به گزارش سینماپرس، جشنواره مستندهای رادیویی دوشنبه (۱۸ اردیبهشت ماه) با حضور رئیس صداوسیما و همچنین جمعی از اهالی رادیو در سالن همایش های سازمان صداوسیما به کار خود پایان داد.
آیین اختتامیه دومین جشنواره رادیویی «پژواک» با حضور پیمان جبلی رئیس سازمان صداوسیما، علی بخشی زاده معاون صدا و جمعی از مدیران و کارکنان سازمان صداوسیما و همچنین اهالی رادیو از حدود ساعت ۲۰ امروز آغاز به کار کرد و تا دقایقی از بامداد ادامه داشت.
در این مراسم افرادی چون اکبر منانی، عذرا وکیلی، منوچهر آذری، امیر نوری، محمدرحمان نظام اسلامی، فرهنگ جولایی، علیرضا جاویدنیا، غلامرضا پیرایرانی، امیرحسین مدرس، فرزاد حسنی، بهروز رضوی، مسعود فروتن، تورج نصر، عباس محبی، ناهید مسلمی، بیوک میرزایی، محمدحسین صوفی (معاون سابق صدا)، حمیدرضا شاه آبادی (معاون اسبق صدا) و ... حضور داشتند.
اجرای مراسم را جمعی از گویندگان رادیو عهده دار شدند که علیرضا کنگرلو، فریبا باقری، مهبد قناعت پیشه و پیمان طالبی از آن جمله بودند.
برخی مستندهای رادیویی ما قابل مقایسه با آثار بین المللی هستند
در ابتدای این مراسم حمیدرضا افتخاری، دبیر جشنواره در سخنانی گزارشی از راه اندازی جشنواره دوم ارائه کرد.
وی در بخشی از سخنانش گفت: نکته مهم این است که جشنواره اول با هدف احیاء بومی مستند راه اندازی شد و ما بخشی از این رویکردها را عملی کردیم. از سوی شبکه های مختلف رادیویی استقبال قابل قبولی شد و این مهم به همت مدیران شبکه ها محقق شد. بر این اساس ما امروز با تعداد آثاری مواجه هستیم که قابلیت مقایسه با آثار بین المللی را دارند.
وی همچنین اظهار کرد: امیدوارم سالهای سال شاهد برگزاری جشنواره تخصصی در حوزه مستند باشیم.
در جریان این مراسم همچنین از برگزیدگان آثار برتر مستند رادیویی تقدیر به عمل آمد.
ماندانا اصلانی، اکبر منانی، علیرضا جاویدنیا، غلامرضا پیرایرانی و بهروز رضوی از جمله قدیمی های رادیو بودند که در این مراسم به روی صحنه آمدند و با حضور آنها جوایز برخی از برگزیدگان اهدا شد.
اهدای جوایز بخش مردمی
جوایز بخش مردمی که توسط پیشکسوتان رادیو اهداء شد به شرح زیر است:
مجتبی نوروزپور تندیس جشنواره در بخش بهترین مستند شهدای امنیت را دریافت کرد.
در بخش حوادث تروریستی تندیس بهترین مستند به سجاد باغ شیخی و مستند «حسام حسام بهشت» اهدا شد.
آقازاده نیز برای مستند روایت کرونا شب عملیات در بخش مستند روایی جایزه دریافت کرد.
زهرا میرشکاری در بخش مستند گزارشی تندیس خود را دریافت کرد.
تندیس جشنواره در بخش راوی مستند به مریم یوسفی از آذربایجان غربی اهدا شد.
همچنین تندیس جشنواره در بخش راوی برگزیده مرد به سعید بارانی از رادیو پیام رسید.
برترین گویندگان زن و مرد رادیو چه کسانی بودند؟
در بخش دیگری از مراسم با حضور امیر نوری و نگین خواجه نصیر از فاطمه آل عباس در بخش گویندگی زن تقدیر و تندیسی به وی اهداء شد.
تندیس جشنواره در بخش بهترین گوینده برگزیده مرد نیز به امین ضیایی رسید.
تندیس بهترین صدابرداری به مریم امینی صدابردار مستند «رنج و گنج» اهدا شد.
تندیس بهترین نویسندگی مستند به سیده فاطمه علیقلی شعار توسط عذرا وکیلی پیشکسوت رادیو و آرمان غفاریان گوینده رادیو اهدا شد.
تندیس بخش گزارشگری به مینا رهروان به عنوان بهترین گزارشگر رادیو تعلق گرفت. در این بخش همچنین دو دیپلم افتخار گزارشگری به محمدرضا قضاتلو و فاطمه رفیعی اهدا شد.
تقدیر از صدای روستا
در بخش دیگر این مراسم با حضور مسعود فروتن و علیرضا صحراگرد ـ مدیر رادیو تهران ـ از علی اصغر نادرپور معروف به صدای روستا تقدیر به عمل آمد.
سال سختی بر رسانه ها گذشت
در این مراسم از علی بخشی زاده ـ معاون صدا ـ به عنوان پدر معنوی رادیو یاد شد. او با حضور روی صحنه از کتاب مستند رادیویی «به زبان آدمیزاد» رونمایی کرد.
در ادامه بخشی زاده در سخنانی گفت: خداوند را شاکریم که این جشنواره به همت اهالی دوست داشتنی، پرکار و زحمتکش رادیو به ایستگاه پایانی رسید. مفتخرم به عنوان خادم، عنوان کنم این جشنواره پربارتر و درخشانتر از گذشته کار خود را شروع کرد به قالب مستند روح تازه ای دمید و شاهد مثال من آثار رسیده به جشنواره بود.
او ادامه داد: یک سال بر ما گذشت و برای همه و به ویژه اهالی رسانه سال پرفراز و نشیبی بود. سالی سخت، سالی که برخی به درستی گفتند، جنگ روایت ها بود. در یک طرف دنیایی پر از دروغ و تباهی به مدد شیوه های نوین سعی کرد وارونه سازی واقعیات و تسخیر اذهان را انجام دهد. از طرفی رشادت های بی بدیل فرزندان ما که مجاهدانه برای روشنگری و تبیین با سلاح برنامه سازی به مقابله برخاستند.
معاون صدا سپس اظهار کرد: برای پاسخ به شبهات، سیاهنمایی ها و ناکارآمدی ها که رسانه های رقیب در دستور کار دارند، قالب مستند به تاریکی ها می تابد و برای مخاطب روشنگری می کند.
او همچنین یادآور شد: وجه تمایز این جشنواره موضوع محور بودن مستندها بود که شش موضوع مورد توجه بود؛ مقوله انقلاب اسلامی که جانم فدایش. دفاع مقدس، استقلال و همبستگی ملی، جهاد تبیین و هدایت فرهنگی، محور سوم مقوله جمعیت و فرزندآوری و تقویت نهاد خانواده و محور چهارم محیط زیست، محور شعار سال و محور آخر پاسداشت زبان فارسی.
او با اشاره به اهمیت این جشنواره مستند رادیویی پژواک در این زمینه چنین گفت: جشنواره پژواک، فقط جشنواره ای برای رادیو نبود. کارگاههای آموزشی برای اعتلای برنامه سازی برقرار بود، نظرسنجی ها در دستور کار بود. رادیو نشان داد که می تواند مشعل دار باشد. این رسانه گرم، رسانه زندگی بخش و آگاهی بخش و تاثیرگذار است.
بخشی زاده در پایان شعار محوری جشنواره سوم پژواک را اعلام کرد. او بحث تقویت سرمایه اجتماعی است را محور اصلی جشنواره سوم دانست که شامل افزاش نشاط، امید، اعتماد، مشارکت و احساس امنیت خواهد بود.
در بخش دیگری از این مراسم تندیس بهترین مستند بلند به محسن شاه مرادی از رادیو صبا اهدا شد.
تندیس بهترین تهیه کننده برگزیده در مستند بلند از رادیو ورزش به حسین معصومی اهدا شد.
تندیس بخش مستند نیمه بلند به عبدالله رازیار ار رادیو معارف و رقیه آقازاده از کانال ورزش بانوان اهدا شد.
تندیس بهترین مجموعه مستند را هم به مینا نیکانیک و انسیه شمس اللهی اهدا کردند.
جوایز بخش ویژه با حضور محمدرحمان نظام اسلامی، فرهنگ جولایی، به برگزیدگان بخش مدافعان امنیت اهدا شد.
تندیس بخش مدافعان امنیت در حوزه تهیه کننده برگزیده، به علی جویا از رادیو فرهنگ اهدا شد.
تندیس بخش شهدای حوادث تروریستی به دو اثر از مریم خادم پور گوینده و امید خسروی به عنوان تهیه کننده برگزیده اهدا شد.
تقاضای امیرحسین مدرس از بزرگان رادیو
امیرحسین مدرس ـ گوینده و مجری ـ در این مراسم به عنوان یکی از مجریان روی صحنه حاضر شد و در سخنانی گفت: من باور دارم خانواده دومی همچون رادیو مثل کوه پشت من است.
او در ادامه با اشاره به مشکلی که برای یکی از گویندگان رادیو پیش آمده است، گفت: در خانواده ها وقتی مشکلی پیش می آید، ریش سفیدها جلو می آیند و موضوع را حل می کنند. برای یکی از گویندگان جوان ما هم مشکلی پیش آمده و از ریش سفیدها تقاضا می کنم پا پیش بگذارند.
مدرس در ادامه روایتی از شهادت شهید احمد کاظمی داشت. همچنین رحمان نظام اسلامی هم از دلاوری های شهید احمد کاظمی در دوران دفاع مقدس نقل کرد.
سپس با حضور سردار حاج علی فضلی از فرماندهان دوران دفاع مقدس از فرزند شهید حاج احمد کاظمی تجلیل شد.
خاطره حاج علی فضلی از گوینده ای پیام امام (ره) را قرائت کرد
در بخش دیگری از مراسم با حضور پیمان جبلی و علی بخشی زاده از سردار حاج علی فضلی تجلیل شد.
سردار فضلی در سخنانی گفت: نقش شما در رسانه و به ویژه رادیو پررنگ است. چه خوب است که ما به شما هنرمندان افتخار می کنیم.
وی اضافه کرد: در حالی که در روزهای نخست جنگ، آبادان در شرف سقوط بود، امام (ره) فرمان دادند که حصر آبادان باید شکسته شود. ۴۲ سال از آن روز می گذرد، اما عزیزِ مجری ای که در آن روز پیامِ دلنشین امام (ره) را قرائت کرد، آنقدر روایت محکم و قاطعی داشت که هنوز در خاطره ها مانده است. چه خوب است این چنین برنامه سازی کنیم و در خاطره ها بمانیم.
سردار فضلی در پایان بیان کرد: خوب است که این جشنواره در آینده روال بین المللی را هم طی کند و جبهه مقاومت را هم با خود همراه کند.
به گزارش ایسنا، در ادامه مراسم در بخش مستند بازسازی اثری حائز دریافت تندیس شناخته نشد اما لوح یادبودی به مریم تقی زاده از یزد اهدا شد.
تندیس بخش مستند گزارشی به محمد محمدخانی از رادیوی مازندران اهدا شد. همچنین عنوان تهیه کننده برگزیده به سحر رحیمی و مستند «هه وار نشینی» از صدای مرکز کردستان رسید.
در بخش مستند داستانی هم اثری از سوی هیات داوران شایسته دریافت تندیس تشخیص داده نشد اما لوح تقدیری به ناهید سعادتی از صدای مرکز آذربایجان شرقی اهدا شد.
در بخش مستند پرتره تندیس بهترین مستند به فاطمه قاسم آبادی از رادیو قرآن و سهیلا باقری به عنوان تهیه کننده برگزیده از رادیو سلامت اهدا شد.
تندیس جشنواره پژواک در بخش مینی فیچر به بیتا احمدی از رادیو جوان رسید. همچنین تندیس بهترین تهیه کنندگی به حسن عبدالهاشم پور تعلق گرفت.
تندیس بخش مستند محض به سامان حافظی از رادیو اقتصاد اهدا شد و تندیس تهیه کننده برگزیده به مهدیه پهلوانی اهدا شد.
تقدیر از آقای مستند ایران
در بخش دیگری از مراسم اختتامیه دومین جشنواره مستند رادیویی پژواک، با حضور پیمان جبلی و علی بخشی زاده از داود نماینده تقدیر به عمل آمد و از این هنرمند به عنوان آقای مستند ایران یاد شد.
نماینده در سخنان کوتاهی گفت: ایران من هزاران سال عزت و عظمت داشته است. دلاورانی بزرگ داشته است. قدر این ایران هزاران ساله را بدانید. خاکش از طلاست. ایرانی باشید.
پیشنهاد رییس صداوسیما به جشنواره پژواک
بخش پایانی مراسم با سخنرانی پیمان جبلی ـ رییس سازمان صداوسیما همراه بود. او در سخنانی ابتدا یادآور شد: برای من یک افتخار است که توفیق داشته ام، سه بار در جمع اهالی رادیو باشم. امیدوارم این جمع صمیمی، گرمتر باقی بماند.
رییس صداوسیما سپس صحبت هایش را چنین ادامه داد: رادیو خودش به تنهایی موضوعی است برای ساخت مستندهای فراوان. ما لحظات شیرینی را در رادیو تجربه کردیم. در و دیوار و استودیوها و ساختمان شهدای رادیو برای ما افتخار است و همه این ها می تواند موضوع تولیدِ یک مستند فاخر باشد.
جبلی گفت: رویکرد اصلی رسانه دیدن، شنیدن و به سمع رساندن است. اگر موضوع دیدن و نمایش دادن باشد، مستند یعنی عمیق دیدن. اگر مستند رادیویی باشد، کارش سخت تر است. لذا کار رادیو سخت تر از تلویزیون است و مستندسازی در این رسانه دشوارتر. اگر تولید و ساخت مستند رادیویی سخت تر از تولید مستند در تلویزیون است، ساخت مستند رادیویی در مراکز استانها سخت تر از تهران است.
رییس سازمان صداوسیما با تاکید بر اینکه «مستند یعنی دیدن»، در ادامه و در جمع برنامه سازان رادیو به طرح این پرسش ها پرداخت: آیا تمام دیدنی ها را کشف کرده ایم یا خیر آیا شنیدنی هایی که باید می شنیدیم را شنیده ایم یا خیر. همه زحماتی که کشیده شده قابل توجه است اما آنچه که باید دیده شود چه در تلویزیون و چه در رادیو، هنوز به طور کامل دیده نشده است. یادگاران حماسه همچون شهید احمد کاظمی، تک تک اینها موضوع ساخت مستند هستند. این یادگاران حماسه، هنرمندانی هستند که با جان و خون خود به تاریخ و جغرافیای ما معنا دادند؛ تک تک این موضوعات مستلزم ساخت مستند هستند. ما چقدر از این افراد را درک کرده ایم.
پیمان جبلی در ادامه صحبت های بالا بیان کرد: ایثارگری و شجاعت این بزرگان (یادگاران حماسه) را چقدر توانستیم به تصویر بکشیم. شاید بتوان ده ها هزار مستند ساخت. اگر قهرمانان دفاع مقدس جوانان ۲۰ تا ۳۰ ساله ای بودند که حماسه دفاع مقدس را رقم زدند، فرزندان آنها در سال های بعد حماسه های دیگری از جنس پیشرفت و صنعت هسته ای کشور را رقم زدند. صنعت هسته ای کشور حاصل فرزندان این عزیزان است. صنایع دفاعی کشور و حوزه های مختلف در نانو تکنولوژی و ... از جمله موضوعات مهم برای ساخت مستند هستند.
وی در این زمینه مطرح کرد: حتما پیشنهاد می کنم جایزه ای با موضوع پیشرفت ایران اسلامی در جشنواره مستند رادیویی در نظر گرفته شود. خیلی کار داریم که به دنیا و نسل جوان نشان دهیم چه افتخاراتی داشته ایم. تاریخ معاصر و پرافتخار کشور ما بعد از انقلاب و تاریخ پرعبرت قبل از پیروزی انقلاب را باید به تصویر کشید و بیان کرد در فضای آزادی و استقلال از چه نعمتی برخورداریم.
بخش پایانی مراسم بار دیگر به اهدای جوایز برگزیدگان اختصاص یافت.
پایان بخش این جشنواره با گرامیداشت صدیقه اعتماد سعید (مدیر فقید رادیو)، خاطرات فرزند شهید احمد کاظمی از دوران زندگی با پدر گرانقدرش و همچنین رونمایی از پوستر جشنواره سوم پژواک همراه بود.
***
بر اساس این گزارش، در دومین جشنواره مستند رادیویی پژواک، پنج نفر در بخش مردمی و ۳۸ نفر در بخش حرفهای در چهار بخش موضوعی، ساختاری، مستمر و مشاغل جشنواره پژواک برگزیده شدند. یک بخش ویژه نیز به شهدای مدافع حرم و حوادث تروریستی اخیر اختصاص یافت.
جشنواره ملی مستند رادیویی تحت عنوان پژواک، از مهرماه سال گذشته کار خودش را با ارائه فراخوان در دو بخش حرفه ای و مردمی آغاز کرد و تا بهمن ماه آثار دریافت شد.
تقدیر از داوود نماینده به عنوان «آقای مستند» و علی اصغر نادرپور گزارشگر میدانی رادیو ایران به عنوان «صدای روستا»، تقدیر از خانواده شهید احمد کاظمی و بزرگداشت جایزه ویژه خانم اعتماد سعید از مهمترین اتفاقات دومین اختتامیه پژواک است.
در این جشنواره ۱۹۰ اثر از مراکز استان ها دریافت شد، ۲۴۰ اثر از شبکه های رادیویی و ۵۳ اثر از شبکه های رادیویی که مربوط به بخش مستمر بوده است.
به برگزیده نهایی ۱۵ میلیون تومان، در بخش ساختاری ۱۲ میلیون و بهترین اثر جشنواره ۲۰ میلیون تعلق می گیرد.
ارسال نظر