سه‌شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۲۰:۴۷

با سرمایه «انجمن سینمای جوانان ایران»؛

«زنان لجمن»؛ نسخه کوتاه فیلم مجعول «یک خانواده محترم» به عنوان «نماینده ایران» به روسیه می‌رود!

فیلم کوتاه «زنان لجمن»

سینماپرس: فیلم کوتاه «زنان لجمن» به کارگردانی زیور حجتی به هشتمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه اکو بریکس روسیه رفت.

به گزارش سینماپرس، فیلم کوتاه «زنان لجمن» به نویسندگی و کارگردانی زیور حجتی، به بخش مسابقه هشتمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه اکو بریکس روسیه راه پیدا کرد.

شایان ذکر است که هدف اصلی جشنواره فیلم کوتاه اکو بریکس روسیه، ارائه آثار جدید فیلمسازان مستعد کشورهای بریکس به مخاطبان، منتقدان و هیئت داوران است. جشنواره اکو بریکس به مردم کشورهای مختلف کمک می‌کند تا یکدیگر را بهتر بشناسند و درک کنند با فرهنگ تاریخ و سنت‌های طبیعت منحصر به فرد کشورهای بریکس آشنا شوند و حالا روایت فیلم زنان لجمن درباره پرستاری به نام «شیرین» است که در بیمارستان‌های خط مقدم جبهه‌های جنگ تحمیلی فعالیت می‌کند و روایت از جایی آغاز می‌شود که خانواده شوهرش متوجه بارداری او شده‌اند و یک دورهمی خانوادگی را تشکیل داده‌اند و مسرور از این اتفاق هستند.

قهرمان مرد فیلم به شرطی حاضر به مبارزه، حضور در جبهه و بودن در کنار همسرش خویش است که او باردار شود و در وضعیت انفعالی این سرباز عراقی است که با تجاوز به همسرش مرد را به آرزویش می‌رساند و او صاحب فرزند می‌شود. بی تردید زنان لجمن یکی از تحقیرآمیزترین آثاری است که در جشنواره فیلم کوتاه تهران به نمایش درآمده است. فیلم در کنار خط روایی واقع‌گرایانه‌اش از یک رویکرد سورئالیستی بهره‌مند است وشیرین کاراکتر اصلی فیلم، میان رویا و واقعیت وخاطراتی از گذشته معلق است.

بر اساس داده‌های روایی، روایت از جایی آغاز می‌شود که مخاطب درخواهد یافت شیرین از فشار روانی خانواده همسرش به دلیل حامله نشدن رهایی یافته است.

تصاویر پر ابهام چیده شدن به صورت پراکنده میان رویا و واقعیت معلق است تا اینکه رضا، همسر شیرین، وارد روایت می‌شود. او به شیرین وعده می‌دهد به پیشینه مشی لاابالی گونه‌اش ادامه نخواهد داد و چنان از باردار شدن همسرش خوشحال است که در گفت‌وگویی با شیرین به او وعده می‌دهد که مسیر زندگی‌ فعلی‌اش را تغییر خواهد داد و دیگر نخواهد نوشید و در عوض به خط مقدم جبهه خواهد رفت.

در رویای پایانی این زن نشانه‌هایی دال بر تجاوز سرباز ارتش رژیم بعثی در فیلم گنجانده شده و عزم او مبتنی بر سقط جنین به نمایش گذاشته می‌شود اما زمانی که همسرش به او وعده سر به راه شدن می‌دهد، نشانه‌هایی از امتداد وضعیت عدم سقط فرزند را می‌بینیم و وقتی فیلم به اتمام می‌رسد و با این برداشت مواجه خواهیم بود که شیرین برای رضایت خانواده شوهر و تغییر مسیر زیستی همسرش این فرزند را حفظ خواهد کرد.

فیلم معلق بودن زن را به تصویر می‌کشد و به صورت طبیعی با برداشت‌های تمثیلی و استعاری مواجه خواهیم شد و پرستار زن ایرانی به عنوان نمادی معرفی می‌شود که مجبور به حمل ولدی حرامزاده است.

نگاهی به فیلم «زنان لجمن»؛ نسخه کوتاه «یک خانواده محترم» چگونه ساخته شد؟

زن همواره در شعر، داستان، نقاشی و سینما همواره نمادی استعاری از سرزمین است و باردار شیرین از سرباز دشمن، در این فیلم ناخواسته همای معنای تمثیلی و استعاری را به مخاطب تحمیل می‌کند. شوهر زن مورد تجاوز قرار گرفته نسبت به وضعیت کشورش که در حال نبرد با یک رژیم متخاصم است کاملا بی اعتناست او شرط جنگیدن با خصم در جبهه را به بارداری همسرش گره زده است. درحالیکه مرد نسبت به رخدادهای اطرافش رویکردی کاملا انفعالی را در پیش گرفته، این سرباز عراقی است که با تجاوز به همسرش او را به آرزویش می‌رساند.

بیشتر بخوانید:

روشن شدن چراغ اول حمایت از فرقه «زن، زندگی، آزادی» در جشنواره فیلم کوتاه/ فیلم ضدامنیتی «مدیر مدرسه» چگونه دستگاه امنیتی را به کودک‌ربایی متهم می‌کند؟

نگاهی به فیلم «زنان لجمن»؛ نسخه کوتاه «یک خانواده محترم» چگونه ساخته شد؟

این فیلم آنطور که در تیتراژ آن مشخص است توسط انجمن سینمای جوانان در مقام تهیه‌کننده ساخته شده است و این انجمن فیلم در جشنواره فیلم کوتاه تهران رونمایی شده است.

جای تعجب است که انجمن سینمای جوانان از فیلمی سیاه که بر عوارض اجتماعی جنگ تاکید دارد، حمایت می‌کند. ریاست این نهاد سینمایی روزگاری نه چندان دور در مقام روزنامه‌نگار یکی از منتقدان سر سخت سینمای ضد جنگ و فیلم «یک خانواده محترم» بوده، اما «زنان لجمن»، تولید شاخص این انجمن، نسخه کوتاهی از همان فیلم محسوب می‌شود که تصویری سیاه از هشت سال دفاع مقدس می‌سازد.

به این تغییر رویکردها توجه داشت، در شرایطی که نهادهای متولی سینمایی، توان پرداختن به نمایش حماسه ندارند، حمایت از چنین اثری نشان می‌دهد منتقدان سینمای ضدجنگ که هم اکنون در مصدر مدیریتی این نهاد هستند همان رویکردهای قبلی را در پیش گرفته‌اند و مسیر مدیران پیشین چهل و اندی سال اخیر که به ساخت آثار ضدجنگ توجه ویژه‌ای داشتند را همچنان دنبال می‌کنند. نمایش بخش‌های سیاه «جنگ» به دستاویزی برای حمایت از اثری تبدیل می‌شود که تا پرستارفداکار در جنگ تحقیر شود.

هیئت داوران حرفه ای از کشورهای مختلف نامزدها را انتخاب خواهند کرد. هشتمین دوره این جشنواره در نوامبر ۲۰۲۴ در مسکو برگزار می شود.

شهره موسوی، ایمان نظیفی، الینا ستاری، لیلا قربانی، فاطمه یزدانیان، مصطفی شریفی نسب، مریم رحیمی، سارینا احمدی، محسن محمدی، فرهاد مهدوی، لیلا بحرینی و مهسا مختاری بازیگران این فیلم کوتاه هستند.

فهرست عوامل «زنان لجمن» عبارت است از نویسنده و کارگردان: زیور حجتی، مدیرفیلمبرداری: مجتبی اسپنانی، دستیاران فیلمبردار: امیر مهدی خادم، محسن میناییان، محمد قربانی، علیرضا تبر اصفهانی و کیوان منصوری، تدوین: عماد خدابخش، دستیار تدوین: سمیه فرازی، طراحی و ترکیب صدا: علیرضا علویان، صدابردار: اسماعیل سلطانی، طراح گریم: محمد توکل، دستیار گریم: فاطمه زاهدیان، طراح صحنه و لباس: زیور حجتی، مدیر صحنه: مژده معلمی، اجرا صحنه: معین صفری، اصلاح رنگ و نور: مهران دوستی، منشی صحنه: نفیسه ضیائی، دستیار اول کارگردان: امیر خوشاوی، دستیار دوم کارگردان: فاطمه وحیدیان، آهنگساز: کارنگ کرباسی، ویولن سل: مسیح مردی‌ها، صدابردار موسیقی: سینا صالحی، مترجم: حسن شرف‌الدین، مدیر تولید: نورینا احمدی، دستیاران تولید: حیدر علی رحمانی و علیرضا اکبری، هماهنگی تولید: نرگس علیزاده، حمل و نقل: محمود رستمی، پشتیبانی فنی: متین فروزمند، تدارکات: رایحه مرتضایی، پوستر و تیزر: مسعود ایران فدا، تیتراژ: محمد شجره طوبی و تهیه کننده: زیور حجتی و انجمن سینمای جوانان ایران.

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.