در جشنواره امسال کن و در بخش «نوعی نگاه» فیلمی به نام «لرد» حضور دارد؛ فیلمی به کارگردانی محمد رسول اف که هرچند ادعا میشود پروانه ساخت آن صادر شده است، اما هنوز پروانه نمایش آن در داخل صادر نشده، ضمن اینکه اجازه نمایش این فیلم در جشنواره فجر سال قبل هم داده نشد.
با این حال گویا برای حضور این فیلم در جشنواره کن از سوی اداره نظارت پروانه نمایش جشنوارهای صادر شده است، آن هم برای نسخهای از فیلم که پر شده از طعنه و تمسخر به ایران و حتی تقدیس فرقه ضاله بهائیت. به مانند اغلب آثار جشنوارهای سالهای اخیر سینمای ایران، «لرد» هم تا توانسته به سیاهنمایی و کدر نشان دادن مناسبات حاکم در جامعه ایران پرداخته است. در مرکز فیلم جوانی وجود دارد که به مانند شخصیت اصلی فیلم توقیفی «عصبانی نیستم» دانشجوی اخراجی است و بعد از اخراج وقتی میخواهد به زراعت بپردازد با سیکلی اغراقآمیز از آدمهایی روبهرو میشود که اجازه فعالیت به او نمیدهند. این جوان که مدام در فیلم سعی میشود به عنوان فردی فرهیخته و نمایندهای از جامعه روشنفکر جا زده شود به طور پیاپی از سوی افرادی مورد اذیت و آزار قرار میگیرد که گویا همه وابستگان حکومت هستند و آمدهاند تا حتی حق حیات را نیز از این دانشجوی اخراجی بگیرند!
در امتداد سیاهنمایی درباره ایران و ساختار حاکم بر آن، در سکانسی از فیلم علناً به تقدیس فرقه ضاله بهائیت پرداخته میشود؛ یک دانشآموز به اتهام بهائی بودن از مدرسهای اخراج میشود و بعد از خودکشی، حتی اجازه دفن وی در گورستان داده نمیشود! نمایش این فیلم در جشنواره کن نه فقط تمسخر تماشاگران به هنگام نمایش فیلم به ایران و ایرانیان را موجب شد که سببساز آن شد که یکی، دو نفر از فیلمسازان ایرانی حاضر در جشنواره هم به سازندهاش ایراد بگیرند. جالب است که نمایندگان رسمی سازمان سینمایی حاضر در این رویداد و از جمله مدیر مادامالعمر بخش بینالملل یک نهاد سینمایی دولتی که با پول بیتالمال راهی این سفر شدهاند، نه تنها کمترین واکنش منفی به سازنده فیلم نشان ندادند بلکه کوشیدند بهطور کاملاً پنهانی و دور از چشم دوربینها به او تبریک بگویند! پرسش آنجاست، اداره نظارت سازمان سینمایی چرا برای نسخهای از فیلم که مملو است از استهزای ایرانیان مجوز نمایش جشنوارهای صادر کرده است؟
ارسال نظر