به گزارش سینماپرس، محمدحسین لطیفی این روزها سریال "سنجرخان" را در کردستان، کارگردانی میکند. سریالی که بعد از مدتها انتظار بالأخره مراحل تولید را پشت سر میگذارد و سازندگانش به یاد مرحوم سیدضیاءالدین درّی پشت دوربین نشستهاند. بسیاری این سؤال را داشتند که چرا باید سنجرخان ساخته شود؟ و لطیفی در جریان گفتوگو با تسنیم به این سؤال پاسخ داده و ابراز امیدواری کرده که بتواند فیلم قهرمان ملی کردستان را به مردم کردستان هدیه دهد.
قهرمانی که دغدغه روزهای آخر کارگردان "کلاه پهلوی" حتی روی تخت بیمارستان بود. چون سنجرخان وزیری مشهور به سردار اکرم است. در زمانی که مناطق مختلف ایران از جمله کردستان را اشغال کرده بودند، با آگاهی از عمق بحران و فشارهای زیاد اشغالگران، ابتدا با فرستادن نامههایی به حاکم سنندج و کسب اجازه، درخواست اذن جنگ کرد.
بعد از ناامید شدن از حمایت آنها، در آغاز کار، به جنگ با قشون انگلستان برخاست. او با اتکا به نیروهای مردمی روستاهای اطراف سنندج، راهی میدان نبرد با دشمنان شد. مقابله با زیادهخواهیهای بیگانگان و مبارزه مسلحانه با عوامل خارجی و مزدوران داخلی آنها، بخش مهمی از این مبارزات را تشکیل میدهند و در این بین، چهرههای شاخصی وجود داشتهاند که رهبری خیزشهای مردمی بر عهده آنها بوده است، شخصیتهایی همچون سنجرخان وزیری که حالا دستمایه تولید سریالی با همین عنوان شده است.
به گفته سازندگان سریال، قرار است به وجوه انسانی، خصوصیات اخلاقی و سبک زندگی "سنجرخان" پرداخته شود و این مجموعه جنگی نیست. چرا که "سنجرخان" پهلوان و انسان به تمام معنایی بوده که روابط انسانیاش درام جذاب و قابل توجهی را شکل میدهد. به تعبیرِ حسین جلالی تهیهکننده "سنجرخان"، قرار است روابط انسانی حاکم بر فرهنگ کُردی در این سریال به تصویر کشیده شود. همگان میدانند کُردها از جنگ حرف نمیزنند بلکه از عشق و صلح حرف میزنند.
سریال تلویزیونی که در ۲۶ قسمت ۴۰ دقیقهای طراحی شده و حسین جلالی تهیهکننده "سنجرخان" در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری تسنیم گفته بود که دنبال آماده کردن "سنجرخان" تا پایان سال و پخش سریال در سال آیندهاند. پیگیریها نشان میدهد بخشهای اصلی داستان در کردستان و ۳۰ لوکیشن اصلی فیلمبرداری میشود. البته سریال لوکیشنهای دیگری هم دارد که در کل به ۸۰، ۹۰ لوکیشن خواهد رسید.
بازیگرانش به طورکامل معرفی نشدهاند اما تهیهکننده این سریال پیش از این گفته بود: پیام دهکردی نقش خلیلخان برادر "سنجرخان" را ایفا میکند. همچنین فرشید گویلی از بازیگران با افتخار و صاحب سبکِ استان کردستان نیز نقش سنجرخان را ایفا میکند. بازیگرِ متولد ۱۳۵۴ سنندجی که بارها روی صحنه تئاتر، سینما و تلویزیون افتخارآفرین بوده را از این به بعد به نامِ کاراکتر "سنجرخان" میشناسیم.
چرا ۱۶ فیلم در جشنواره فجر اکران شدند؟
مشروح گفتوگو با محمدحسین لطیفی کارگردان سینما و تلویزیون در ادامه بخوانید:
محمدحسین لطیفی در ابتدای گفتوگو درباره جشنواره فیلمفجر و ۱۶ فیلم راه پیدا کرده و جریان خودکشی و خودسوزی، تصریح کرد: به نظرمن رویه انتخاب ۱۶ فیلم و نمایش جشنواره بر حسبِ به دست آوردن کاندید در بخش یا بخشهایی، رویه درستی نبود. چرا که فیلمی بنابر کاندید شدن در بخش موسیقی یا نورپردازی و یا بخشهای دیگر، جزو این فهرست ۱۶ فیلم قرار گرفت در صورتی که میتوانست فیلمهای دیگری به جشنواره راه پیدا کند که به لحاظ مفهوم و محتوا، حالِ مخاطب را بهتر کنند. این سؤال را باید از کسانی پرسید که تصمیم به اکران ۱۶ فیلم گرفتند، در حالی که این فهرست میتوانست به ۲۲ فیلم هم برسد.
او در پاسخ به این سؤال که چرا وضعیت سینمای ایران به گونهای پیش میرود که مخاطب با دیدن این فیلمها، حالش خوب نمیشود، تأکید کرد: جریان فیلمسازی به این سمت میرود چون حالِ فیلمسازان هم خوب نیست. من همیشه میگویم فیلمساز مثل طبیبی میماند که باید جریان روایت و قصهاش، به مردم امید، نشاط و شادابی بدهد. مدرسه و فضای رویاپردازی سینما جای چنین روایتهایی است. سینما باید همیشه امید بالاتر از جامعه بدهد؛ هدفگذاری کند اما واقعاً حالِ فیلمساز خوب نیست.
جامعه باید در دهان سلبریتیها بزند
این کارگردان سینما و تلویزیون در پاسخ به این سؤال که چرا برخی از سلبریتیها مواضعی نشان میدهند که آدرسِ غلط به جامعه میدهد مصداق بارزِ آن انتخابات است که این روزها پشیمانیشان را به طرقِ مختلف فریاد میزنند، به جای این موضعگیریها و اظهارنظرها چرا به کار خودشان نمیپردازند، تأکید کرد: مشکل ما این است جامعه از اسم و واژهای به نام "سلبریتی" که کلیدواژهای فرنگی و خارجی به حساب میآید، استفاده میکند. من میتوانم بازیگر خوبی باشم اما هیچ فهمی درباره مسائل اجتماعی نداشته باشم. چرا جامعه به اینها اجازه میدهد هر حرفی بزنند و یا سمت و سو نشان دهند و هرچه بگویند جامعه به آن سمت برود.
وی خاطرنشان کرد: در واقع تبلیغ مسائل اجتماعی ربطی به منِ لطیفی ندارد، من باید بروم و فیلمم را بسازم. جامعه باید در دهانِ سلبریتی بزند که سمت و سو ندهد و جامعه را دچار تناقض در مسیر نکند.
ساخت سریال "سنجرخان"/ امیدوارم بتوانم قهرمان ملی کردستان را به مردم هدیه بدهم
لطیفی در خصوص سریال "سنجرخان" به تسنیم گفت: مردم دعا کنند بتوانم قهرمان ملی کردستان را به مردم کردستان هدیه بدهم. بعد از ۱۰۵ سال جنازه سنجرخان را از زیرخاک بیرون بکشم و مفهوم و حسّ اجنبیستیزی را به تصویر بکشم. قهرمانی که حتی در زمان حکومت بیکفایت احمد شاه، حاضر نمیشود زیر بارِ حرف زور و رفتار استکبارگونه برود.
او همچنین درباره ساخت کارهای دیگر در تلویزیون و شبکه نمایشخانگی افزود: گفتوگوها زیاد بوده و خواستههایی برای کار داشتند اما امیدوارم بتوانم کار عجیب و غریبی در شبکه نمایشخانگی بسازم.
ارسال نظر