به گزارش سینماپرس به نقل از هالیوود ریپورتر، با وجود موفقیت فیلمهایی نظیر «این»، «گرگ و میش» و «هری پاتر» که از کتابها اقتباس شدهاند، بخشی نو در دنیای ادبیات اقتباسی با راهی پر پیچ و خم آغاز شده است. اقتباسهای سینمایی اخیر همچون «فارنهایت ۴۵۱» و «چروکی در زمان» به رغم همگانی شدن نزد خوانندگان، در فهرست کتابهای ممنوعه «بنیاد کتابخانه آمریکا» قرار دارند. کتابهایی که هرکدام به نوعی ممنوع شده بودند راه خود را به پرده نقرهای سینما باز کردند.
هرچند برخی از چالشبرانگیزترین آثار بیش از ۸۰ سال از ممنوعیتشان میگذرد (مثل «فرانکشتاین» اثر مری شِلی و «گیرنده در رای» اثر جِی دی سالینجر) برخی هنوز در سالهای اخیر در ممنوعیت بهسر میبرند. آثاری مانند «۱۳ دلیل برای اینکه» اثر جِی آشِر و «سرگذشت ندیمه» اثر مارگارت اَتوود که بر مبنای هر دوی این کتابها، سریالهای اقتباسی ساخته شده است.
شنبه همین هفته، شبکه «HBO» فیلمی اقتباسی از کتاب «فارنهایت ۴۵۱» به نمایش گذاشت که خود بر ممنوعیت و سوزاندن کتابها تمرکز دارد. در ادامه، هالیوود ریپورتر نگاهی به چند فیلم اقتباسی از کتابهای ممنوعه و محکوم شده انداخته که راه خود را به سینما باز کرده و در باکسآفیس هم به موفقیت دست یافتهاند.
فارنهایت ۴۵۱
تاریخ اکران ۱۹ ماه می
شبکه «HBO» در ماه فوریه فیلمی با اقتباس از داستان پرفروش «سرگذشت ضد آرمانشهر» اثر رای برَدبِری در سال ۱۹۵۳ با بازی «مایکل بی جوردن» منتشر کرد که جوردن در نقش «گای مونتَگ» آتشنشانی که نقشش در اجرای قوانین سانسور حکومتی در مورد ممنوعیت و سوزاندن کتابها زیر سوال میرود، بازی میکند. پس از اینکه بحث در مورد یکی از کتابهای سوزانده شده در داستان که کتاب انجیل است، به وجود میآید این کتاب از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۹ در کتابخانهها ممنوع میشود. بنابر گفته «رامین بهرانی» فیلمنامهنویس، مدیر تولید و کارگردان این فیلم، شبکه HBO از لحاظ پیرنگ به داستان آقای برَدبِری وفادار بوده لیکن با منبع بخش بحثبرانگیز تفاوتهایی دارد.
بهرانی درباره نوع نوشتار اقتباسی این کتاب افزود: شما زمانی که کار اقتباسی انجام میدهید قرار است تغییر ایجاد کنید. میدانستم که باعث ناراحتی برخی خواهم شد و سعی کردم به پیرنگ وفادار باشم، حتی اگر کارکترها و خطوط طرح اصلی را تغییر دهم. برداشتن و مدرن کردن آنها کار آسانی نبود.
۱۳ دلیل برای اینکه
تاریخ انتشار ۱۸ ماه می
پارسال زمانیکه کتاب «جِی آشِر» برای یک سریال پرمخاطب «نتفلیکس» اقتباس شد، این سریال به خاطر مباحث حساس با واکنشهای شدیدی مواجه شد. این سریال ابتدا در سال ۲۰۱۲ بخاطر واکنش منتقدین که نویسنده آن را به خوب جلوه دادن خودکشی و نیز تاثیر منفی بر خوانندگان و مخاطبان جوان ممنوع شد. در فصل دوم پخش این سریال، نتفلیکس به واکنشها پاسخ داد و در همکاری با مرکز رسانه و توسعه انسانی دانشگاه نورت وسترن، به مشکلات فصل اول سریال پرداخت.
نتفلیکس همچنین در مورد ماهیت نمایش و معرفی شخصیتها پرداخت و آن را در قالب مباحثی در مورد خودکشی که توسط «بنیاد آمریکایی پیشگیری از خودکشی را در سایت اختصاصی این مبحث با آدرس ۱۳reasonswhy.info ارائه کرد و در دوبخش بعدی سریال نیز گفتگو را با عوامل فیلم، کارشناسان و تهیهکنندگان در مورد برخی موضوعات حساس فیلم ادامه داد.
سرگذشت ندیمه
تاریخ انتشار ۲۵ آوریل
با وجود اینکه کمپانی «هولو» موفقیتش را در اقتباس سریال بر اساس رمان «مارگارت اَتوود» یافته بود، نویسنده با واکنشهای منفی شدیدی برای داستانش در سالهای قبل از اقتباس مواجه شده بود. این رمان در فهرست ۱۰۰ کتاب ممنوعه در دو دهه ۱۹۹۰ و ۲۰۰۰ میلادی قرار گرفته بود. پس از آنکه این کتاب در سال ۱۹۸۵ منتشر شد، سرگذشت ضد آرمانشهر خانم اَتوود در مورد تئوکراسی تمامیّتطلب مورد چالش مکاتبی بود که پیگیر مطالب صریح جنسی و همچنین مخرب ارزشهای مسیحیت بودند.
مارگارت اَتوود با این وجود که هنوز بازخوردهای شدید و خشمگینانه دریافت میکرد، برنده جوایز متعددی همچون «جایزه گاورنر جنرال در سال ۱۹۸۵، جایزه اول آرتور سی کلارک و جایزه کتاب بوکر ۱۹۸۶ میشد. این کتاب همچنین موقعی که بصورت اقتباسی به سریال تبدیل شد، چهار جایزه «امی» از جمله «بهترین هنرپیشه نقش اصلی زن» برای بازی «الیزابت موس» و «بهترین هنرپیشه نقش مکمل زن» برای بازی «آن داود» را ازآن خود کرد. فصل دوم این سریال نیز در حال پخش است.
فرانکنشتاین
تاریخ انتشار ۲۵ ماه می
داستان «مری شِلی» در مورد دانشمندی است که موجودی عجیب و غریب را از طریق آزمایش علمی غیراخلاقی ایجاد میکند. این رمان یک اثر انقلابی در حوزه رمانتیک به عنوان مثالی اولیه از داستان علمی تخیلی بود. این کتاب علیرغم استقبال مثبت عمومی، از جانب رهبران مذهبی به شدت با انتقاد مواجه شد که گفته میشد داستان بر مخلوقی خداگونه تمرکز دارد.
رمان خانم شلی به دلیل «ناخوشایند و موهن بودن» در سال ۱۹۵۵ در آفریقای جنوبی ممنوع شد. با وجود تقبیح برخی، کتاب خانم شلی در برنامه آموزشی مدارس آمریکا گنجانده شد.
چروکی در زمان
تاریخ انتشار ۹ مارس
«مدلین لنجلز» ۵۴ سال پیش رمان «چروکی در زمان» را نوشت و منتشر کرد. داستان این کتاب در مورد یک دختر جوان و برادر کوچکترش است که به سیاره تسِراکت میروند، جایی که پدر دانشمندشان به مدت ۵ سال است به دام افتاده. این کتاب جزء ۱۰۰ کتاب ممنوعه اعلام شد و از سال ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۹ شامل ممنوعیت شد.
اگرچه کتاب خانم لنجل در ژانر کودک است لیکن بخاطر عناصر فوقالعادهاش به هدفی برای گروههای محافظهکار مسیحی تبدیل شده بود. لنجل در رمانش مسیح را با اینشتین، گاندی، داوینچی و بودا برابر میداند. امسال فیلمی که با اقتباس از این رمان ساخته شد از معرفترین چهرههای هالیوودی همچون «اُپرا وینفری»، «ریس ویتراسپون»، «کریس پاین»، «میندی کالینگ» و «زک گالیفیاناکیس» بهره برده است.
کچ-۲۲
داستان «جوسیف هِلِر» در سال ۱۹۶۱ در مورد یک بمبافکن آمریکایی در جنگ دوم جهانی است. این رمان در دهه هفتاد در اوهایو ممنوع شد زیرا نویسنده در موارد متعدد از زنان با عنوان «فاحشهها» نام برده بود. به رغم انتقادات شدید، این کتاب در برنامه درسی مدارس قرار گرفت. امسال کمپانی «هولو» اعلام کرد که فیلمی با اقتباس از رمان آقای هلر در قالب مینی سریال ۶ قسمتی با بازی «جورج کلونی» میسازد. حقوق بهرهبرداری از رمان هلر متعلق به تلویزیون پارامونت است و این سریال تحت مدیریت امی پاول ساخته میشود.
«در جستجوی آلاسکا» نوشته «جان گرین»، «نفرت تو» اثر «انجی تامس»، «خاطرات روزانه کاملا حقیقی یک هندی پارهوقت» نوشته «شرمن الکسی»، «کاپیتان زیرشلواری» اثر «دِیو پیلکی»، «قلعه شیشهای» نوشته «جینِت والز»، و «گیرنده در رای» نوشته «دی جِی سَلینجر» دیگر کتابهایی هستند که هرکدام در دورههای مختلف ممنوع بوده لیکن آثاری سینمایی با اقتباس ازین داستانها ساخته شده است.
ارسال نظر