سه‌شنبه ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۰:۵۳

«جواد اردکانی» در گفتگو با «سینماپرس» مطرح کرد:

«معنویت» چیزی نیست که بتوانید به یک کار تزریق کنید/ «معنویت» باید در وجود «سازنده اثر هنری» باشد تا در اثرش تجلی یابد

جواد اردکانی

سینماپرس: «جواد اردکانی با بیان این مطلب که زمانی با مدیرانی همکاری می‌کردیم که باور داشتند هنرمندی که کارش را می‌داند، خود به خود نتیجه‌ای خواهد داشت که در راستای اهداف نظام است، این نوع نگرش حالا کمتر دیده می‌شود، گفت: مدیران فرهنگی جدید، آن‌قدر که به باندها، گروه‌ها، اهداف سیاسی و مسائلی توجه می‌کنند که ارتباط چندانی با مصالح جامعه و خواسته‌های کلان نظام ندارند، به مسائل جامعه و آن‌چیزهایی که فردای جامعه ما را تضمین می‌کند، مانند معنویت و حفظ ارزش‌ها، توجه ندادند واساسا در این ساختار مدیریتی، این موضوعات به درستی مورد توجه قرار نمی‌گیرند.

«جواد اردکانی» نویسنده و کارگردان سینما و تلویزیون در خصوص فقدان معنویت در تولیدات سینمایی و تلویزیونی ایران اظهار داشت: معنویت باید در وجود سازنده اثر هنری باشد تا در اثرش تجلی یابد. اگر هنرمندان جامعه‌ای از معنویت خود فاصله بگیرند، آثارشان از آن رنگ و بویی نخواهد داشت. معنویت چیزی نیست که بتوانید به یک کار تزریق کنید؛ باید در وجود فیلم‌ساز باشد و تمایل داشته باشد که آن را در اثرش به نمایش بگذارد.

وی متذکر شد: البته این نکته درباره سینما با تلویزیون متفاوت است. در جامعه ما، به ویژه در تربیت هنرمندان و تقویت معنویت در آن‌ها، کم‌کاری شده و نتیجه این کم‌کاری را در خروجی آثار می‌بینیم.

کارگردان فیلم های سینمایی «بانک زده ها» و «شور و شیرین» در انتقاد به رویکرد مدیران فرهنگی تصریح کرد: که متاسفانه، در سیاست‌های فرهنگی جمهوری اسلامی، برخی از تیپ‌های خاص هنری حمایت می‌شوند و در معیارهای جمهوری اسلامی، معنویت در وجود سازنده اثر هنری نمره و ارزشی ندارد.

وی ادامه داد: اگر یک فیلم موفقیت مادی داشته باشد، حتی اگر از لحاظ معنوی ضعیف باشد، آینده هنرمند تضمین شده است، اما اگر فیلمی با محتوای معنوی ساخته شود و از نظر مالی موفق نباشد، محکوم به حذف از سینما خواهد بود، حتی در بخش دولتی.

اردکانی این بحران را ناشی از ساختار مدیریتی فرهنگی عنوان کرد و اظهار داشت: مدیرانی هستند که خودشان اهل معنویت هستند، اما ساختار مدیریتی ما در سینما به شکلی است که در بخش خصوصی وضعیت روشن‌تری داریم، اما در بخش دولتی، به دلیل نگرش‌های غیر اصیل و توجه ناکافی به آثار تاثیرگذار و مورد نیاز جامعه، کارهای معنوی کم‌تر مورد توجه قرار می‌گیرند.

وی افزود: زمانی با مدیرانی همکاری می‌کردیم که باور داشتند هنرمندی که کارش را می‌داند، خود به خود نتیجه‌ای خواهد داشت که در راستای اهداف نظام است، این نوع نگرش حالا کمتر دیده می‌شود.

این سینماگر بیان کرد: مدیران فرهنگی جدید، آن‌قدر که به باندها، گروه‌ها، اهداف سیاسی و مسائلی توجه می‌کنند که ارتباط چندانی با مصالح جامعه و خواسته‌های کلان نظام ندارند، به مسائل جامعه و آن‌چیزهایی که فردای جامعه ما را تضمین می‌کند، مانند معنویت و حفظ ارزش‌ها، توجه ندادند واساسا در این ساختار مدیریتی، این موضوعات به درستی مورد توجه قرار نمی‌گیرند.

کارگردان مجموعه تلویزیونی «نوشدارو» با بیان این مطلب که اگر بخواهیم وارد بحث مصداقی شویم، می‌توانیم در حوزه‌های مختلف مدیریتی آماری بزنیم و یک شیب کاملاً مشخص ببینیم که چگونه سیاست‌های فرهنگی ما همگام با جامعه‌ای که از برخی مسائل دور شده، از معنویت و ارزش‌ها هم فاصله گرفته‌اند. تصریح نمود: حالا دیگر کار به جایی رسیده که بخش‌های دولتی و رسمی، دیگر با ماهواره‌ها رقابت نمی‌کنند. رقابت حالا به جایی رسیده که شبکه‌های نمایش خانگی سریال‌هایی می‌سازند که حجاب را به هوا می‌فرستند یا نظام شاهنشاهی را سفید می‌کنند. در چنین شرایطی، ما چطور باید رقابت کنیم؟ این رقابت به قدری پیچیده شده که نمی‌دانیم به کجا می‌رود.

«جواد اردکانی» در پایان این گفت و گو خاطرنشان کرد: در این رقابت، دیگر صحبت از معنویت نمی‌شود. مدیران تنها نگران این هستند که محصولات تولید شده، فحاشی به نظام نکنند و چارچوب‌های قطعی را رعایت کنند. حالا تصور کنید فیلم‌ساز یا هنرمندی که هم خودش اهل معنویت است و هم باور دارد که باید آثار معنوی تولید کند، در این ساختار چه جایگاهی خواهد داشت؟ در حقیقت، چنین هنرمندانی در این شرایط مرده‌اند، و ما طی این سال‌ها مرده‌های زیادی از این دست داشته‌ایم.

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.