شنبه ۱۰ مهر ۱۳۸۹ - ۰۹:۵۱
کمال پورتراب: موسیقی وامدار فلسفه است
تمام ریزهکاریهای موسیقی از فلسفه نشات میگیرد و در اصل کل موسیقی وامدار فلسفه است، چرا که موسیقی هم به عنوان یک هنر متعالی که روح و جسم را تعالی میبخشد دارای فلسفه وجودی است.
به گزارش خبرگزاری سینمای ایران، دکتر مصطفی کمال پورتراب با بیان این مطلب به روابط عمومی همایش روز جهانی فلسفه، گفت: هر چیزی در این طبیعت دارای یک فلسفه وجودی است و همین نکته موید و نشانگر اهمیت وجود و شناخت فلسفه است.
دکتر کمال پورتراب افزود: با نگاهی به اطراف و عمیق شدن در موسیقی می توان به کارکرد و جایگاه فلسفه در هنر پی برد و تعالی روح را در آن واکاوی کرد.موسیقی دارای وجوه فلسفی بسیاری است و در حقیقت همین اجزا وعناصر هستند که میتوانند موسیقی را بوجود آورند و روح بشر را به تعالی برسانند. البته این مساله فقط در زمینه موسیقی فاخر مصداق دارد و در موسیقی نازل نمیتوان چنین برداشتهایی داشت.
این مدرس موسیقی همچنین با اشاره به اینکه فلسفه در تمام شئون اجتماعی نقش دارد، گفت: هنر به هیچ عنوان نمیتواند از فلسفه دور بماند. همانطور که آنچه امروز در جهان وجود دارد و برای وجودش فلسفهای هست، هنر هم نمیتواند بدون فلسفه وجودی باشد و تاثیرش را بر زندگی فردی و اجتماعی اثبات کند. کما اینکه در گذشته هم افرادی مانند فارابی را داشته ایم که خود موسیقی دان بزرگی بوده است و در دوران خود هم در حوزه فلسفه و هم در حوزه موسیقی تاثیر شگرفی داشته است. موسیقی بر روی انسانها تاثیرات متفاوت و شگفت آوری دارد که این تاثیرات و کارکردها جز با شناخت و آگاهی از فلسفه امکانپذیر نیست.
نویسندن کتاب تئوری موسیقی همچنین با اشاره به آثار برتر موسیقی در دورههای مختلف درباره تفاوت علم و فلسفه و تاثیرات آنها در عرصه موسیقی، خاطرنشان ساخت: « وقتی آثار موسیقیدانهای بزرگی چون موتسارت، باخ، بتهوون و ... را بررسی و ارزیابی میکنیم میبینیم جز با تجزیه وتحلیل فلسفی نمیتوان به رمز و رموزنهفته در آثار آنان پی برد و کشف ریزهکاریهای آثار آنان فقط با اتکا به فلسفه امکانپذیر است. بنابراین با این که علم در این زمینه تاثیر گذار است اما فلسفه هم از هنر و بهخصوص از موسیقی جدا شدنی نیست. در حقیقت دانش تمام ریزهکاریهای یک موضوع را بررسی میکند و باعت میشود با کمک فلسفه، بهتر و بیشتر به اندیشه درونی یک اثر پی ببریم.
همایش روز جهانی فلسفه از سیام آبان تا دوم آدرماه در کتابخانه ملی تهران برگزار میشود.
انتهای پیام/ن.ف/ج
اخبار مرتبط
-
دبیر ششمین دو سالانه مجسمه سازی؛
فلسفه هنر را ریشه دار تر می کند
-
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران:
همایش روز جهانی فلسفه نگاه یونسکو را به غنای فلسفه ایران تقویت می کند
-
14و 15مهرماه در استقبال از روز جهانی فلسفه؛
همایش "دین و فلسفه" برگزار می شود
-
همایش روز جهانی فلسفه گسترش مرزهای علم و فلسفه را به دنبال دارد
-
دکتر فرشید ابراهیمیان:
هر هنرمندی در دوره هنر معاصر به یک فیلسوف تبدیل می شود
-
نایب رییس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی:
همایش روز جهانی فلسفه فرصتی برای معرفی جایگاه ایران در زمینه فلسفه است
-
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس:
ایران می تواند به عنوان سکاندار فلسفه معرفی شود
-
بیش از 290 مقاله به دبیرخانه همایش روز فلسفه رسید
-
حداد عادل در همایش روز جهانی فلسفه؛
ریاست فلسفه اسلامی در عصر حاضر با آیت الله جوادی آملی است
-
دکتر فریندخت زاهدی:
فلسفه هرگز نمیتواند از ادبیات جدا شود
-
حداد عادل در جلسه شورای علمی همایش روز جهانی فلسفه:
همایش روز جهانی فلسفه با اعتبار علمی مطلوبی برگزار شود
ارسال نظر