«ناصر فیض» مدیر دفتر پاسداشت زبان فارسی حوزه هنری در گفت و گو با خبرنگار سینماپرس ضمن تبیین انگیزه طرح جایزه پارسی جان بیان داشت: در تمام جهان جوایز و نشانها جایگاه ویژهای دارند که دو شکل کلی تقسیم میشوند، یا به لحاظ مالی یا معنوی. در حقیقت، این جوایز ممکن است دارای اهمیت زیادی از جنبههای مختلف باشند. یکی از این جنبهها میتواند تبلیغات و پوشش رسانهای باشد؛ اینکه چطور برگزارکنندگان آن جایگاه خود را در سطح جهانی تثبیت کردهاند و اهمیت برگزاری این رویدادها در جامعه فرهنگی چقدر است.
وی در ادامه افزود: جایزههایی که از نظر معنوی ارزش خاصی دارند، بیشتر به دلیل اعتبار و تاثیرشان شناخته میشوند. مثلاً در برخی کشورها، حتی اگر مقدار جایزه مالی کم باشد، اهمیت معنوی آن زیاد است.
این مدیر ارشد حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی تصریح نمود: در بعضی جوایز، مثل جایزه جلال آل احمد، ارزش مالی نیز بالاست. برای مثال، جایزه جلال در گذشته ۱۱۰ سکه طلا بود که در زمان خودش مبلغ قابل توجهی به حساب میآمد. امروز هم برخی جوایز، حتی اگر مالی نباشند، همچنان اهمیت دارند. جایزههایی مانند اسکار یا نوبل، علاوه بر ارزش مادیشان، به دلیل اعتبار جهانی که دارند، مهم هستند.
فیض خاطرنشان کرد: در بعضی کشورها نیز جوایز خاصی برای آثار مختلف در نظر گرفته میشود که شاید به اندازه اسکار شناختهشده نباشند، اما برای هنرمندان مهم هستند. به عنوان مثال، جایزه جوجهتیغی طلایی در بلغارستان به طنزپردازان جهان اهدا میشود که لزوماً مقدار جایزه مالی آن خیلی بزرگ نیست، اما جایگاه آن برای هنرمندان شناخته شده است.
این شاعر طنز پرداز و فعال ادبی همچنین با بیان این مطلب که ما هم دوست داریم برنامهای که داریم، مشابه این جوایز معتبر، جایگاه خاص خود را در کشور پیدا کند؛ اظهار داشت: البته به دلایل مختلف، به ویژه شرایط اقتصادی و مالی، نمیتوانیم به سرعت به این هدف برسیم. بسیاری از ارگانها و موسسات با کمترین بودجهها پروژههای مختلف را رقم میزنند. کاری که ما در حال انجام آن هستیم، شاید از لحاظ مالی کوچک باشد، اما هدف ما بیشتر این است که نشان «پارسی جان» در کشور جا بیفتد.
وی افزود: این جایزه به فیلمهایی که به زبان فارسی توجه دارند اهدا میشود و اکنون موسسات مختلفی از ما سوالاتی در این زمینه دارند که چه معیارهایی برای اعطای جایزه در نظر میگیریم و چگونه میتوانند در آثارشان این استانداردها را رعایت کنند.
مدیر دفتر پاسداشت زبان فارسی از اهداف بعدی پارسی جان سخن گفت و در این خصوص بیان کرد: ما از سالهای آینده تصمیم داریم که توجهمان را از سینما به سایر حوزهها معطوف کنیم. امسال تمرکز خود را بر سینما گذاشتیم، اما در سالهای آینده میخواهیم هر فرد، موسسه، مجموعه یا ارگانی که به زبان فارسی توجه ویژه و تأثیرگذاری نشان داده است، به شیوهای متفاوت از آنچه تاکنون بوده، مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: برای مثال، ممکن است یک مجری را دعوت کنیم و بگوییم، شما مجری خوبی هستید، نه فقط به این دلیل که از کلمات فارسی استفاده کردهاید، بلکه به این خاطر که زبان فارسی را با صداقت و درستی بیان کردهاید. نوع بیان شما باعث شده که مردم به شما اعتماد کنند، حرفهای شما را باور کنند، چون در انتخاب کلمات و نحوه بیان، اعتماد به زبان فارسی را منتقل کردهاید.
«ناصر فیض» در پایان این گفت و گو با شاره به اهمیت برگزاری چنین جوایزی پیرامون ترویج زبان و ادب فارسی، خاطرنشان ساخت: ما به دنبال آن هستیم که این پیام را منتقل کنیم که زبان فارسی چیزی بیشتر از کلمات است؛ این زبان یک هویت است که باید در تمامی ابعاد زندگی به آن توجه شود. ما نمیخواهیم زبان فارسی دچار آسیب شود یا در معرض نفوذ و تغییرات بیمورد قرار بگیرد. نگرانی ما بیشتر از بحث کلمات و اصطلاحات است. در حقیقت، تهدید زبان فارسی از مهمترین مسائل است.
ارسال نظر