کارگردان فیلم های سینمایی «شب کایتها» و «سیب و سلما» همزمان با شهادت سیدالساجدین حضرت امام زین العابدین علیه السلام، در گفتگو با خبرنگار سینماپرس به بررسی دلایل عدم توجه سینماگران و مدیران سینمای به تولید آثار با محتوای دینی و مذهبی پرداخت و در این باره اظهار داشت: به نظر میرسد سینماگرانی که به ارزشها و علایق انقلابی و مذهبی پایبند هستند، قطعاً تمایل دارند در این حوزه فعالیت کنند و انگیزهی بالایی نیز برای این کار دارند. با این حال، سینما یک صنعت است؛ صنعتی که نیازمند مدیریت، حمایت و زیرساختهای اقتصادی است. صرف علاقهی یک هنرمند یا سینماگر به انجام یک پروژه، شرط لازم محسوب میشود اما شرط کافی نیست.
وی افزود: برای تحقق یک اثر سینمایی، مجموعهای از عوامل باید در کنار یکدیگر قرار بگیرند؛ از مدیریت فرهنگی گرفته تا تأمین منابع مالی و حمایتهای تبلیغاتی و رسانهای. هنرمند میتواند دغدغهمند باشد، تلاش کند و علاقهمندانه پیگیر تولید یک اثر باشد، اما بدون این حمایتهای ساختاری، نمیتوان انتظار داشت اتفاق قابل توجهی رخ دهد.
بهمنی با بیان این مطلب که هر سال، مناسبتها و فرصتهای مختلف فرهنگی و دینی در تقویم ما وجود دارند، اما وقتی این مناسبتها فرا میرسند، متوجه کمبود تولیدات مرتبط در حوزهی سینما میشویم؛ تصریح نمود: این کمکاری، نتیجهی ناهماهنگی و عدم همافزایی میان عناصر مختلف در نظام فرهنگی است. به نظر میرسد مجموعهی عوامل فرهنگی به دلایل مختلف در کنار یکدیگر قرار نمیگیرند تا یک جریان مؤثر شکل گیرد.
او ادامه داد: نهادهای مسئول و مرتبط نیز معمولاً از ورود به این حوزه امتناع نمیورزند، اما ترجیح میدهند با کسانی همکاری کنند که با سلایق و دیدگاههای آنها همخوانی دارند. ممکن است حتی این نهادها نیز تحت فشارهای بیرونی باشند و خودشان هم احساس نیاز کنند که باید در این حوزهها تولید صورت بگیرد. اما مشکل در هماهنگی میان این نهادها و هنرمندان دغدغهمند است.
وی متذکر شد: در واقع، نوعی عدم اتصال میان دو جریان اصلی وجود دارد: از یک سو، هنرمندانی که با نیت و انگیزهی انقلابی وارد میدان میشوند، و از سوی دیگر، مدیرانی که گرچه ممکن است دغدغه داشته باشند، اما تعامل مؤثری با این هنرمندان برقرار نمیشود. این فقدان هماهنگی باعث میشود نتیجهی قابل قبولی حاصل نشود.
این سینماگر در مورد ظرفیت سینمای دینی برای جذب مخاطب بیان کرد: این موضوعات نهتنها ظرفیت جذابیت دارند، بلکه ارتباط مستقیمی با اعتقادات، نیازها و آرمانهای مردم دارند. عموم مردم ما خود، پیش از آنکه نیاز به القاء از سوی مدیران یا هنرمندان داشته باشند، در حوزهی فرهنگ دینی و اعتقادی دغدغه دارند و خواستار آن هستند که این مفاهیم دینی و مذهبی از طریق زبان هنر برایشان تبیین، تفسیر و بازگو شود
بهمنی همچنین به نقش عناصر نفوذی و تاثیر آن بر مهجور واقع شدن این گونه از تولیدات در سینما اظهار داشت: این نیاز فرهنگی در مردم وجود دارد، اما مسئله اینجاست که سازوکار لازم برای تحقق آن به شکل یک منظومهی کامل شکل نمیگیرد. ممکن است موانعی وجود داشته باشد که عامدانه مانع از تحقق این جریان میشوند.
وی افزود: چه بخواهیم و چه نخواهیم، باید بپذیریم که درگیر یک جنگ فرهنگی و نرم هستیم؛ جنگی که در آن، برخی جریانهای نفوذی و مرموز، با روشهایی نظیر فشار، حذف نیروهای انقلابی، بایکوت هنرمندان دغدغهمند و ایجاد اختلال در مدیریت فرهنگی، مانع از شکلگیری یک سینمای ارزشی و متعهد میشوند.
«حبیب الله بهمنی» در پایان این گفت و گو خاطرنشان کرد: در نتیجه، نهتنها هنرمندان دغدغهمند بلکه مدیران متعهد نیز در برابر موانع و مشکلاتی قرار دارند که اغلب ناشی از این فشارها و تخریبهای سازمانیافته است. این موانع، مسیر تحقق آثار هنری متناسب با ارزشها و باورهای مردم را سخت و پیچیده کرده است.
ارسال نظر