به گزارش سینماپرس، سیدعباس صالحی دوشنبه، ۲۲ اردیبهشت پس از بازدید از غرفه نهاد کتابخانه های عمومی کشور و افتتاح سامانه های فناورانه این نهاد در نمایشگاه کتاب در جمع خبرنگاران در مورد کتابی که از نمایشگاه خریده است، اظهار داشت: هنوز کتابی نخریده ام، تازه به نمایشگاه آمدهام.
وی در پاسخ به این سوال که آخرین کتابی که مطالعه کردهاید چه کتابی بوده است؟ گفت: اگر بگویم تبلیغ می شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به سوال ایرنا در خصوص چرایی گرانی کاغذ با وجود راهاندازی کارخانههای کاغذ در سالهای اخیر اظهار داشت: کاغذی که تولید شده بود در این کارخانهها حوزه نشر را خیلی پوشش نداد و بخش محدودی از این کاغذها به این حوزه اختصاص پیدا کرد. از این مقدار محدود هم به علت برخی مسائل ناشران استقبالی نداشتند. بنابراین تولید کارخانه و کاغذی که به عرصه نشر عرضه شد به خاطر کمیت محدود و هم از لحاظ کیفیت مورد استقبال قرار نگرفت، عملا حوزه نشر نتوانست از آن کاغذها استفاده کند.
طبعا حوزه نشر همچنان متکی به کاغذهای وارداتی و با توجه به تغییری که در نرخ ارز در این سالهای اخیر پدید آمده آثار خود را بر قیمت کاغذ گذاشته است.
او در پاسخ به دیگر سوال ایرنا که آیا شاهد ارزانی کاغذ خواهیم بود یا نه؟ افزود: این موضوع به سیاستها برمیگردد. پیشنهادی که به دولت منتقل کردیم این است که با توجه به شرایطی که در زمینه کاغذ پدید آمده ترمیم جبرانی صورت بگیرد و این ترمیم جبرانی یا به اعتبار یارانه کاغذ خواهد بود که در زمانی معمول بوده یا ترمیم قسمت مورد تفاوت در افزایش یارانه هایی که به ناشران از بابت خرید کاغذ داده می شود. اقدامات در حال انجام است. امید که یکی از این دو راه حل به ناشران کمک کند.
صالحی درباره بحث کتابسازان و خلا قانونی و اظهارات محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در این باره، این که چه اقداماتی قرار است در این زمینه انجام شود که سال آینده شاهد کتابسازان در نمایشگاه نباشیم؟ اظهار داشت: یک حوزه مساله کتابسازی، حوزه ای است که خیلی مشکل ما مشکل قانونی نیست. مشکل مراحل بعد از اجراست. کتابسازی های فاحشی که اتفاق می افتد کاملا معلوم است. بدون این که اجازه ای از ناشر بگیرند کتابی را با یک تغییر جلد و غیره عرضه می کنند و کاملا حق ناشر و مولف به خاطر شابک و فیپا مشخص است. در این قسمت مشکل قانونی نداریم مشکلات بعد از قانون داریم.
وزیر فرهنگ افزود: یعنی مشابه بقیه چیزها که حقوق مالکیت روشن است در مراحل بعدی به عنوان قاچاق کتاب باید با آن برخورد شود. در دوره قبلی که البته تلاش می کردیم با یک هماهنگی بین اتحادیه ناشران، نیروی انتظامی و حوزه ارشاد، کمیته سه جانبه ای باشد که این مراحل را بتوانیم دنبال کنیم. بلافاصله بعد از این که اولین اخبار رسید با افراد مختلف برخورد کنیم و به نظر می آید همان کمیته و کارگروه همچنان می تواند مورد توجه باشد نسبت به آنهایی که کتابسازی هایشان کاملا روشن و مکشوف است.
راهاندازی سه سامانه مرتبط با کتاب
او همچنین در خصوص سامانه های فناورانه کتابخانه های عمومی کشور و تاثیرات در روند کار کتاب و کتابخوانی در کشور گفت: این سه سامانه در سه حوزه بود. یک حوزه، حوزه سامانه مدیریتی نهاد بود که بخش آمایش با این نگاه بود. حتما چنین سامانه هایی به یک مدیریت علمی کمک می کنند. به هر مقدار که از فناوری استفاده بیشتری بتوان کرد مدیریت علمی قابل اعتمادتری پدید می آید.
صالحی ادامه داد: این که شما بتوانید تراکم جمعیتی و مکانی را ببینید و فاصله هایشان را از جاهای مختلف ملاحظه کنید و نکاتی از این قبیل، طبعا به مدیریت علمی تر در نهاد کمک می کند. سامانه دوم، اهدانش بود که به این که به کسانی که می خواهند در حوزه لوازم و تجهیزات کتابخانه کمک کند تا با اعتماد و سلیقه شخصی این کمک ها را داشته باشند. یکی ممکن است راجع به قفسه و یکی راجع به تجهیزات فناورانه کمک کند و بداند که این کمک و فرآیند دقیقا در کجا نشسته است.
اما کار قابل توجه و مهم همان همیار کتاب است که دارد مراحل اولیه را طی می کند. ما هر مقداری بتوانیم در کتابخانه ها از طریق فناوری این حس را به وجود بیاوریم برای کسی که به داخل کتابخانه مراجعه می کند کمک های جانبی پدید می آید که به شکل شخصی برای او پدید نمی آید. این یک حس تعلق به کتابخانه و کتابخانه ایجاد می کند. همیار کتاب کمک می کند که بتوانیم حس تعلق را نسبت به این دو بوجود بیاوریم.
نهاد کتابخانهها با مشکلات متعددی روبروست
وی درباره کمبود اعتبار نهاد کتابخانه ها برای تجهیز مدارس و کتابخانه های سیار که هنوز دستگاه های آن تجهیز نشده است و اینکه آیا در دولت برای حمایت اهتمامی وجود دارد؟ گفت: نهاد کتابخانه ها با مشکلات متعددی دست به گریبان است و بخشی هم در این حوزه هاست. واقعیت این که از نظر منابع دولتی هم در شرایطی قرار داریم که منابع کاملا یا نسبتا محدودی است که مقداری قدرت عمل را کم می کند؛ اما امیدواریم با همتی که مدیر نهاد دارد هم منابع دولتی، عمومی و خصوصی را به کمک بیاوریم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: همین حوزه دانش یکی از این ایده ها بود. اگر بتوانیم فرصت ارتباطی مردم را با کتابخانه ها گسترده تر و اطمینان خاطر را ایجاد کنیم که هدیه های کوچک و بزرگ به کتابخانه ها بدهند، فرصتی فراهم می شود که منابع محدود دولتی را ترمیم می کند. ما به کمک چاپخانه ها هم آمدیم.
صالحی ادامه داد: بودجه های کتابخانه ها مشخص و افزایش آن هم مشهود است و در قانون بودجه آمده است. بودجه ای که از شهرداری ها (نیم درصد) گرفته می شود.
وزیر فرهنگ در عین حال در ارزیابی نمایشگاه کتاب و بن هایی که وزارت فرهنگ برای نمایشگاه در نظر می گیرد و اینکه چقدر می تواند در خرید مردم موثر باشد و کمک کند؟ اظهار داشت: اگر بخواهم به صورت کمی بیان کنم شاید پاسخ خیلی روشنی نداشته باشم؛ اما حتما موثر است ولو آن رقمی که وزارت فرهنگ تامین می کند درصدی وجود دارد که کل هزینه نیست اما همین مقدار هم به کمک رونق کتاب آمده و می آید. امسال هم درصد بیشتری در یارانه های کتاب در معاونت فرهنگی تامین شده است و بی تردید با توجه به گرانی کتاب، هر درصدی که کمک می کنیم در تشویق کمک کننده است.
صالحی افزود: در نیمه نمایشگاه هستیم اما در مجموع خبرهایی که دارم از لحاظ فروش نسبتا وضع خوبی داریم و از نظر استقبال هم روز به روز بهتر می شود.
شایان ذکر است که سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلی امام خمینی (ره) در حال برگزاری است.
این دوره از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در فضای مسقف نزدیک به ۷۵ هزار متر مربع در مصلی امام خمینی (ره) برگزار میشود. همزمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقهمندان مهیا میکند.
ارسال نظر