یکشنبه ۲ مهر ۱۳۹۱ - ۱۱:۳۷
مسئول گنجینه نسخ خطی کاخ گلستان:
آثار خوشنویسی «گلین خانم» قاجاری نمایش گذاشته میشود
سینما پرس- گروه هفت هنر/ مسوول گنجه نسخ خطی کاخ گلستان از برپایی نمایشگاه بانوان خوشنویس قاجار در تالار نی ریزی کاخ گلستان خبر داد و گفت: در این نمایشگاه قصد داشتیم به معرفی هنر بانوان ایرانی و آثار نفیس شان بپردازیم.
نسرین مرجانی امین اموال و مسوول گنجینه نسخ خطی کاخ گلستان در گفت و گو با خبرنگار موسیقی سینما پرس، گفت: در حال حاضر در حدود سه هزار نسخه خطی موجود است که در کتابخانه کاخ گلستان قابل دسترس است.
وی افزود: در اوایل قرن 13 هجری قمری کتابخانه نسخ خطی به همت فتحعلی شاه تاسیس شد و آنزمان نام کتابخانه شاهنشاهی برای آن انتخاب شد و مورد توجه هنرمندان، خطاطان و هنرمندان قرار گرفت و آثاری به این کتابخانه اهدا شد. پس از فوت محمدشاه در زمان سلطنت ناصرالدین شاه و نیمه دوم قرن 13 ناصرالدین شاه علاقمند به این کتابخانه بود و به جمع آوری و نگهداری کتاب ها در این کتابخانه تلاش می کرد و سرپرستی آن را شخصا برعهده گرفت و نام آن را به کتابخانه سلطنتی تغییر داد.
وی تصریح کرد: مفاخر زیادی در این کتابخانه وجود دارد، از جمله مرقع گلشن، شاهنامه بایسونقوری، مجموعه شش جلدی هزارویک شب و... را می توان نام برد. ما بر آن شدیم از یکسری خطاطان خانم که در دربار شاه قاجار بودند آثاری انتخاب کنیم و در این نمایشگاه برای نمایش قرار دهیم. در آنزمان خانم ها نقش زیادی در سیاست و کارهای جمعی نداشتند و فعالیت آن ها در زمینه خوشنویسی ها خیلی ارزشمند بوده است و قصد داشتیم که آن ها را معرفی کنیم و آثارشان را در نمایشگاه قرار دهیم.
این مسوول ادامه داد: ام سلمه یکی از این بانوان خوشنویس بوده است و گلین خانم که سرآمد بانوان خوشنویس قاجار لقب گرفته و از دختران پادشاه بوده است، وی از نظر نسخ خطی سرآمد است و نسخی که از این هنرمند موجود است «دعای صباح»، «دعای یاسین»، «تعقیبات نماز»، «دعای کمیل» و یک قرآن خیلی نفیس است که توسط وی خطاطی شده اند. شخص دیگر مریم بانو از نوادگان حاج میرزا عبدالله نائینی بوده که از وی قرآن و کلیات سعدی موجود است. بانوی دیگری که از وی یک قرآن خطی در دست است خورشید کلاه همسر میرزا علی محمدخان نظام الدوله بوده که به دلیل فرموده ناصرالدین شاه این قرآن را کتابت کرده است. اثار دیگری که از کارهای شاخص محصوب می شود ار بانویی است که به خط ناخنی کتابت می کرد. «فخر جهان» یا «فخرالدوله» همسر حسن علی خان و دختر ششم فتحعلی شاه بوده است که آثاری از مرقع خط و تصویر از او برجای مانده که به خط های نسخ، نستعلیق، ثلث، ناخنی و... کتابت شده اند.
وی در پایان خاطر نشان کرد: این نمایشگاه که «نمایشگاه بانوان خوشنویس قاجار» نام گرفته است در تالار «نی ریزی قسمت حوضخانه» میزبان علاقمندان به بازدید از این آثار است. نمایشگاه از هفته گذشته برپا شده است و تا هرزمانی که بازدید کننده داشته باشد، دایر خواهد بود.
انتهای پیام/ص/ن.ف
ارسال نظر