به گزارش سینماپرس، دومین مجمع عمومی انجمنهای ادبی کشور و آیین پایانی سومین جشنواره ملک الشعرای بهار صبح پنجشنبه ۱۲ اردیبهشت ماه با حضور دکتر سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مجتمع فرهنگی آدینه برگزار شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم ضمن تبریک روز معلم گفت: چهلمین سالگرد شهارت استاد مطهری را گرامی میداریم. شهید مطهری با شناسههای مختلف و متنوع در ذهن ما شناخته میشود و او یکی از پایهگذاران انقلاب اسلامی است. یکی از وجهههای کمتر شناخته شده وی جایگاهی است که او در ادبیات دارد. جایگاهی که نمیتوان آن را فراموش کرد.
وی ادامه داد: شهید مطهری از طلایهداران و پیشگامان ادبیات داستانی و آیینی ماست. کتاب «داستان راستان» شهید مطهری با ۱۲۵ داستان یک تحول برای ادبیات ما بود تا بدانیم که چگونه میتوانیم میراثمان را با یک زبان خوب و ادبی به نسل کودکان، نوجوانان و جوانان منتقل کنیم. همانطور که میدانید «داستان راستان» به عنوان یک اثر پرمخاطب در ۵۰ سال اخیر شناخته شده که توانسته با نسلهای مختلف ارتباط برقرار کند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به جنبههای ادبیات عرفانی در آثار شهید مطهری اظهار کرد: همچنین با بررسی آثار شهید مطهری میتوانیم با نسبت ادبیات عرفانی وی آشنا شویم. ویژگی که در ادبیات ایران جایگاه خاصی دارد. شهید مطهری یک فقیه یا فیلسوف کلاسیک نبود و ادیبی بود که فلسفه، حکمت، عرفان، فقه و قرآن را به خوبی میشناخت و این نکته کمی نیست که ذوق ادبی با معرفت مخلوط شود و معرفت خالی از ذوق نباشد.
وی افزود: حکمت ترکیبی از معرفت و ذوق است و با مطالعه آثار شهید مطهری میتوانیم بفهمیم که او چگونه با ادبیات عرفانی و آیینی ما مانوس بوده است.
صالحی با اشاره به نگاه ویژه شهید مطهری به حوزه شعر گفت: شهید مطهری با شعر بیگانه نبود. اگر چه اشعار زیادی از او باقی نمانده است، اما آثار قابل قبولی از او میبینیم. یکی از شعرهایی که از او به یادگار مانده، شعری است که در سال ۱۳۴۲ در زندان سروده است. جالب است که او در جلد ۲۴ مجموعه آثارش میگوید که آقایی به نام اکایی تبریزی شعری در کنار مثنوی او مینویسد که ذوق او را برای سرودن شعری آشکار میکند. از این جمله متوجه میشویم که کتاب همراه با شهید مطهری در زندان مثنوی بوده است.
وی اضافه کرد: اگر به آثار شهید مطهری توجه داشته باشیم، نگاه ایشان به مبانی نظری و ادبی قابل توجه است. او علاوه بر پاکیزگی نثر در هر جایی که زمینه برای ادبیات خلاقانه فراهم بوده است، از این فرصت استفاده کرده است. در مجموع باید بگویم که ما به دلیل داشتن چنین دانشمندانی به خود میبالیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به فعالیت انجمنهای ادبی گفت: آن زمانی که در کسوت معاونت فرهنگی اشتغال داشتم و بحثهای ادبیات مطرح بود، بر این باور بودم که انجمنهای ادبی یک ظرفیت تاریخی و ممتد اجتماعی ماست؛ چرا که انجمنهای ادبی از یک انگیزش درونی برخوردارند و از طرفی خودکفا هستند و از زاویهای جوشش و رویشهای خود را دارند. هدف از ایجاد این تشکل، تنها ارتباط با انجمنها نبود، چرا که آنچه که اتفاق افتاده است، قدمهایی ساختارمند است که حوزه انجمنها را به طور روشن تعریف میکند تا بتواند مسئولیتهای تاریخی خود را به شکل محکمتری ادامه دهد.
وی افزود: دوستان میدانند که ساختارهای جدید زمانبر است، اما خوشبختانه هم هیئت موسس پای کار آمده و هم مسیری که طی شده، مسیر خوبی بوده است. اکنون اطلاعات ۱۶۰۰ انجمن ادبی ثبت شده و ۶۰۰ انجمن شناسه گرفتهاند که اتفاق بسیار خوبی است. طبیعی است که ممکن است این مسیر برای عدهای ساده به نظر برسد، چرا که کارهای سطحی معمولا زود اتفاق میافتد، اما ساختارسازی کار سادهای نیست و کسانی که با ساختارسازی آشنا باشند خوب میدانند که این کار مثل کاشت درخت زمان میبرد و باید صبر کرد تا درخت به میوه و محصول برسد. تفاوت کارهای ساختاری با رویدادی در همین است که کارهای ساختاری زمانبر است؛ لذا کاری که اتفاق افتاده را دست کم نگیرید. شاید در این مسیر خطا هم داشته باشیم، اما بدون شک مسیر را اشتباه نیامدهایم و همین که انسان در این گونه کارها مسیر را اشتباه نرود، کار بزرگی است.
سیدعباس صالحی در توضیح مجموعه اصلاحات انجام شده در سه سال اخیر گفت: در کنار کارهای بزرگ، اتفاقاتی رخ داده که قابل توجه است. یکی از کارهای خوب تبادل تجربهها و ایدههایی است که انجمنها با هم دارند و اکنون به عنوان جایزه ملک الشعرای بهار مورد بررسی و تقدیر قرار خواهد گرفت. این نشان میدهد که انجمنهایی که به شکل جزیرهای و سلولی حرکت میکنند، اگر با هم ارتباط داشته باشند میتواند از تجربه یکدیگر استفاده کنند و به دستاوردهای بزرگ برسند. به اعتقاد من ایده و مهارت در اجرای سرمایهای کم بدیل است. این ایدههایی که به جایزه بهار آمده است، میتواند خط ارتباطی بین انجمنهای پیشرو باشد.
وی ادامه داد: هنوز راه نرفته بسیار است و اگر چه گامهایی که با هم برداشتیم، به ظاهر درست بوده، اما با مقصد فاصله زیادی داریم. بدون شک گامهای تازه در ۳ بخش شهرستان، استان و ملی قابل تعریف است. اکنون فرصتی تازه فراهم شده است، چرا که ما دیگر با یک بذر داخل خاک مواجه نیستیم و بذری را میبینیم که جوانه زده است و دیده میشود و همین دیده شدن مهم است تا همه را متوجه کنیم که چیزی وجود دارد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به فواید برگزاری مجمع انجمنهای ادبی گفت: ما با غرس این نهاد نورسته میتوانیم گفتگوهای متنوعی را با مجموعههای مختلف برگزار کنیم. اگر تا دیروز مجموعهها با یک نامهای تاریخی و گسسته روبهرو بودهاند، در حال حاضر با یک ساختار روشن مواجهاند و این کمک میکند تا گفتگوهای مشخصی داشته باشیم.
وی ادامه داد: اگر چه با توجه به شرایط کشور امکانات مالی ما در وزارت ارشاد محدود است، اما میدانیم امکانات ارتباطی ما محدود نیست. این امکان ارتباطی برای فرصتسازی میتواند مسیر خوب و قابل قبولی را ایجاد کند.
سیدعباس صالحی در پایان گفت: ادارات استانی ارشاد، وزارت فرهنگ و بنیاد شعر و ادبیات داستانی آماده هستند که با طرحهای مشترک، فرصتهای ملی خود را بر قله ادبیات احیا کنند. این چشماندازی است که ما داریم و باید گام به گام به سمت آن حرکت کنیم و قطعا این اتفاق یک روزه محقق نخواهد شد.
ارسال نظر