شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۰:۵۳

«استاد حوزه و دانشگاه» در گفتگو با «سینماپرس» مطرح کرد:

«حوزه علمیه» هنوز نتوانسته به‌طور فعال و با توان مالی کافی در زمینه‌ مسائل «فرهنگی» و «هنری» نقش‌آفرینی کند

حجت الاسلام و المسلمین هادی شفیعی

سینماپرس: حجت الاسلام «هادی شفیعی» با بیان این مطلب که حوزه در حال حاضر در عرصه سینما و رسانه‌ای فعالیت‌های قابل‌توجهی دارد، اما همچنان با چالش‌هایی بزرگ روبه‌رو است گفت: حوزه به دلیل سیاست مستقل خود و عدم وابستگی به دولت، در بسیاری از موارد با کمبود بودجه مواجه است. این کمبود منابع باعث می‌شود که حوزه نتواند پروژه‌های بزرگ و بلندمدت در عرصه فرهنگ و هنر را به‌طور مؤثر پیش ببرد. در حالی که پروژه‌های سینمایی و رسانه‌ای نیاز به سرمایه‌گذاری سنگین دارند، حوزه به دلیل نبود ردیف‌های بودجه دولتی کافی، قادر به اجرای چنین طرح‌هایی نیست.

حجت الاسلام «هادی شفیعی» استاد حوزه و دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار سینماپرس در خصوص دلایل ضعف نهاد های فرهنگی و هنری در تبیین جایگاه و ابعاد هویتی اهل بیت (علیه السلام) اظهار داشت: متاسفانه در عرصه تبیین شخصیت اهل بیت، به جز چند شخصیت بزرگ مانند حضرت امیرالمؤمنین (علیه السلام) و رسول‌الله (صلی الله علیه و آله)، برای بقیه امامان، به‌ویژه امام جواد (علیه السلام) و امام هادی (علیه السلام)، منابع تاریخی کافی نداریم و این مسئله به‌طور عمده در جامعه اسلامی مطرح است.

وی افزود: حتی در خصوص ساخت فیلم‌ها، مشکل بزرگی داریم که نمی‌توانیم یک روایت دقیق و بر اساس تاریخ درست از آن‌ها بسازیم. وقتی به ساخت فیلم‌هایی مانند امام رضا (علیه السلام) می‌پردازیم، در بسیاری از موارد مجبور به تغییراتی می‌شویم که نتیجه آن تحریف تاریخ و تغییر در مفهوم واقعی ماجرا است. این مسئله نه‌تنها در سینما بلکه در نوشتار هم به‌طور جدی وجود دارد. کتاب‌های کمی در خصوص این امامان داریم و در واقع، مسئله تنها به رسانه‌ها و صدا و سیما ربط ندارد؛ کمبود منابع تاریخی از قبل هم وجود داشته است.

وی تاکید کرد: در منابعی مثل «منتهی‌الآمال» کرامت‌هایی از اهل بیت (علیه السلام) نقل شده است که می‌توان از آن‌ها برای ساخت فیلم‌های مستند یا داستانی بهره برد. اما مشکل اصلی در این است که چنین کارهایی تنها یک جنبه از شخصیت اهل بیت (علیه السلام) را نشان می‌دهند و ما نیاز داریم به یک تصویر جامع‌تر و عمیق‌تر از زندگی و ابعاد شخصیت آن‌ها بپردازیم که در حال حاضر دشوار است.

حجت الاسلام شفیعی همچنین با اشاره به انتقادهایی که نسبت به کیفیت کنشگری حوزه علمیه در زمینه هنری بویژه سینمایی انجام می شود؛ تصریح کرد: نگاه به حوزه از بیرون و درون متفاوت است. از بیرون، بسیاری از مردم فکر می‌کنند که حوزه ساختار قدرتمندی دارد که به‌روز است و در زمینه‌های مختلف اجتماعی، سیاسی و فرهنگی به‌طور فعال عمل می‌کند. اما واقعیت این است که در داخل حوزه، در بهترین حالت، مسئولان باید روی برنامه‌های آموزشی و دوره‌های دینی تمرکز کنند. حوزه در این زمینه‌ها فعالیت‌های خوبی دارد، اما نه به اندازه‌ای که بتواند به‌طور فعال در عرصه رسانه و سینما حاضر شود.

وی افزود: در این میان، برخی از طلبه‌ها به این حوزه علاقه دارند و کارهای خوبی انجام می‌دهند. به‌عنوان مثال، یکی از هم‌دوره‌ای‌های من، نویسنده فیلم «مجنون» است که در جشنواره‌های اخیر موفق شده است. این نشان‌دهنده این است که تربیت‌یافتگان حوزه، به‌ویژه کسانی که به مسائل فرهنگی و هنری علاقه دارند، در حال ورود به این عرصه هستند. اما حوزه به‌طور کلی هنوز نتوانسته به‌طور فعال و با توان مالی کافی در این زمینه‌ها نقش‌آفرینی کند.

این استاد حوزه و دانشگاه همچنین بیان کرد: مسئله بودجه بسیار مهم است. حوزه به دلیل سیاست مستقل خود و عدم وابستگی به دولت، در بسیاری از موارد با کمبود بودجه مواجه است. این کمبود منابع باعث می‌شود که حوزه نتواند پروژه‌های بزرگ و بلندمدت در عرصه فرهنگ و هنر را به‌طور مؤثر پیش ببرد. در حالی که پروژه‌های سینمایی و رسانه‌ای نیاز به سرمایه‌گذاری سنگین دارند، حوزه به دلیل نبود ردیف‌های بودجه دولتی کافی، قادر به اجرای چنین طرح‌هایی نیست.

حجت الاسلام «هادی شفیعی» در پایان گفت و گو خاطرنشان کرد: حوزه در حال حاضر در عرصه سینما و رسانه‌ای فعالیت‌های قابل‌توجهی دارد، اما همچنان با چالش‌هایی بزرگ روبه‌رو است. امیدواریم در آینده با ورود بیشتر طلبه‌ها و تربیت‌یافتگان حوزه به این عرصه، شاهد پیشرفت‌های بیشتری باشیم و بتوانیم کارهای بهتری در این زمینه‌ها ببینیم.

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.