به گزارش سینماپرس، نشست خبری بیستمین جشنواره بینالمللی نمایشهای آیینی و سنتی و هشتمین سمینار بینالمللی نمایشهای آیینی و سنتی با حضور داود فتحعلیبیگی دبیر جشنواره، محمدحسین ناصربخت قائم مقام جشنواره و حمیدرضا اردلان دبیر سمینار جشنواره صبح روز شنبه ۱۳ آذر در سالن کنفرانس مجموعه تئاتر شهر برگزار شد.
در ابتدای این نشست پس از پخش تیزری از جشنواره، داود فتحعلی بیگی دبیر جشنواره بیستم نمایشهای آیینی و سنتی یادآور شد: در سال ۶۸ وقتی جشنواره راهاندازی شد ۱۳ گروه شرکت کردند و بخش شبیهخوانی و نقالی نبود. از دوره دوم یا سوم یک شبیهخوان برجسته به نام هاشم فیاض همت کرد و در بخش شبیهخوانی شرکت کرد. رفتهرفته نه تنها بخش شبیهخوانی گسترده شد بلکه بخشهای دیگر نیز در جشنواره راهاندازی شد.
وی ضمن ارائه گزارشی از بخشهای بیستمین جشنواره بینالمللی نمایشهای آیینی و سنتی، ادامه داد: ما در این دوره از جشنواره میزبان طیفهای مختلف سنی از نونهال تا پیرمرد هستیم که در گونههای مختلف نمایشهای آیینی و سنتی حضور دارند. با وجود اینکه حرکت این جشنواره به خاطر یک سال در میان لاکپشتی است ولی تجربیات به جوانها منتقل شده است.
فتحعلیبیگی متذکر شد: در بخش آموزش ضعیف هستیم زیرا در دانشگاهها به نمایشهای آیینی و سنتی توجه نمیشود.
وی تأکید کرد: ما در بحث انتخاب و حضور هنرمندان و گروهها در این دوره از جشنواره نیز به این نکته توجه کردیم که هم حق کسی ضایع نشود و هم پذیرای جوانهایی که کارهای قابل قبولی ارائه داده بودند باشیم.
دبیر بیستمین جشنواره بینالمللی نمایشهای آیینی و سنتی درباره چرایی برگزاری آنلاین جشنواره، یادآور شد: زمانی که جلسات تصمیمگیری درباره نحوه برگزاری جشنواره بود با پیک شیوع کرونا مواجه بودیم و اعضای برخی گروهها نیز مبتلا به این ویروس شده بودند، ما در آن مقطع زمانی حتی مجبور به تعطیلی تمرینها شدیم. از این رو تصمیم گرفتیم برای حفظ امنیت جانی گروهها، جشنواره را به صورت آنلاین برگزار کنیم. ضمن اینکه برگزاری آنلاین امکان تماشای آثار جشنواره برای طیف گستردهای از مخاطبان حتی در خارج از کشور فراهم میکند.
در ادامه این نشست حمیدرضا اردلان دبیر هشتمین سمینار بینالمللی نمایشهای آیینی و سنتی گفت: ۲۳۰ مقاله طی ۸ دوره ارائه شده که ۶۰ مقاله از استادان، پژوهشگران و کارشناسان خارجی بوده است. توجه ما در این دوره از ابتدا به میانرشتهایها بوده است.
وی ادامه داد: این جریان پژوهشی- علمی ارتباط خوبی با دانشگاهها برقرار کرده است. در این دوره پژوهشگرانی از کشورهای فنلاند، فرانسه، کره جنوبی، صزبستان، گرجستان، اسپانیا و هند حضور دارند.
محمدحسین ناصربخت قائم مقام جشنواره بیستم نیز در ادامه نشست گفت: یکی از فعالیتهای در این جشنواره انتشار پژوهشهایی در زمینه نمایشهای آیینی و سنتی است. از ابتدای شکلگیری جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی این امر مورد توجه قرار گرفته بود.
وی یادآور شد: توجه به پژوهش در عرصه تئاتر جریانی بود که این جشنواره آغاز کننده آن بود. درست است که هنوز به پژوهشکدهای در این زمینه دست نیافتهایم اما آغاز کننده این مسیر بودهایم.
ناصربخت تأکید کرد: تئاتر با حضور تماشاگر شکل میگیرد اما شرایط کرونایی باعث تا به سراغ اجرای مجازی آثار برویم که این خود تبلیغ نمایشهای آیینی و سنتی چه در داخل و چه در خارج از ایران است.
سپس اردلان درباره جایزه «جلال ستاری» جشنواره توضیح داد: از دوره سوم این جایزه در کنار سمینار طرح شد. به مناسبت رحلت ایشان روز آخر هشتمین سمینار بینالمللی نمایشهای آیینی و سنتی به نام ایشان نامگذاری شده و جایزه «جلال ستاری» که شامل تندیس جایزه با طراحی بهروز دارش به برگزیدگان اهدا میشود.
در این بخش از نشست از چند عنوان کتاب منتشر شده در جشنواره رونمایی شد.
فتحعلیبیگی در بخش پایانی این نشست خبری، درباره بودجه بیستمین جشنواره بینالمللی نمایشهای آیینی و سنتی گفت: ۳ میلیارد تومان پیشنهاد ما برای بودجه جشنواره بود ولی با ۲ میلیارد تومان موافقت شد که امیدواریم به ما پرداخت شود.
بیستمین جشنواره بینالمللی نمایشهای آیینی و سنتی از ۱۶ تا ۲۱ آذر برگزار میشود.
ارسال نظر