به گزارش سینماپرس، صدور پروانه ساخت فیلم برای یک فیلماولی به نام «محمدامین کریمپور» از سوی شورای صدور پروانه ساخت سازمان سینمایی در روزهای اخیر حواشی و جنجالهای فراوانی را به وجود آورده است.
از سویی عدهای با اعلام این که کریمپور یک «اینفلوئنسر» یا به تعبیری تندتر و عامیانهتر «شاخ مجازی» است از این اقدام سازمان سینمایی انتقاد کرده و حتی موضوع کارنکردن ناصر تقوایی، مهاجرت بهرام بیضایی و کمکارشدن برخی کارگردانان مطرح سینما را به این قضیه ربط دادند.
از سوی دیگر، برخی نیز اینگونه نگاهها را انحصارطلبانه خوانده و با عادیدانستن این موضوع، روند فعلی دادن مجوز ساخت فیلم را نادرست خواندند. نگاهی که درنهایت به غیرضروری بودن وجود شورای پروانه ساخت و تغییر سازوکار صدور پروانه تأکید دارد.
همین روال درست است!
ازجمله «احسان ظلیپور»، روزنامهنگار و مجری تلویزیون در یادداشتی عنوان کرد: شورای پروانه ساخت برای اولین بار کاملاً به شکل غیرارادی (تأکید میکنم به شکل غیرارادی و از روی نبود آگاهی) برای دادن مجوز بدون در نظر گرفتن سلیقه شخصی فقط بر اساس معیارهای موجود، سوابق یک نفر را سنجیده و به او مجوز فیلمسازی داده است. [این] یعنی درستترین روال ممکن که در تمام این سالها از تمام مجموعههای ارشاد توقع داشتیم.
او در ادامه این یادداشت با تأکید بر این که اصلاً چرا باید سدی به نام وزارت ارشاد وجود داشته باشد تا مثلاً بر اساس ظرفیت از پیش تعیینشده برای متقاضیان فیلمسازی در طول سال، مجوز صادر شود نوشت: اینکه عدهای را فقط بهخاطر جور نبودن با سلیقهمان نادیده بگیریم اشتباه بزرگی است که طی این سالها به وفور شاهدش بودیم و نتیجهاش را هم دیدهایم. حالا هم که یک بار این نگاه سلیقهای از دست مسئولان در رفته، خودمان در صفِ اول منتقدان قرار گرفتیم.
منتظر باشیم، فیلم را ببینیم و بعد قضاوت کنیم
از سوی دیگر، رضا کریمی، تهیهکننده و کارگردان سینما که تهیهکنندگی فیلم «حکم تجدیدنظر» به کارگردانی محمدامین کریمپور را بر عهده گرفته است نیز در یادداشتی عنوان کرد: اینکه جوانی قصد دارد فیلم اولش را بسازد، اتفاق سادهای است مثل دهها فیلم اولی در سال که با داشتن شرایط لازم و طی کردن مراحل قانونی فیلم میسازند. محمدامین کریمپور در چند فیلم کارآموزی کرده، آموزشهای لازم سینمایی دیده، چند فیلم کوتاه با موضوعات اجتماعی ساخته که مورد تأیید اعضای شورای پروانه ساخت قرار گرفته است.
او در ادامه نوشت: نکته مهم اینکه ایشان بر خلاف تصور، تصمیم به ساخت یک قصه اجتماعی و کاملاً جدی بر اساس طرح مشترکی از خودشان و حسین سلیمانی به عنوان فیلم اول داشتند و از من خواستند که فیلمنامهاش را بنویسم، و فیلمنامه متفاوتی نوشته شد که در ادامه من را هم برای تهیهکنندگی کار ترغیب کرد. فراموش نکنیم این جوان هم مثل هر انسان دیگری حق کار یا انتخاب مسیر تازه را برای خود دارد. پس بهتر است منتظر باشیم تا فیلم ساخته شود و آن را ببینیم و بعد قضاوت کنیم.
مطالبهگری عاقلانه با فریب افکار عمومی تفاوت دارد!
اما در کنار این رویکرد، نگاه سومی هم شکل گرفته است. سعید الهی، منتقد سینما و کارشناس رسانه امروز با انتشار یک توئیت نوشت: «از وظایف شورای پروانه ساخت در سینما، کنترل کمّی فیلمها متناسب با فضای جامعه و مقدار سالنهاست. برخی در پی انتقاد به اعطای مجوز ساخت فیلم به شاخ اینستاگرام عامدانه خواهان حذف این مرجع هستند!؟ ایجاد مطالبهگری عاقلانه را با فریب افکار عمومی برای حصول مطامع جناحی یکسان نبینیم!»
با توجه به علامت سؤال و تعجبی که این کارشناس حوزه فرهنگ و رسانه هوشمندانه در انتهای جمله محوری توئیت خود گذاشته است، میتوان گفت که انتقاد از شیوه عمل شورای پروانه ساخت (درست یا غلط) نباید مانع از انجام وظیفه نظارتی و تنظیمگر این نهاد شود. موضوعی که البته با نگاه عادلانه و فراهم کردن بسترهای لازم برای فعالیت فیلمسازان با گرایشهای فکری مختلف در چارچوب قوانین کشور منافاتی ندارد.
*آنا
ارسال نظر