چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۰۵

«پرویز فارسیجانی» در گفتگو با «سینماپرس» مطرح کرد:

«سینمای ایران» در حال حرکت به سمت ناکجاآباد است/ اگر با این شکل بخواهیم جلو برویم چیزی جز نابودی در انتظار سینمای کشورمان نخواهد بود!

پرویز فارسیجانی در دومین نشست تبیین هنر انقلاب اسلامی

سینماپرس: «دکتر پرویز فارسیجانی» در آستانه برگزاری «سی و ششمین جشنواره بین المللی فیلم های کودکان و نوجوانان» گفت: امروزه در منجلابی گرفتار شده‌ایم و تکلیف مان با خودمان روشن نیست. ما نمی دانیم در حال تقلید از سینمای بالیوود هستیم یا سینمای هالیوود؟ ما دچار تقلید مجنون گونه ای شدیم که سینمای کشورمان را به یک معجون عجیب غریبی بدل کرده است؛ ما به جای آنکه هر روز جلو برویم روز به روز از نظر محتوا و ساختار بیشتر دچار عقبگرد می شویم.

دکتر پرویز فارسیجانی تهیه کننده سینما و تلویزیون و استاد دانشگاه در گفتگو با خبرنگار سینماپرس اظهار داشت: آنچه روشن است اینکه در حوزه زیرساخت های مبانی تئوریک و نظری سینمای انقلاب اسلامی و یا سینمای ایران اسلامی ما به شدت دچار مشکل هستیم. متأسفانه تا امروز سندی به اسم سینمای تراز انقلاب اسلامی در هیچ یک از مجموعه های فرهنگی کشور از دولت و مجلس گرفته تا شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب نشده است. این اتفاق نشان از آن دارد که سینما در حوزه فرهنگ و هنر علیرغم اهمیت بسیار بالایی که دارد و این اهمیت در دیدگاه مقام معظم رهبری نیز دیده می شود نادیده گرفته شده و هنرمندان و مدیران ما در عمل هیچ اهتمام جدی و اتفاق کلان و مهمی را صورت نداده اند.

این کارشناس فرهنگی در همین راستا ادامه داد: ما همچنان با سلایق مدیران، سکان و فرمان سینمای ایران را به دست گرفتیم و به ناکجا آباد سفر می کنیم! سینمای ایران در حال حرکت به سمت ناکجاآباد است.

فارسیجانی متذکر شد: ما هنوز نمی دانیم سینمای مطلوب و تراز انقلاب اسلامی چه مختصات و ویژگی هایی دارد. حتی آنقدر اهتمام نداریم که مجموعه دیدگاه های بزرگان انقلاب مثل حضرت امام خمینی (ره) و حضرت آقا حفظه الله را استخراج کنیم و از میان آن ها چارچوب نظری و عملی برای رسیدن به سینمای مطلوب را به دست بیاوریم.

پدیدآورنده کتاب «منشور سینما» سپس با تأکید بر اینکه فصل الخطاب ما در سینما باید دیدگاه های بزرگانی مانند حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری باشد تصریح کرد: این بزرگان در خصوص سینما بسیار شفاف و واضح صحبت کرده و دیدگاه های شان را بیان کرده اند. آن ها مسیر درست را تعریف کرده اند و خوشبختانه بنده توفیق داشتم که در جلد اول و دوم کتاب «منشور سینما» این نگاه ها را گردآوری کنم.

موسس و رئیس مرکز رسانه ای پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در بخش دیگری از این گفتگو با انتقاد شدید نسبت به وضعیت اسفناک سینمای کشورمان متذکر شد: ما امروزه در منجلابی گرفتار شده ایم و تکلیف مان با خودمان روشن نیست. ما نمی دانیم در حال تقلید از سینمای بالیوود هستیم یا سینمای هالیوود؟ ما دچار تقلید مجنون گونه ای شدیم که سینمای کشورمان را به یک معجون عجیب غریبی بدل کرده است؛ ما به جای آنکه هر روز جلو برویم روز به روز از نظر محتوا و ساختار بیشتر دچار عقبگرد می شویم.

وی افزود: کار ما به جایی رسیده که مدیران سینمایی مان به اینکه چند سالن اضافه کرده اند افتخار می کنند! یا در پی این هستند که آمار فروش فیلم ها را برای خود دستاورد قلمداد کنند. متأسفانه نگاه ما همچنان به سینما مثل بقیه مقوله های فرهنگی و هنری نگاه کمی است. تا این نگاه کمی به نگاه کیفی بدل نشود و به این نتیجه نرسیم که سینما همان معنایی را دارد که حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری می گویند مربی انسان سازی است یا به تعبیری مدرسه تربیت انسان است، قطعاً دستاوردی حاصل نخواهد شد.

فارسیجانی خاطرنشان کرد: این بسیار بد است که برخی افراد سینما را صرفاً وسلیه ای برای سرگرمی می دانند. من نمی گویم سینما نباید سرگرمی ایجاد کند بلکه ما باید در پی سینمایی باشیم که ضمن سرگرمی سازی انسان سازی نیز بکند. نگرانی من برای آینده سینمای ایران است. بی تردید تا زمانی که زیرساخت های اصلی نظری سینمای انقلاب اسلامی استخراج، تدوین و تهیه نشود ما به سینمای تراز دست پیدا نخواهیم کرد. ما باید در سینمای کشورمان به جایی برسیم که هرگز افتخارمان به اعداد و ارقام و آمار فروش فیلم ها و... معطوف نشود. زمانی سینما ارزشمند خواهد بود که بتوانیم به تربیت نسل جوان و جامعه کمک کنیم.

وی در همین راستا یادآور شد: این اتفاق متأثرکننده است که ما هنوز نتوانسته ایم در طول همه این سال ها فیلمی را بسازیم که بتواند اکثریت مردم جامعه را به سالن های سینما بکشاند. در دهه های ۶۰ و ۷۰ ما شاهد حضور تعداد بیشتری از مردم در سالن های سینما بودیم اما امروزه تنها عده قلیلی از مردم به سینما می روند و نکته آنجا است که همین عده ای هم که به سینما می روند صرفاً برای خندیدن و یا تفریح و وقت گذرانی حضور در سالن سینما را انتخاب می کنند. بدیهی است که از این سینما هرگز انسان سازی حاصل نخواهد شد.

فارسیجانی در ادامه این گفتگو ابراز داشت: آیا مدیران سینمایی ما و کسانی که در آینده به عنوان مدیران سینمایی انتخاب می شوند می خواهند با همان ریل زنگ زده و راه تکراری بدون نقشه و هدف گیری و راهبردهای اساسی و کلیدی که بزرگان انقلاب توصیه کردند عمل کنند؟ اگر چنین باشد که وای بر ما! نتیجه همین می شود که امروز شاهدش هستیم و مدام یا عقبگرد می کنیم و یا درجا می زنیم.

وی سپس با بیان اینکه متأسفانه حتی دانشگاه های مان در هنر سینما نیز نتوانسته به مدیریت کمک کند گفت: تعامل بین مدیریت سینما و دانشگاه و حتی حوزه های علمیه نتوانسته خود را نشان دهد؛ پس از بیش از ۴۰ سال از پیروزی انقلاب اسلامی ما سردرگم مثل قایق در دریای متلاطم جنگ نرم به این سو و آن سو می رویم.

دبیر سابق شورای معارف سیما تأکید کرد: بنده خیلی به آینده خوش بین نیستم! من وضعیت سینما را نگران کننده می بینم و متأسف می شوم که بگویم که اگر با این شکل بخواهیم جلو برویم چیزی جز نابودی در انتظار سینمای کشورمان نخواهد بود؛ فرق نمی کند چه کسی سکان دار سینما باشد! مگر اینکه فردی با پشتوانه عمیق نظری و راهبردی از نخبگان و از اهل نظر و هنرمندان متفکر و دلسوز و شاید در یک کلام از کسانی که امید به سینمای مستقل و افتخارآمیز ایران دارند به میدان بیایند و بتوانند سینما را نجات دهند.

این تهیه کننده سینما و تلویزیون خاطرنشان کرد: سینمای جمهوری اسلامی ایران باید هم سنگ آرمان بزرگ شهدا باشد. آرزوی ما این است که آقای وزیر شخصی را به عنوان رئیس جدید سازمان سینمایی معرفی کنند که دلداده اسلام و انقلاب و شهدا باشند.

وی یادآور شد: سال ها قبل حضرت آقا در دیداری که با آقای جنتی وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی داشتند صراحتاً بیان کردند چرا می ترسید بگویید که باید سینمای اسلامی داشته باشیم؟ ایشان بیان کردند سینما باید پیام ارزشمند اسلام را به مخاطبان خود عرضه کند.

فارسیجانی در خاتمه این گفتگو افزود: ما باید در سینما شاهد حضور مدیرانی باشیم که اینطور فکر کنند و جدی روی فیلم های ارزشمند سرمایه گذاری کنند در غیر این صورت باز همین آش و همین کاسه خواهد بود. این گمانه زنی هایی که امروز در خصوص روسای جدید سازمان سینمایی می شود همگی افتخارشان به کمیت گرایی و روزمرگی است و در این میانه کیفیت جایش خالی می ماند. بنده نمی دانم ناجی سینمای انقلاب اسلامی چه زمانی ظهور می کند؟ به هر رو ما باید سینمایی را طراحی و عملیاتی کنیم که در شأن انقلاب اسلامی و ظهور حضرت حجت (عج) باشد.

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.