ساخت برنامه در قالب رئالیتیشو (مستند-مسابقه) در ایران، به گذشته خیلی دوری بر نمیگردد و فُرمی است که تقریبا به تازگی جایش را در تلوزیون و برنامههای ما باز کرده است. مستند-مسابقه «فرمانده» را شاید بتوان جزء تجربههای اولی دانست که در این قالب ساخته شده است. «فرمانده» که تاکنون سه فصل خود را پشت سر گذاشته است اکنون فصل چهارمش به تهیهکنندگی «حسین افشار» و کارگردانی مشترک «امیر کفاش زاده»، «مهدی ماهان» و «مهدی جبین شناس» از شبکه افق و شبکه نسیم روی آنتن میرود.
«حسین افشار» تهیه کننده این مستند به انگیزههای انتخاب سبک رئالیتیشو برای «فرمانده» پرداخت و گفت: رئالیتیشو یک قالب پُرکاربرد در دنیا محسوب میشود و در تمام دنیا برخلاف ایران، برنامههای ترکیبی و رئالیتیشو بسیار پُرکابرد هستند.
این تهیه کننده معتقد است: جذابیتهای این سبک، تناسب بیشتری با تلویزیون دارد و اگر به درستی ساخته شود، مخاطب به خوبی میتواند با آن ارتباط برقرار کند.
وی با بیان اینکه این انگیزه باعث شد سراغ سبک رئالیتیشو برویم، علت انتخاب قصه و محتوای مستند «فرمانده» را یادگیریِ «کار گروهی» دانست و افزود: پیدا کردن یک ایده جذاب در فُرم رئالیتیشو کار سختی بود، چون نمیخواستیم این فُرم در همان بدو ورودش به ایران شکست بخورد و از طرفی احساس کردیم مهمترین نیاز جوانان امروز ما یادگیری کارِ گروهی است. لذا سناریو «فرمانده» حول محور افزایش روحیه کارِ جمعی، فرمانبرداری و پذیرش یکدیگر، شکل گرفت.
افشار در ادامه گفت: ایده مستند-مسابقه «فرمانده» که در سال ۸۸ شکل گرفت در قالب یک پروژه کوچکتر با امکانات محدود بود، اما به مرور زمان و با استقبال مردم هر فصل این مستند گسترش پیدا کرد.
وی انتخاب تِم نظامی برای فرمانده را اینگونه تشریح کرد: دغدغة کار گروهی در حوزههای ورزشی و نظامی امکان بروز بیشتری دارد. در تِم ورزشی مستندهایی به این شکل تولید شده بود اما فُرم نظامی نمونهای بود که قبلاً دیده نشده بود و همین عامل منجر به خاص شدن این اثر شد.
حسین افشار با اشاره به سازمانهایی که در تولید این برنامه نقش فعال داشتهاند اضافه کرد: تلفیق سازمان اوج و سپاه پروژه فرمانده را به عرصه ظهور رساند. همچنین صداوسیما هم با اختصاص زمانبندی مناسب برای پخش این برنامه حمایت ویژهای از «فرمانده» انجام داد.
تهیه کننده مستند-مسابقه «فرمانده» نسبت به کسانی که دائما برنامه هایی ازین دست را به باد نقد میگیرند و اتهام سفارشی بودن به آن میزنند گفت: امکانات در کشور ما زیاد است، اما آنچیزی که کمتر وجود دارد ایدهی خوب است. ایدهی خوب روی زمین نمی ماند و به نظر من افرادی که غر میزنند و دیگران را متهم میکنند، بیشتر مشکلشان نداشتن یک ایده خلاقانه است. فرمانده یک ایده خلاقانه بود که در ابتدا مخالفتهای زیادی با آن شد ولی به واسطه سه سال پشتکارِ گروه تولید، به مرور زمان به نتیجه رسید.
وی خاطر نشان کرد: اگر این اعتراضات به این معنا باشد که به هیچ کس امکانات داده نشود که دیگر هیچ اثری تولید نمیشود! و این بدتر است. اما اگر به این معنی است که این امکانات در اختیار همه قرار بگیرد، حرف درستی است اما شرط لازمه اش همان ایدهی خوب است.
ارسال نظر