کارگردان فیلم سینمایی «مصلحت» است. کارگردانی که حالا بار دیگر با سرمایه گذاری مشترک نهادهای سینمایی وابسته به «سازمان تبلیغات انقلاب اسلامی» و «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» و به همراه تهیه کننده آثار قبلی خود یعنی «محمدرضا شفاه» اقدام به تولید یک فیلم سینمایی بحث برانگیز دیگر نموده است. فیلمی که آشکارا مستندات تاریخ را تغییر می‌دهد و با ادعای برداشت آزاد به سراغ روایت زندگی سردار شهید «حسن طهرانی‌مقدم» رفته و اقدام به ترسیم «ابراهیم» نامی به عنوان «پدر موشکی ایران» می‌نماید. شخصیتی که نه به اندازه «حاج حسن» مقیدات دینی و شرعی دارد و نه شخصیتی «متوکل» و «متوسل» است؛ بلکه شخصیتی با روحیه «تکنوکرات» است! شخصیتی که «ما می‌توانیم» را نه به واسطه «توکل به خدا» و «جهاد علمی» بلکه به واسطه شکل دادن به «تیم دزدی از سکونت‌گاه لیبیایی‌ها» و ... محقق می‌سازد! شخصیتی که برای «رسیدن به هدف از هر وسیله‌ای» استفاده نموده و حتی حاضر به «واگذاری دختر» خود به عنوان نمادی از «تفکر انقلاب اسلامی» می‌شود. شخصیتی که حتی در امور ابتدایی خود نیازمند تذکر است و مشخصا استفاده از واژه «ان‌شاء‌الله» را در کلام خود فراموش می‌کند و ... و این همه در حالی است که «خدای جنگ» سوای نظر از تمامی جوانب فرم و و محتوای سینمایی خود می‌تواند به عنوان یک مصداق بسیار مناسب در «جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی» مورد مطالعه ویژه واقع شود و چرایی این همه اصرار «نهادهای فرهنگی انقلاب اسلامی» برای تکرار خطاهای مدیریتی و سرمایه‌گذاری مجدد و «سفارش پروژه‌های استراتژیک» به تهیه‌کنندگان و کارگردانانی نمایند که تقریبا در تمامی تولیدات خود نشان داده‌اند که از شناخت مناسب برای فهم ابعاد و زوایای «سینمای استراتژیک» برخوردار نیستند و... مورد بررسی قرار گیرد.


نخستین گام برای بازگشت «جشنواره فیلم فجر» به جایگاه اصلی!


شایان ذکر است که فیلم سینمایی «خدای جنگ» به کارگردانی «حسین دارابی» و تهیه‌کنندگی مشترک «سعید سعدی» و «محمدرضا شفاه» نخستین اثری بود که در روز یکشنبه ۲۱ بهمن، به عنوان دهمین و آخرین روز از برگزاری «چهل و سومین جشنواره ملی فیلم فجر» به نمایش گذاشته شد. اثری به نویسندگی «احسان ثقفی» که در «بخش مسابقه سینمای ایران» حضور یافته و ساعد سهیلی، حسین سلیمانی، پیام احمدی‌نیا، نادر فلاح، داریوش کاردان، مهدی حسینی، مهدی فریضه، پیمان پورنیکدست، دانیال نوروش، علی دلپیشه، آزاده سیفی، عبدالرضا نصاری، بهارداورزنی، محمد رضا سروستانی، هومن دارابی و عمار شلق ترکیب اصلی بازیگران آن را تشکیل می‌دادند.

البته به غیر از اعلام فهرست بازیگران فیلم سینمایی «خدای جنگ» و اینکه این فیلم با سرمایه گذاری مشترک «حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی» در قالب «سازمان سینمایی سوره» و «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» در قالب «سازمان هنری رسانه‌ای اوج» تولید شده؛ سایر عوامل فیلم سینمایی «خدای جنگ» عبارتند از: مدیر فیلمبرداری: سعید براتی، تدوین: سیاوش کردجان، طراح صحنه: بهزاد جعفری طادی، دستیار اول کارگردان: رضا کشاورزی، مدیر برنامه‌ریزی: سجاد دین‌پرست، آهنگساز: مسعود سخاوت‌دوست، طراح چهره‌پردازی: شهرام خلج، مدیر صدابرداری: حسین بشاش، طراحی وترکیب صدا: حسین ابوالصدق، طراح جلوه‌های ویژه بصری: محمد برادران، طراح لباس: بهزاد آقابیگی، عکاس: مهرداد امینی، روابط عمومی: الهام عرشی‌زاده.


تصویرسازی تخیلی از «پدر موشکی ایران» و ارایه چهره‌ای مخدوش از تفکر «ما می‌توانیم»


ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.