به گزارش سینماپرس، حجت الاسلام والمسلمین قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در مراسم رونمایی از پوستر جشنواره ملی شعر قدسیان با ابراز خوشحالی از برگزاری اینجشنواره، گفت: خوشحالم امروز از پوستر کنگرهای با محوریت شعر رونمایی میکنیم که توجه هوشمندانهای به اصل راهبردی وحدت دارد. این توجه هم برای لفاظی نیست، بلکه با توجه و اعتقاد جدی به آیه «واعتصموا بحبلالله جمیعا و لاتفرقوا» است.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی افزود: انشاءالله این کنگره بیش از یک گردهمایی ادبی باشد و یک قدم رو به جلو در مسیر تقویت روح حماسیِ حکمتبنیان در امت اسلامی باشد.
وی در ادامه گفت: ایستادگی در مسیر اسلام ناب و مبانی استوار و محکم آن را یکی از اهداف این جشنواره معرفی کرد و گفت: برای رسیدن به امت اسلامی باید به مشترکاتی که داریم تکیه کنیم. در آستانه مبعث پیامبر باید بدانیم که اگر این وحدت و ائتلاف را رها کنیم، دشمنانمان خوشحال خواهند شد و ما را در امت اسلامی با مشکل مواجه میکند. مردم ما به اندازهای که در توان دارند پای فلسطین ایستادهاند و از آن حمایت کردهاند. طلاهایی که مردم ایران به جبهه مقاومت هدیه دادند، هرکدام یک داستان دارد. مثل همسر شهیدی که حلقه ازدواجش را برای کمک به مردم غزه هدیه کرد. این اتفاقات اوج ازخودگذشتگی ملت ما برای آرمان فلسطین است.
برنامهها و اهداف کنگره شعر قدسیان فراملی است
حجتالاسلام قمی با اشاره به پیام رهبری درباره کمک به مردم غزه و لبنان، گفت: با تکیه بر کلام رهبری باید به سمت امت اسلامی حرکت کنیم که یکی از مسیرهای آن مسیر فرهنگ و شعر است. برنامهها و اهداف این کنگره فقط ملی نیست؛ بلکه فراملی و در گستره جهان اسلام و امت اسلامی است. توجه به فلسطین از زبان شاعران اهل سنت اتفاق خوبی است که این کنگره به آن توجه دارد.
وی با بیان اینکه ما مقاومت را یک منطق میدانیم، افزود: در کشور ما اقوام مختلفی زندگی میکنند که همه آنها در مسیر حمایت از جبهه مقاومت هستند. تنوع قومیتها همانطور که در ایران منجر به انسجام و استقامت بیشتر ما شده، در حوزه بینالملل هم منجر به وحدت در امت اسلامی خواهد شد و ما در امت اسلامی باید بر روی اشتراکات توجه داشته باشیم؛ همانطور که در مقابله با رژیم جعلی صهیونیستی شاهد بودیم. در پیروزیهای جبهه مقاومت جلوه وحدت اسلام ناب را در دیدیم و امیدوار هستم که این پیروزیها به هنر شعر هم آراسته شود.
روایت عظمت کار شهید نصرالله، یحیی سنوار و شهدای مقاومت توسط شاعران
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در پایان گفت: انشاءالله برگزاری جشنواره ملی شعر قدسیان قدم بزرگی باشد و اتفاقات خوبی رقم بزند. امیدوارم سازمان تبلیغات، حوزه هنری، صداوسیما و سایر نهادها محکم پای کار این جشنواره بیایند تا بتوانیم دلها را بیش از پیش به هم نزدیکتر کنیم و در مقابل دشمن خبیث صهیونیستی بایستیم. ویژگی شعر این است که فقط عواطف را بیان نمیکند، بلکه بیان شاعر به حماسه تبدیل میشود. باید عظمتی که در کار سیدحسن نصرالله و یحیی سنوار و دیگر شهدای جبهه مقاومت بود، در شعر روایت شود و این یکی از اهداف این جشنواره خواهد بود.
هنرمندان اهل سنت یکی از قلههای برجسته فرهنگ و هنر در کشور هستند
سپس، سعید لشگری معاون راهبری استانهای حوزه هنری درباره این جشنواره گفت: فراخوان جشنواره شعر قدسیان ویژه شاعران گرامی اهل سنت منتشر میشود و هدف آن شناسایی و حمایت از شاعران اهل سنت کشورمان است.
وی درباره اهداف جشنواره شعر ملی قدسیان گفت: در دوره جدید فعالیتهای سازمان تبلیغات اسلامی و حوزه هنری توجه به زیست بوم فرهنگ و هنر کشور، یکی از کلیدواژههای مهم در برنامهریزیهای ما بوده است. هنرمندان اهل سنت یکی از قلههای برجسته فرهنگ و هنر در کشور هستند و ما وقتی به عرصه شعر نگاه میکنیم، با شاعران بزرگی در میان اهل سنت کشورمان روبهرو میشویم.
لشگری با بیان اینکه ما به شعر به عنوان ثروت ملی باورمندی جدی و زیادی داریم، ادامه داد: سعی میکنیم با این جشنواره یک قدم در حوزه شعر جلوتر برویم و شعر اهل سنت کشور را بیش از پیش حمایت و شاعران شاخص آنها را معرفی کنیم. ما از شاعران کشور و شاعران اهل سنت میخواهیم برای روایت انسانی و اسلامی از مظلومیت مردم فلسطین به میدان بیایند و کمک کنند این اتفاقات را با زبان هنر بیان کنیم.
بنا داریم به ظرفیت شعر اهل سنت توجه بیشتری کنیم
وی اضافه کرد: به نظر میرسد از برخی فرصتهای خوب کشورمان مثل شعر اهل سنت غفلت کردهایم و ما بنا داریم به این ظرفیت توجه بیشتری کنیم. به خصوص دوست داریم از شاعران جوان اهل سنت حمایت کنیم تا حضور پررنگتری در شعر و فضای فرهنگ کشور داشته باشند. هدف ما این است که این جشنواره به تشکیل هستههای شعر در میان اهل سنت بینجامد.
وی درباره موضوع فراخوان این جشنواره گفت: موضوع جشنواره شعر قدسیان، آزاد است و شاعران میتوانند در همه قالبها و موضوعات برای ما شعر ارسال کنند. با اینهمه بخش فلسطین بخش ویژه ما خواهد بود. به توجه به اهمیت زبان فارسی و زبانهای بومی در کشورمان، ما پذیرای همه شعرها در همه گویشها و زبانها هستیم؛ ولی شرط حضور در جشنواره این است که هر شاعر حتما یک شعر به زبان فارسی نیز داشته باشد.
معاون راهبری استانهای حوزه هنری توجه به شعر طلاب و روحانیون اهل سنت را یکی دیگر از اهداف این جشنواره خواند و گفت: از طلاب و روحانیون اهل سنت تقاضا داریم که به این فراخوان دقت کنند و در آن شرکت کنند. همچنین از مدارس دینی اهل سنت میخواهیم که ما را در برگزاری بهتر این جشنواره یاری کنند.
لشگری درباره مهلت ارسال آثار در این جشنواره گفت: مهلت ارسال آثار تا ۱۶ فروردین سال ۱۴۰۴ است و ما در بهار سال آینده گردهمآیی شاعران برگزیده را برگزار خواهیم کرد که در آن گردهمآیی از برترین شاعران اهل سنت تقدیر کرده و برای چاپ آثار آنها در کنارشان خواهیم بود. ما آمدهایم تا پای کار شاعران اهل سنت باشیم و در مسیر آفرینش ادبی از آنها حمایت کنیم.
شعرهایی که به ما انگیزه میدهد و وحدت جامعه را فریاد میزند
در بخش بعدی این برنامه علیرضا قزوه با بیان اینکه یکی از غفلتهای ادبی ما نپرداختن به شاعران اهل سنت است، گفت: مطمئن هستم که استعمار نوین نمیخواهد انقلاب اسلامی را ببینند و یکی از هدفهای جدی آنها ایجاد اختلاف بین عزیزان اهل سنت و شیعه است.
این شاعر ادامه داد: من وقتی به گستره ادبیات آیینی کشورمان نگاه میکنم، میبینم سهم شاعران اهل سنت در سرایش شعرهای آیینی کمتر از شاعران شیعه نبوده است، بلکه در برهههایی حتی بیشتر هم بوده است. اگر امروز شعر عاشورایی و شعر علوی و حتی شعر مهدوی ما به این میزان رشادت رسیده و ادبیات انقلاب اسلامی به سبک مشخص خود رسیده است، مطمئن باشید مرهون زحمات برادران عزیز اهل سنت هم بوده است؛ و در همایشهایی که به خصوص در استانهایی مثل سیستان و بلوچستان، گلستان و هرمزگان شرکت کردهام، با شاعرانی مواجه شدهام که دلهای بسیار پاکی دارند و شعرهای زلالی سرودهاند؛ شعرهایی که به ما انگیزه میدهد و وحدت جامعه را فریاد میزند.
وی شناسایی شاعران جوان اهل سنت را از اهداف خوب جشنواره شعر قدسیان دانست و درباره شعر روحانیون اهل سنت گفت: یکبار شب شعری در استان بندر عباس برگزار شده بود که من در آن برنامه امام جمعهای را دیدم که ماهیگیر بود و شعر سپید میگفت. آنقدر شعرهای این امام جمعه خوب بود که آدم احساس میکرد که او امام جمعه نیست، بلکه یک شاعر آوانگارد و حرفهای است. حوزههای علمیه به عنوان یکی از پایگاههای جدی شعر هنوز وجود دارند و ما در شعر طلاب شاعران بسیار خوبی داریم. امروز چهرههای بسیار شاخصی در شعر طلاب داریم که البته قشر جوان کم کم پا جای قدم بزرگان بگذارند و این مسیر را ادامه بدهند. یکی از وظایف حوزه هنری و سازمان تبلیغات هم حمایت از این عزیزان است که اینبار در جشنواره شعر قدسیان جلوه کرده است.
قزوه با بیان اینکه شاعران هندوی زیادی هستند که برای پیامبر (ص)، امیرالمومنین (ع) و امام حسین (ع) شعرهای بسیاری سرودهاند، گفت: وقتی که هندوها اینمقدار برای پیامبر (ص)، حضرت علی (ع) و امام حسین (ع) شعر میگویند، مطمئن باشید که اهل سنت هم شعرهای خوبی برای اهل بیت نوشتهاند و مینویسند. استعمار دوست دارد شاعران اهل سنت فقط برای حضرت ختمی مرتبت شعر بگویند و کاری به اهل بیت پیامبر نداشته باشند، در صورتی که شعر آیینی ما وامدار برادران اهل سنت است. باید از این تلاشها و اتفاقات قدردانی کرد و این شاعران را معرفی کرد که امیدوارم این جشنواره در این امر موفق باشد.
دین برای وصل کردن آمده است، نه برای تفرقه و جدا کردن
ابوشریف نماینده جهاد اسلامی فلسطین در ایران با بیان اینکه اسلام مسأله اساسی مسلمانان است، گفت: مذاهب از نظر من یک مساله فرعی است و فقط اسلام برای ما مساله اصلی است. از نظر من همه ما هم سنی هستیم، هم شیعه. از یک نظر عمل به سنت پیامبر همه ما سنی هستیم و از نظر پیروی از اهل بیت (ع) همه ما شیعه هستیم. از نظر من عشق به اهل بیت من یک وظیفه دینی است.
وی ادامه داد: باید برای ما روشن باشد که دین برای وصل کردن آمده است، نه برای تفرقه و جدا کردن. به خاطر همین کسانی که از پیامبر اطاعت نمیکنند و برای تفرقه تلاش میکنند، اصلا جزئی از اسلام نیستند. به خاطر همین، مسائل مذهبی همیشه باید مسائل فرعی باشند. ما در شرایط دشواری هستیم که دشمن تلاش میکند بین ما تفرقه ایجاد کند، ولی ما باید بدانیم که یک امت واحد هستیم و دارای مولفههایی که ما را به هم پیوند میدهد.
ابوشریف با بیان اینکه نقاط اتصال ما بیشتر از نقاط تفرقه ماست، گفت: حاصل پیوندهای ما مساله فلسطین است. اکثریت قاطع مردم فلسطین سنی هستند ولی چه کسانی از ما حمایت کردند؟ ایران شیعه، لبنان شیعه و یمن شیعه. این نشاندهنده قدرت ما برای وحدت و انسجام است. ما یک امت واحد هستیم با رویکردها و اهداف و فرهنگ واحد. شعر یکی از نقطههای قوت فرهنگ ایران است که باید آن را حفظ کنیم و از آن برای مسائل جهان اسلام بهره ببریم.
مهمترین عامل وحدتآفرین در تاریخ ایران شعر بوده است
در ادامه این نشست علیمحمد مودب شاعر و مدیرعامل موسسه فرهنگی هنری شهرستان ادب با اشاره به اهمیت شعر فارسی، گفت: شعر بزرگترین و جدیترین میز گفتوگو در تمدن ایرانی است. ما وقتی که با حکمت در شعر فارسی مواجه میشویم، نمیپرسیم که این شاعر از کجا آمده است؟ بلکه آن را از خودمان میدانیم. مهمترین عامل وحدتآفرین در تاریخ ایران شعر بوده است. به نحو شگفتانگیزی همه فرقهها وقتی در حوزه آثار ادبی متنهایی آفریدند، آن بخشهایی که حاوی حکمت بوده است، مورد پذیرش عمومی قرار گرفته است. شعر تنها عرصهای است که همه ما از همه فرقهها و مذهبهای مختلف احساس میکنیم در ساخت یک هویت واحد، مشارکت داریم.
این شاعر ادامه داد: شگفتانگیز است که ما وقتی با حکمت در بیان مولوی، عطار، حافظ و… مواجه میشویم دیگر سوال نمیکنیم که مذهبش چیست و فرقهاش چییست؟ حکمت را در شعر میبینیم و میپذیریم. فلسفه در ایران آنطور که در غرب است هنوز کاربردی نشده و وارد زندگی نشده است، ولی چیزی که در ایران جایگزین فلسفه شده شعر ما بوده است. ما در آثار نظامی، سعدی، جامی، مولوی و… صورتهای مختلف حکمت عملی را میبینیم و همین آثار در تشکیل هویت ملی ما بزرگترین سهم را داشتهاست.
وی توجه به ادبیات و شعر را مهمترین دارایی ایران دانست و گفت: شاعران ما از همه معارف ایران عصاره گرفتهاند و به مردم ایران تحویل دادهاند. امروز هم باید از شعر به عنوان ثروت ملی بهره ببریم و در ساخت هویت ملی تلاش کنیم. باید صدای طیفهای مختلف را بشنویم و به سمت وحدت فکری و هویت ملی حرکت کنیم.
مودب توجه به زبان فارسی در این جشنواره را مهم دانست و گفت: تأکید میکنم در برگزاری این جشنواره به زبان فارسی توجه کنید. در عین این که زبانهای دیگر مثل ترکمنی و ترکی و… سرمایههای مهم ما هستند، جایی که ما به هویت ملی رسیدهایم و پلی بین همه فرهنگها و قومیتها زدهایم، شعر فارسی است. باید تلاش کنیم سهم گروههای قومی و مذهبی مختلف در شعر فارسی افزایش پیدا کند تا بتوانیم سستیهای دهههای اخیر را جبران کنیم.
پوستر جشنواره ملی شعر قدسیان رونمایی شد
در پایان این نشست خبری، با حضور حجتالاسلام والمسلمین قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، علیرضا قزوه، علیمحمد مودب، ابوشریف نماینده جهاد اسلامی فلسطین، ماموستا احمدزاده، محمدجواد آسمان و عبدالحکیم آقآرکاکلی نماینده مردم گنبد کاووس در مجلس شورای اسلامی از پوستر جشنواره ملی شعر «قدسیان» ویژه شاعران اهل سنت ایران رونمایی شد.
ارسال نظر