یکشنبه ۳۰ تیر ۱۳۹۸ - ۱۹:۵۴

کمی حساس‌تر باشید لطفاً!

سرمایه‌گذار نامرئی سینما در سیستم اقتصادی ایران

سجاد علیجانی

سینماپرس: هنوز یادمان نرفته روزهایی را که رسانه‌ها درباره سرمایه‌های مشکوک در شبکه نمایش خانگی هشدار می‌دادند ولی توجهی نشد.

به گزارش سینماپرس، در سال‌های اخیر در کنار تهیه‌کنندگان مشهوری که به‌طور سنتی در سینمای ایران مشغول فعالیت بودند، نام‌های جدیدی به‌عنوان سرمایه‌گذار مطرح شد. این نام‌ها بعضا با حواشی زیادی همراه شدند که یکی از جدیدترین نمونه‌های آن آقای سجاد علیجانی است.

نام سجاد علیجانی در دو سال اخیر به‌طور ویژه مطرح شده است. دلیلش هم حضور وی در سینماست. علیجانی، جوانی است که حواشی خاصی در حول فعالیت‌هایش وجود دارد. در این گزارش سعی داریم اطلاعات مختلفی را که از او و فعالیتش در سینما وجود دارد، مرور کنیم.

محبوب‌سینمایی‌ها

درباره سجاد علیجانی اطلاعاتی غیررسمی وجود دارد. دلیلش هم این است که او سعی کرده رسانه‌ای نشود. البته از حضور در محافل سینمایی و عکس گرفتن با سلبریتی‌ها بدش نمی‌آید اما باید حضور رسانه‌ای او را صرفاً محدود به همین مساله بدانیم. برخی رسانه‌ها درباره وی نوشته‌اند که تا سال ۸۹ یک مغازه تجهیزات کامپیوتری در نارمک داشته است. ‌ «ما همه با هم هستیم» نخستین فیلمی بود که سجاد علیجانی در آن سرمایه‌گذاری کرد و نام او برای نخستین‌بار در این پروژه شنیده شد. بحث‌ها در مورد حضور علیجانی در سینما بالا گرفت و همزمان با برگزاری جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۹۸ خبرها از سرمایه‌گذاری وی در سه فیلم «ما همه با هم هستیم»، «جهان با من برقص» و «روزهای نارنجی» منتشر شد.


سجاد خواجه علیجانی یک ثروتمند نامرئی در سیستم اقتصادی ایران است که نه سن و سال بالایی دارد، نه پیشینه‌ای که به هیچ طریقه معقولی بتواند صعود او از یک جایگاه معمولی به این پایه از توانایی اقتصادی را توجیه کرد. به‌رغم اینکه اطلاعات ثبتی خواجه‌علیجانی در دسترس قرار دارد، هم‌اکنون مشاهده می‌شود که هیچ شرکتی به نام او و حتی به نام پدر و برادرش که سال ۱۳۸۹ با هم شرکت «گلپا رایان ویستا» را در محله نارمک تهران تأسیس کرده بودند، نیست.

این شرکت با سرمایه اولیه ۱۰۰ هزار تومان به ثبت رسیده و سجاد علیجانی نه‌تنها اطلاعات خودش و خانواده‌اش، بلکه همه چیز را درباره این شرکت پس از آنکه ارتباطش با این مجموعه مشخص شد و در رسانه‌ها پیچید، به‌طور کامل از فضای وب حذف کرد. درباره عقبه فعالیت‌های اقتصادی علیجانی، «شهروند» نوشته است: «با اینکه از علیجانی به‌عنوان مالک اپلیکیشن برنده‌باش-که اسپانسر برنامه بوده است- نام می‌برند، براساس سایت این مسابقه، شرکت «افکار ایرانیان هوشمند» مالک اپلیکیشن این برنامه است؛ شرکتی که حتی یک سایت هم ندارد!

جالب‌تر آنکه نام علیجانی هم در فهرست مالکان آن نیست و سید مسیح قریشی و رومینا ثابت‌انصاری آن را در خرداد ۹۱ تأسیس کردند و با عنوان مدیرعامل و رییس هیأت‌مدیره اداره‌اش می‌کنند. ‌ علیجانی به همراه پدرش، در خرداد ۹۶ شرکت «گلپا تجارت جهانی ایرانیان» (شباهت نام را دارید!؟) را تأسیس می‌کنند؛ موسسانی که فقط چهار ماه پس از راه‌اندازی، تمام سهام خود را به دو خانم واگذار می‌کنند و از آن خارج می‌شوند. در عین‌حال همین شرکت، مالک اپلیکیشن پرتبلیغ «تیک» است. درواقع از مهر ۹۶ تاکنون هیچ شرکتی به نام رضا و سجاد ثبت نشده است و هیچ ردپای مستقیمی از علیجانی‌ها نمی‌توان پیدا کرد. ‌» سجاد علیجانی سال ۱۳۹۲ به‌عنوان شهروند اصفهان در مسابقات بازی‌های رایانه‌ای «کلاه‌قرمزی» به‌عنوان شرکت‌کننده‌ای از اصفهان حضور می‌یابد و یک دستگاه گوشی تلفن همراه گلکسی S۴ سامسونگ به‌عنوان برنده مرحله اول جایزه می‌گیرد. او از آن سال تا به حال غیب می‌شود و ناگهان به‌عنوان یک مولتی‌میلیاردر که ۲۰ میلیارد تومان خرج یک فیلم کرده و گشاده‌دستانه می‌گوید تمام فروش آن را به سیل‌زدگان تقدیم خواهد کرد، ظاهر می‌شود. علیجانی در این سال‌ها از کانال تلگرامی «خروس جنگی» که مطالب سرگرمی‌ساز منتشر می‌کرد تا تأسیس پنجره‌های پاپ‌آپ در فضای وب ایران، فعالیت‌های اینچنینی متعددی انجام داده است که به نظر مختصر و کم‌اثر می‌رسند اما این‌ها همگی با آن چیزی که حیطه اصلی فعالیت اوست، ارتباط دارند.  

جشنواره‌های‌علیجانی

به مرور خبرهای بیشتری درباره علیجانی شنیده شد. برای مثال برخی معتقد بودند که او اسپانسر جشنواره جهانی فجر است. یادمان نرود دبیر جشنواره رضا میرکریمی است. میرکریمی رابطه نزدیکی با میرکریمی دارد و همان‌طور که گفته شد سرمایه‌گذار فیلمش هم بوده است؛ حتی عکس‌های خانوادگی آن‌ها هم به صورت عمومی منتشر شد. رضا کریمی در نشست جشنواره جهانی فجر حاضر نشد نامی از اسپانسر جشنواره ببرد و در «برنامه هفت» و در گفت‌وگویی با روزنامه «صبح‌نو» منکر حضور سجاد علیجانی به‌عنوان اسپانسر جشنواره جهانی فجر شد؛ اما حضور مکرر سجاد علیجانی در پردیس چارسو تا حدودی صحه بر رابطه این جشنواره با علیجانی می‌گذاشت.  


رضا میرکریمی در گفت‌وگو با «صبح‌نو» توپ همکاری با سجاد علیجانی را در زمین ابراهیم داروغه‌زاده انداخت. بدین ترتیب نام علیجانی به عنوان اسپانسر جشنواره ملی فجر هم مطرح شد. نام سامانه تیک که متعلق به علیجانی است در جشنواره ملی فجر به وفور دیده می‌شد. البته داروغه‌زاده درباره این مساله اظهارنظری نکرد ولی باید نمونه آخر حضور و مشارکت علیجانی در یک رویداد سینمایی را به جشن حافظ مرتبط بدانیم. طبق اعلام رسانه‌ها، سجاد علیجانی به‌عنوان اسپانسر جشن حافظ که همین چند روز پیش برگزار شد، مشارکت داشته است؛ جشنی که توسط مرحوم علی معلم تأسیس شد و هرسال بهترین‌های بخش‌های مختلف سینما و تلویزیون را انتخاب می‌کند.  


نکته جالب این قضیه انتخاب عادل فردوسی‌پور به‌عنوان مجری برتر از نگاه مخاطبان بود. سال گذشته و در پی حواشی رأی‌گیری در جشنواره جام جم برخی مدعی شدند علیجانی و برنده‌باش در پشت این مساله بوده‌اند. حالا در مراسمی که علیجانی اسپانسرش بود، عادل فردوسی‌پور به‌عنوان مجری برتر انتخاب می‌شود و محمدرضا گلزار از شرکت در مسابقه انصراف می‌دهد!


به نظر می‌رسد در روزهایی که وضعیت اقتصادی کشور جلوی فعالیت‌های فرهنگی بسیاری را گرفته، لازم است مسوولان فرهنگی و حتی قضایی کشور نسبت به این اقدامات حساسیت بیشتری نشان دهند. هنوز یادمان نرفته روزهایی را که رسانه‌ها درباره سرمایه‌های مشکوک در شبکه نمایش خانگی هشدار می‌دادند ولی توجهی نشد و حالا این مدل خرج‌های میلیاردی در جشن‌ها و جشنواره‌های ملی و البته فیلم‌های سینمایی کمی باید سنسورهای مدیران فرهنگی کشور را حساس کند. از جشنواره فیلم {جهانی} فجر تا جشن حافظ و این همه فیلم سینمایی همه نام یک نفر را می‌برند. کمی حساس‌تر باشید لطفاً!

*صبح نو

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.