جمعه ۲۸ فروردین ۱۳۹۴ - ۰۲:۰۹

به مناسبت تولد بازیگر اسکاری «بازداشتگاه شماره ۱۷»

ویلیام هولدن؛ مردی که با بازی در «سانست بلوار» چهره حقیقی هالیوود را نمایش داد

ویلیام هولدن

سینماپرس: مهدی شایگان/ ویلیام هولدن بازیگر فیلم‌های مطرحی چون «پل رودخانه کوآی» و «بازداشتگاه شماره ۱۷» است اما در بین فیلم‌هایی که بازی کرده «سانست بلوار» به دلیل ماهیت افشاگرانه‌اش از هالیوود جایگاه ویژه ای را دارد.

ویلیام هولدن ۱۷ آوریا ۱۹۱۸ در امریکا به دنیا آمد. در رشته شیمی تحصیل کرد و سال ۱۹۳۸ اولین نقش سینمایی خود را در قالب یک زندانی در یک فیلم بازی کرد. تا سال ۱۹۵۰ وی در ۲۴ فیلم سینمایی بازی کرد که مهمترین آنها «گذشته تاریک» و «مردی از کلرادو» بودند که اولی یک تریلر جنایی روانشناسانه است و دومی یک فیلم وسترن.

ویلیام هولدن

در سال ۱۹۵۰ مهمترین نقش زندگی‌اش را بازی کرد. وی نقش یک فیلمنامه نویس ورشکسته را در فیلم «سانست بلوار» دارد که باید برای یک بازیگر پا به سن گذاشته سینمای صامت فیلمنامه ای قابل اجرا بنویسد چرا که وی با بالا رفتن سن و از دست دادن جذابیت ظاهری خود دیگر مورد اعتنای هالیوود برای بازی در فیلمی نیست. هولدن یکی از بهترین بازی های درونی خود را در این فیلم ارائه می کند غافل از این که بیلی وایلدر کارگردان فیلم با اکران آن بزرگترین ضربه در طول تاریخ سینما را به هالیوود و ماهیت آن می زند. در حین اکران فیلم سیسیل ب.دومیل؛ تهیه کننده بزرگ آن زمان به شدت شوکه شده و از این که خود را در فیلم می بیند تا مرز جنون عصبانی می شود.

ویلیام هولدن

قضیه از این قرار است که وایلدر بری بخش هایی از فیلم سراغ تهیه کنندگان بزرگ سینما از جمله دومیل می رود و به آنها می گوید که در حال تهیه فیلمی درباره هالیوود است و از آنها می خواهد بخش هایی از آن را بازی کنند غافل از این که در تدوین، این بخش ها به صورت نماهای اصلی فیلم در تقبیح استفاده ابزاری از زنان در هالیوود و نقش کمپانی ها و تهیه کنندگان بزرگ عمل کرده و به نقد این معضل می پردازند. هولدن برای بازی خود نامزد اسکار شد اما به دلیل فشار هالیوود از دادن جایزه به وی خودداری کردند.

ویلیام هولدن

هولدن پس از این فیلم به بازیگری خود ادامه داد اما وایلدر مورد غضب هالیوود قرار گرفت و تا سالها بعد تهیه کنندگان وی را بایکوت کردند هر چند وی سه سال بعد دوباره از هولدن در فیلمی با نام «بازداشتگاه شماره ۱۷» استفاده کرد که از اتفاق اسکار بهترین بازیگری را برای هولدن به ارمغان آورد هر چند خاطره «سانست بلوار» را نتوانست از ذهن ها بزداید.

«سابرینا» فیلم مطرح دیگری از ویلیام هولدن است که وایلدر آن را کارگردانی کرده و همفری بوگارت و ادری هپبورن نیز در آن بازی می کنند. این فیلم رمانتیک در سال بعد ساخته شد و هولدن در کنار ان سه فیلم دیگر در این سال بازی کرد.

پس از آن تا سال ۱۹۶۲ وی در نقش های مختلفی از کابوی گرفته تا سرباز و پلیس بازی کرد. در این سال نقش یک کشیش را در فیلمی به نام «شیطان هرگز نمی خوابد» بازی کرد که فیلمنامه آن اقتباسی از داستان پرل باک با همین نام است و درباره یک پدر روحانی جوان است که در چین تبلیغ دین مسیحیت را می کند و پناه دادن به دختری که کمونیستها دنبال وی هستند برایش دردسر آفرین می شود.

ویلیام هولدن

سال ۱۹۶۷ در «کازینو رویال» ساخته جان هیوستن که هجویه ای بر فیلم های جیمزباند است و بازیگران زیادی از وودی آلن و دیوید نیون گرفته تا پیتر سلرز و اورسولا آندرس دارد بازی کوتاهی می کند اما در سال ۱۹۶۹ است که در مشهورترین ساخته سام پکین پا نقش اول را بر عهده می گیرد که «دار و دسته وحشی» نام دارد و در ایران با نام «این گروه خشن» معروف است.

ویلیام هولدن

این وسترن متفاوت اولین فیلمی است که درونمایه های خشن اما تلطیف شده با موسیقی کلاسیک دارد و در آن برای اولین بار از حرکات آهسته صحنه های خشن اکشن و تیراندازی همراه با موسیقی استفاده می شود که خشونت شاعرانه لقب گرفت.

هولدن تا سال ۱۹۸۱ که از دنیا رفت ۱۶ فیلم دیگر بازی کرد که هیچ یک موفقیت فیلم های ذکر شده قبلی را نداشتند و در میان آنها فقط فیلم شبکه ساخته سیدنی لومت در سال ۱۹۷۶ است که از اهمیت برخوردار است و یکی از فیلم های افشاگرانه سیستم فاسد رسانه های غربی است.

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.