به گزارش خبرنگار تجسمی سینما پرس،شب گذشته تالار وحدت میزبان مراسم اختتامیه پنجمین جشنواره تجسمی فجر بود که در این شب از کامبیز درمبخش؛ کاریکاتوریست پیشکسوت، محمد صیاد صبور؛ عکاس باسابقه، محمد مهدی انوشفر؛ سفالگر، محمد حسین عطارچیان؛ خوشنویس و مرتضی اسدی؛ نقاش در بخش مفاخر هنرهای تجسمی فجر با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاون امور هنری وزارت ارشاد، سرپرست مرکز هنرهای تجسمی و دبیر کل پنجمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر تجلیل شد.
کتاب پنجمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر و کتاب گزیده مقالات چهارمین و پنجمین جشنواره تجسمی فجر نیز در این مراسم رونمایی شد و همچنین دبیر ششمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر با حکم معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سید عباس میرهاشمی منصوب شد و حکم وی توسط وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به او تقدیم شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانی اظهار داشت: با خلق آثار هنری ارزشمند و فاخر می توان فرهنگ اصیل و غنی ایران را به دنیا معرفی کرد. همه هنرها در وجود هنرمندان فعال در این عرصه تجلی پیدا کند و آنها سالهای سال در خدمت هنر و فرهنگ این مرز و بوم خدمت می کنند.هنرمندان تجسمی کمتر دیده می شوند و این هنرشان است که بیشتر دیده شده و سبب معرفی آنان در این عرصه می شود.
حسینی درخصوص موضوعات این دوره از جشنواره عنوان کرد: موضوعاتی چون شادی و امید به زندگی باعث شد که آثار قابل توجهی در این دوره خلق شود و علاوه بر آن فرهنگ ایثار و فداکاری که از دیگر موضوعات رشته های رقابتی این دوره جشنواره بود گذشت را جایگزین خودخواهی می کند. خلق آثاری از سوی پیشکسوتان و استادان هنر با موضوع پیامبر اعظم (ص) از دیگر ویژگی های این دوره جشنواره بود که برگزاری این بخش با نام رسول اکرم (ص) از جمله افتخارات جشنواره فجر امسال به شمار می آید.
وی نمایش آثار برتر و منتخب این دوره از جشنواره هنرهای تجسمی در برخی از استانهای کشور را از نکات مثبت این دوره جشنواره دانست و با اشاره به دست اندرکاران هنرهای تجسمی تاکید کرد: باید ارتباط موثر مسوولان برگزاری جشنواره با هنرمندان برگزیده همچنان حفظ شود تا زمینه عرضه آثار خلق شده از سوی استعدادهای کشف شده فراهم شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره حمایت از خرید آثار هنرمندان قول مساعد داد و با بیان اینکه امسال به طور جدی این موضوع پیگیری می شود در خصوص بخش فیلم های مستند تجسمی در پنجمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر گفت: هنرها در ارتباط با یکدیگر می توانند موثر باشند و فیلم های مستند تجسمی در جشنواره تجسمی فجر حرکت موثری است که به معرفی و شناسایی هنرمندان و هنرهای تجسمی کمک می کند و امیدواریم با حمایت این حرکت توسعه یابد.
در بخش دیگری از این مراسم حمید شاه آبادی؛ معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه جشنواره تجسمی امسال نسبت به چهار دوره قبلی رشد چشمگیری داشته است، گفت: هنرهای تجسمی در کشور ما عرصه پهناور، تاثیرگذار و بی بدیلی است که در رشته های متعدد و متنوع، هنرمندان مختلفی در آن فعالیت می کنند. واقعیت این است که جشنواره تجسمی فجر در ایستگاه پنجم، یک حرکت رو به رشدی نسبت به چهار دوره گذشته داشته است. رویدادی که بیش از پنج سال از عمر آن نمی گذرد، این روزها هم تراز با جشنواره های سی ساله در قامت یک جشنواره مهم و بین المللی بزرگ ظاهر شده است.
وی به اهمیت جشنواره تجسمی فجر اشاره کرد و ادامه داد: در اهمیت جشنواره تجسمی فجر همین بس که به جای عنوان دبیر از واژه «دبیر کل» استفاده می شود و این بخاطر برگزاری این جشنواره در 9 رشته مختلف است که هرکدام به تنهایی می تواند یک رویداد مستقل هنری باشد. در سال های گذشته در کشور ما دو سالانه های هنری مختلفی برای عرضه توانایی های تجسمی برگزار شده، اما جشنواره تجسمی فجر به عنوان یک حلقه اتصال و یا نخ تسبیح، رشته های تجسمی را به یکدیگر متصل کرده است. هنرهای تجسمی نیازمند حمایت های بیشتری است که تاسیس گالری ها و نمایش آثار، از جمله مهمترین این اقدامات است. البته این رویکرد در سال های اخیر بطور جدی مورد توجه و اهتمام ویژه قرار گرفته اما تا رسیدن به مقصود نهایی راه بسیاری باقی است.
معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خطاب به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: هنرهای تجسمی به پیگری های مجدانه شما برای اختصاص طرح خرید آثار تجسمی از سوی نهادهای دولتی نیازمند است، گرچه این موضوع در سال گذشته با حمایت شما توفیقاتی خوبی به دست آورده است، اما در دریای بزرگ هنرهای تجسمی این حرکت چون قطره کوچکی محسوب می شود. جامعه هنری از شما انتظار دارند که موضوع خرید آثار هنری را به طور جدی پیگری و در دستور کار قرار دهید.
وی خاطر نشان کرد: برای نخستین بار آثار برگزیدگان تمامی رشته ها براساس قیمت گذاری شورای خرید مرکز هنرهای تجسمی خریداری خواهد شد. امیدواریم این رویه مبنایی باشد تا برگزیدگان دوره های آینده نیز از این حمایت برخوردار شوند و با انگیزه مضاعف به فعالیت هنری خود در کشور ادامه دهند.
سید عباس میرهاشمی؛ دبیر کل پنجمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر از دیگر چهره های حاضر در این مراسم اظهار کرد: خدا را شاکرم که به بنده توفیقِ همراهی با یک حرکت بزرگ فرهنگی را عنایت فرمود که میتواند تلاشی تاثیرگذار برای رونق بیشتر هنرهای تجسمی که بی شک پایهای برای همه فعالیتهای هنری است، باشد. لازم است به پاس قدردانی از زحمات تمامی دست اندرکاران چهار دورهی برگزار شده جشنواره بینالمللی هنرهای تجسمی فجر،اعلام نمایم که گام پنجم این جشنواره در ادامهی گامهای پیشین واستمرار برنامههای از پیش تعیین شده بوده است. جشنواره پنجم، بر اساس افقِ ترسیم شده و با رفتاری امانتدارانه به مصوبات شورای محترم سیاستگذاری و با امید به کاهش فاصله بین سه راس مثلث سازمان تولیدآثار هنری، یعنی؛ هنرمندان، آثار هنری و مخاطبین، پرداخته است.
وی افزود: کاهش فاصله بین سه راس مذکور به معنای درک روح ظریف، خلاق، پرسشگر و البته پر از مطالبه هنرمندان از سویی و از سوی دیگر توجه جدی به جایگاه آثار هنری و ایجاد بستر مناسب برای عرضه و ارایه آثار ارزشمند و از جهتی دیگر توجه به شأن و نیاز تمامی مخاطبان و هنردوستان و مشوقان، است. جای افتخار دارد اعلام شود افزایش چشمگیر هنرمندان استانها و شهرستانهای کشور باعث شادابی و دلگرمی و نشان از ارتباط موفق جشنواره با هنرمندان، و حضور کثیر و قابل تقدیرِ هنرمندان دارای تحصیلات عالی باعث رشد تفکر و پیشرفت علمی در این جشنواره بوده است. این جشنواره با ایجاد فضایی مناسب برای همبستگی بیشتر هنرمندان و قرار گرفتن رشتههای مختلف این مجموعه هنری همچون رشتههای، نقاشی، مجسمهسازی، نگارگری، سفال و سرامیک، خوشنویسی، تصویرسازی، گرافیک، کاریکاتور و عکاسی در کنار یکدیگر و با نگاهی به رشتههای مکمل همچون؛ فیلمهای مستند با زمینه هنرهای تجسمی و همچنین توجه جدی به پژوهشهای علمی در هنرهای پایه، برای ایجاد زمینههای پیشرفت و شناسایی مسیر توسعه همت داشته است.
میرهاشمی تصریح کرد: در جشنواره پنجم بیش از 11500 اثر در رشتههای 9 گانه از 54 کشور توسط دبیرخانه جشنواره دریافت، و مورد ارزیابی و داوری تخصصی قرار گرفته و از بین آثار رسیده، 663 اثر در بخش مسابقهی رشتههای 9 گانه درتهران و 13 استان و دو کشور جهان به نمایش گذاشته شد و علاوه بر این، در بخش مکمل جشنواره شامل؛ فیلمهای مستند مرتبط با هنرهای تجسمی و مقالات علمی نیز163 اثر توسط دبیرخانه دریافت و پس از داوری نهایی تعداد 53 فیلم در بخشهای مسابقه، ویژه و جنبی به نمایش درآمده و مقالاتِ برتر نیز برای معرفی مشخص شدهاند. جای تاکید دارد که این جشنواره پس از پنج دوره برگزاری، نیازمند بررسی تخصصی و بازنگری دقیق راه طی شده با نگاه به تمامی اجزا اعم از موضوع تا اجرا را دارد، تا مسیر مورد نظر با کنکاش و حصول اطمینان برای اقدامات اصولی و افزایش کیفیت همه جانبه طی شود.
میرهاشمی به بودجه اندک هنرهای تجسمی اشاره کرد و گفت: هنرمندان هنرهای تجسمی گرچه با رفتار عالمانه، تولید آثار بی نظیر، حضور قابل اعتنا در عرصههای دینی، ملی و بینالمللی قسمی از توان خود و جایگاه رفیع هنرهای تجسمی را در عمل نشان داده و از خانوادهای بس بزرگ و رشته های متعدد و طیف گسترده هنرمندان برخوردار بودهاند، ولیکن به لحاظ بودجه در مضیقه به سر میبرند. تخصیص اعتبار و زمان در هنرهای تجسمی را به هیچ وجه نباید هزینه فرض نمود بلکه صَرف بودجه دراین عرصه، سرمایه گذاریِ پر سود و پرورش اندیشههایی است که آن را پایانی نیست. ضمن اینکه توجه به ایجاد چرخه اقتصاد در هنر و ضرورت توجه به حلقه مفقوده بازار آثار هنری، اهمیتی انکار ناپذیر در رشد و توسعه هنرهای تجسمی دارد. جشنواره تجسمی فجر با ارایهی تصویری گویا و روشن از جریان هنرهای تجسمی در تمامی نقاط کشور و ایجاد امکان برای بررسی کمّی و کیفی رشتههای هنری در نقاط گوناگون، میتواند مبنای برنامه ریزی دستاندرکاران هنری کشور باشد. همانگونه که امروزه نیاز به فضای نمایشگاهی مناسب و استاندارد، یکی از نیازهای مهم هنرهای تجسمی در کشور است، این ضرورت نیز در جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر به وضوح قابل مشاهده است.
وی افزود: امروزه تقویت کل جشنواره و توجه به هنرهای جدید و همچنین ارتقای بخش بینالمللی آن با در نظر داشتن تجربیات به دست آمده از برگزاری دورههای پیشین یک ضرورت اجتناب ناپذیر است و باید با برنامهریزی بلند مدت زمینه گسترش رشتههای بینالمللی و حضور استادان و هنرمندان دیگر کشورها، نیز مورد توجه قرار گیرد و علاوه بر این باید نسبت به عمیق شدن ارتباط با دانشگاهها، متولیان گنجینههای هنری، مراکز موثر در تولید و رشد هنر و همچنین هنرمندان ، برنامه ریزی شایستهای صورت پذیرد. از آنجا که جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر به عنوان یک فرصت و رویداد مهم فرهنگی و هنری است، امیدواریم که استادان، پیشکسوتان، هنرمندان و مسوولان محترم با همراهی و همدلی به پیشرفت آن اهتمام ورزند، چرا که جشنواره با حضور طیف گسترده هنرمندان با سبکها و نگاههای متنوع امکان توسعه داشته ومی تواند مؤثر و پایدار باشد.
دبیر کل پنجمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر در پایان از معاون امور هنری، مدیران، هنرمندان، استادان، خصوصاً اهالی رسانه و همچنین از دبیران، داوران و دبیرخانه دائمی فجر تشکر و قدردانی کرد.
در این مراسم برگزیدگان پنجمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر در رشته های نقاشی، خوشنویسی، نگارگری، سفال و سرامیک، عکاسی، پوستر، تصویرسازی، مجسمه سازی و کاریکاتور معرفی شدند و طوبای زرین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر، دیپلم افتخار و جوایز هنرمندان اهدا شد.
برگزیدگان پنجمین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر
خوشنویسی(نستعلیق) آیات قرآنی و اشعار ایرانی دبیر: علی اشرف صندوق آبادی
هیات داوران: غلامحسین امیرخانی، محمد سلحشور، علی شیرازی
برگزیده اول: مجتبی شریفی/ اصفهان/ تندیس طوبای زرین، دیپلم افتخار و مبلغ پنجام میلیون ریال
برگزیده دوم: سید حیدر موسوی/ قزوین/ دیپلم افتخار و مبلغ چهل میلیون ریال
برگزیده سوم: حمید جعفری/ اصفهان/ دیپلم افتخار و مبلغ سی میلیون ریال
تقدیر: بی بی زهره رئیس الساداتی/ مصطفی عابدینی/ سیدپیمان سادات نژاد/ علی خیری حبیب آبادی/ رحیم قلی زاده پاک/ سیدهادی صادقی/ احسان احمدی/ احمد احمدی حیدری
نقاشی ایثـار و فداکاری
دبیـر: مرتضی اسدی
هیأت داوران: مصطفی ندرلو/ مرتضی افشاری/ اصغركفشچیان مقدم
برگزیده: نازگل پوراصغری حقی/ تهران/ دیپلم افتخار و مبلغ بیست میلیون ریال
برگزیده: علی ترقیجاه/ تهران/ دیپلم افتخار و مبلغ بیست میلیون ریال
برگزیده: رقیه حبیبی آذر/ گیلان/ دیپلم افتخار و مبلغ بیست میلیون ریال
برگزیده: زهره کرامت/ فارس/ دیپلم افتخار و مبلغ بیست میلیون ریال
برگزیده: خدیجه میرسالاری/ خوزستان/ دیپلم افتخار و مبلغ بیست میلیون ریال
برگزیده: بهزاد نقاش/ البرز/ دیپلم افتخار و مبلغ بیست میلیون ریال
نگـارگـری شعائراسلامی ایرانی
دبیـر: پرویز حاصلی هیأت داوران: رحیم چرخی/ یوسف حسینی/ مینا صدری
رتبه اول: رویا حسن کازرونی/ تهران/ تندیس طوبای زرین، دیپلم افتخار و مبلغ پنجاه میلیون ریال
رتبه دوم: سعید فصیح/ تهران/ دیپلم افتخار و مبلغ چهل میلیون ریال
رتبه سوم: زهرا صنعتگر/ اصفهان/ دیپلم افتخار و مبلغ سی میلیون ریال
تقدیـر: مجید سیدفتاحی/ میثم نیلی/ بهمن شریفی/ رضا مهدوی
سفـال و سرامیک ارزش های انسانی و الهی
دبیـر: مهران هوشیار
هیأت داوران: حمید شانس/ عباس افتخاری/ رجحانه حسینی/ رضا تائبی
رتبه اول: فهیمه رمضانی اهوازی/ خراسان رضوی/ تندیس طوبای زرین، دیپلم افتخار و مبلغ پنجاه میلیون ریال
رتبه دوم: نیکو اسماعیلی/ اصفهان/ دیپلم افتخار و مبلغ چهل میلیون ریال
رتبه سوم: فرزانه مصطفایی/ تهران/ دیپلم افتخار و مبلغ سی میلیون ریال
تقدیـر: فائزه پورکمالی راوری/ میترا ذاکرین
انتهای پیام/ص/ن.ف
ارسال نظر