کارگردان فیلم سینمایی «پیک جنگل» در گفتگو با خبرنگار سینماپرس افزود: ۱۷ شوال روز نبرد حضرت علی(ع) با عمروبن عبدود در جنگ خندق است که نماد شجاعت و اخلاق شده و خوشبختانه ما این روز را در تقویم رسمی کشورمان با عنوان روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه ای می شناسیم اما هیچ گاه پرداخت درستی به این قبیل موضوعات در سینما و تلویزیون مان نداشته ایم.
وی ادامه داد: متأسفانه بخش خصوصی سینما هیچ گاه تمایلی برای تولید آثار پر هزینه در زمینه مسائل تاریخی، بومی، ملی و فرهنگی از خود نشان نمی دهد و بخش دولتی سینما هم تنها شکل خاصی را مورد نظر قرار داده که باعث می شود بسیاری از سوژه ها، طرح ها و فیلمنامه های مهم در زمینه های این چنینی سال ها روی زمین بماند و اثری شاخص در رابطه با فرهنگ اصیل ما تولید نشود.
هدایت سپس با تأکید بر اینکه سنت و فرهنگ زمانی زنده است که روح آن در جامعه جاری و ساری باشد اظهار داشت: سال ها است که کلیت فرهنگ و اخلاق پهلوانی، مروت و فتوت در جامعه ما دیده نمی شود و ما رسماً در حال بدل شدن به جامعه ای ریاکار و دروغگو شده ایم که این امر متضاد با فرهنگ اسلامی و فرهنگ پهلوانی است و قطعاً ساخت آثار فرهنگی و هنری در این زمینه ها می تواند تلنگری را به جامعه وارد سازد و آن ها را نسبت به پاسداشت فرهنگ اصیل ایرانی - اسلامی وادار سازد.
این فیلمساز برجسته سینمای کشور تأکید کرد: حتی یادی کوچک از آیین ها و مراسم های ملی و مذهبی که جزو فرهنگ مردم جامعه محسوب می شوند ارزشمند است و از آنجا که فرهنگ پهلوانی جزو فرهنگ ناملموس است و نمی توان آن را در چارچوب مادی تصور کرد قالب فیلم و داستان باعث می شود تا مخاطبان زیادی ترغیب به تماشای این گونه آثار شده و این روح ارزشمند فرهنگی مجدداً در جامعه ما احیا شود.
کارگردان فیلم سینمایی «گراند سینما» در بخش دیگری از این گفتگو با بیان اینکه بسیاری از کشورهای جهان از جمله ژاپن همواره فرهنگ غنی خود را حفظ کرده اند گفت: جالب است بدانیم که روحیات سامورایی ها امروزه در صنعت کشور ژاپن دیده می شود!؛ یعنی آن ها نه تنها فرهنگ شان را حفظ کرده اند که صنعت شان نیز از این فرهنگ بهره مند شده و شاید جالب است بدانیم که مردم ژاپن همواره جزو مودب ترین مردم دنیا شناخته شده اند چرا که همواره با آیین های کهن شان زندگی می کنند و فرهنگ وارداتی غربی ها نتوانسته روی آن ها اثر سوء بگذارد.
وی افزود: این در حالی است که متأسفانه فرهنگ در کشور ما بدل به فرهنگی موزه ای شده است و بازار تقاضا برای تولید و عرضه آثار فرهنگی نیز بسیار محدود است و هیچ دستگاه و نهادی راضی به سرمایه گذاری در این بخش مهم و حیاتی نمی شود؛ باعث تأسف است که طی دو دهه گذشته هیچ فیلم شاخصی در سینمای ایران در این باره تولید نشده و در تلویزیون هم ما شاهد تولید یکی دو مجموعه متوسط در این رابطه بوده ایم.
هدایت تصریح کرد: معتقدم یکی از اصلی ترین دلایلی که باعث افول فرهنگ ملی در کشور ما شده این است که ما مدیران خلاقی نداریم و اغلب مدیران ما افرادی هستند که برای اجرای امور در پست های شان حضور دارند و اصلاً دغدغه ای در آن ها بابت رشد و اعتلای فرهنگ دیده نمی شود این در حالی است که ما در ابتدای پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی شاهد حضور افرادی در پست های مدیریتی بودیم که خلاقیت در تولید آثار فرهنگی داشتند اما از وقتی که فرهنگ در یک چارچوب خشک و رسمی تعریف شد دیگر کسی به سمت آن هم نرفت!
این کارگردان ادامه داد: ما نیاز به برگزاری جشنواره ای در این زمینه داریم؛ قبل از وقوع انقلاب جشنواره ای با عنوان «طوس» همه ساله در آرامگاه فردوسی طوسی برگزار می شد که در آن مقاله های آکادمیک و آثار نمایشی و تصویری در رابطه با فرهنگ غنی ایران ارائه می شد و شاید تنها جشنواره ای بود که هیچ منافاتی با روحیه انقلابی و اسلامی ما نداشت و معلوم نیست به کدامین دلیل ما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی آن را تعطیل کردیم؟
کارگردان سریال تلویزیونی «روز سرنوشت» ادامه داد: این اتفاقات در حالی است که کشوری مانند ترکیه می آید و شاعر پر آوازه ایرانی یعنی حضرت مولانا را از آن خود می کند و همه ساله توریست های زیادی را از اقصی نقاط جهان برای تماشای سماع درویشان به قونیه می کشاند اما ما در کشورمان که سرشار از فرهنگ است قدر بزرگانی چون حضرت حافظ، سعدی، فردوسی و... را نمی دانیم و حتی به فرهنگ های غنی اسلامی نیز توجهی نداریم!
وی در خاتمه این گفتگو متذکر شد: امیدوارم مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هرچه سریعتر تدبیری جدی برای این قضیه مهم داشته باشند و ما بتوانیم در کشورمان شاهد برگزاری جشنواره ای با استاندارد فرهنگی ایرانی و اسلامی باشیم.
ارسال نظر