یکشنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۱۲:۲۷
برف روی شیروانی داغ ؛
ققنوسِ مست!

علی عراقی
فیلمی جذاب و خاص بدون دسته بندی مخاطب !
برای فیلم «برف روی شیروانی داغ» سومین ساخته محمدهادی کریمی ، در طی روزهای گذشته تحلیل های متفاوتی ارائه شده است اما این فیلم چهار نکته مهم دارد که کمتر به آن توجه شده است در حالیکه آنها را باید از ارکان فیلم دانست:
1- جذابیت : اصلی ترین عاملی که فیلم های هالیوودی را پر مخاطب می کند ، چیست؟ در فیلم های هالیوود به ندرت پیش می آید که جذابیت را فدا کنند که فقط یک حرف را بزنند اما به جرات می توان گفت که در فیلم های کشور ما بسیار دیده ایم که فیلم ها خوبی ساخته شده اند ولی از جذب مخاطب عاجز بوده اند چون جذابیت لازم را برای جذب مخاطب نداشته اند. فیلم برف روی شیروانی داغ در سینمای ایران از آن دسته فیلم هایی است که در گروه فیلم هایی قرار می گیرد که علاوه بر حرف زدن ، جذابیت هایی را برای مخاطب در نظر گرفته است. هر جا که فیلم ریتمش در حال کند شدن و شاید خسته کردن تماشاگر نزدیک می شود با یک تغییر آهنگ مناسب دوباره جان تازه ای به فیلم داده می شود و همین باعث می شود حتی آنهایی که زیاد از شعر و شاعری سر در نمی آورند ، از دیدن این فیلم خسته نشوند و خط داستان را تا انتها پیگیری کنند. در واقع برف روی شیروانی داغ با آنکه فیلمی خاص در خصوص ادبیات است اما مخاطبان را سوا نمی کند تا در دسته بندی های مختلف قرار دهد بلکه سعی دارد همه را در یک دسته قرار دهد.
2- قصه : حتما برای داشتن جذابیت ، یک فیلم باید یک قصه را هم روایت کند. اگر قصه ای در کار نباشد به طور طبیعی از آن جذابیت معمول هم خبری نخواهد بود. برف روی شیروانی داغ فیلمی است که قصه خوبی هم دارد ؛ داستان فیلم درباره مرگ مشکوک شاعری مشهور است که با مرگش اثری رازآلود از او به جا می ماند که پرسش هایی را در ذهن نزدیکان او رقم می زند و تنها راه رسیدن به آرامش قبلی رمزگشایی از این موضوع است. از ابتدا و تا انتها قصه به گونه پیش می رود که نه خط داستان از بین می رود و نه مخاطب آن را گم می کند بلکه به خوبی آن را دنبال خواهد کرد.
3- بازی بازیگران : شاید به محض دیدن لیست بازیگرانِ فیلم ، این ذهنیت پیدا شود که فقط یک مشت بازیگر اسم و رسم دار را کنار هم چیده اند برای گیشه اما وقتی بازی بازیگران را می بینی ، پی می بری که نه تنها اینگونه نیست بلکه انتخاب ها کاملا درست بوده و آگاهانه صورت گرفته است. به خصوص انتخاب فرخ نعمتی با آن صدای فوق العاده برای نقش استاد شاعر ، انتخابی کاملا به جا و درست بوده است. خود محمدهادی کریمی می گوید : «وقتی آقای نعمتی را برای این نقش انتخاب کردیم خود ایشان باور نمی کردند و توقعش را نداشتند اما وقتی کار را گرفتیم معلوم شد که این انتخاب کاملا درست بوده است ...» و همین انتخاب در جشنواره فیلم فجر هم کاندیدای دریافت سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول شد. در کنار فرخ نعمتی ، آنا نعمتی (در نقش سپیده) هم بازی فوق العاده ای را از خود به نمایش گذاشته است تا حدی که او هم نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل زن در جشنواره فیلم فجر می شود. در کنار این دو نفر البته ، باید بازی شهاب حسینی که این روزها کارهای فوق العاده از او کم نمی بینیم ، کوروش تهامی ، هنگامه قاضیانی و حتی خاطره اسدی و امیرحسین آرمان را هم اضافه کرد.
4- فیلمنامه و کارگردان : وقتی آقای حسین غضنفری برای تدوین فیلم برف روی شیروانی داغ نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین تدوین جشنواره فیلم فجر شد ، در گوشی به یکی از دوستان گفت : «راستش من برای تدوین این فیلم زیاد کار سختی نداشتم از بس که همه چیز در فیلمنامه روشن بود.» محمدهادی کریمی را در سینمای ایران ابتدا با فیلمنامه هایش می شناسند و بعد فیلم سازی اش. به همین علت او در این کار هم تمام سعی خود را کرده تا توانش در فیلمنامه نویسی را به رخ بکشد. چیزی حدود 80 تا 90 درصد قصه در یک خانه قدیمی می گذرد و نوشتن چنین قصه ای یقینا کار آسانی نیست که کریمی از عهده اش بر آمده و وقتی خواسته خودش آن را در مقام کارگردان اجرا کند ، حق مطلب را ادا کرده است. در تمام 90 دقیقه ای که از فیلم می گذرد هرگز مخاطب احساس خستگی نمی کند با اینکه بیشترین زمان در این خانه قدیمی می گذرد که خود نکته قابل تاملی است برای کارگردان.
5- نویسندگی : و بیشتر از همه شاعری. آنهایی که علاقه زیادی به نوشتن دارند و یا از آن لذت می برند چون به شکل دیگری به آن می نگرنند. از منظر این گروه هم می توانند به فیلم برف روی شیروانی داغ نگریست و آن را تماشا کرد. نوشتن دغدغه بسیاری از مردم مشرق زمین است و در این فیلم آنهایی که این دغدغه را دارند ، لذت می برند.
•
ارسال نظر