سینماپرس/ طی دوسالی که «خانه سینما» به دلایل مختلف تعطیل بود و هیات ساماندهی صنوف سینمایی از سوی وزارت ارشاد مسئولیت پیگیری امور رفاهی سینماگران را بر عهده داشت، در آخرین روزهای سال ۹۱ خبر توزیع کارت های هدیه ریاست جمهوری در ابتدا روی خروجی رسانه ها منتشر و سپس به شکل خودجوش بین اهالی صنوف بازتاب یافت به طوری که محل توزیع آن در ساعات اولیه توزیع این کارت ها، با ازدحام جمعیت مواجه شد.
توزیع کارت های هدیه تنها به اسفند ۹۱ محدود نشد و مبلغ آن برای نوروز ۹۲ به ۶۰۰ هزار تومان افزایش پیدا کرد که با اعلام برنامه توزیع از طریق مکاتبه و درج در روزنامه های سینمایی، هر صنف می توانست در روز اعلام شده بدون ازدحام برای تهیه آن اقدام کند.
اما این روزها در حالی که با تغییر دولت و به تبع آن بازگشایی خانه سینما انتظار می رفت سازمان سینمایی و هیات مدیره خانه سینما برای دریافت این کارت ها با نهاد ریاست جمهوری و وزارت ارشاد رایزنی کنند اما اقدامی در این زمینه انجام نشد که اگر هم بر مبنای برخی شنیده ها مکاتبه ای صورت گرفته، اهلی سینما بسیار مشتاقند بدانند مسئولین مربوطه چه پاسخی داده اند؟
در هر حال تأکید بر راه اندازی صندوق بیمه بیکاری در این وضعیت، از سوی فرهاد توحیدی رییس هیأت مدیره خانه سینما، اگرچه چه در ذات خود پسندیده است، اما نشان از عدم شناخت واقع بینانه دست اندرکاران خانه سینما از وضعیت اقتصادی اعضای صنوف تابعه خود دارد که با اشتیاق نسبت به دریافت کارتهای مورد اشاره در دو سال گذشته اقدام می نمودند.
خبرنگار ما علاوه بر گفتگو با تعدادی از فعالان صنفی خانه سینما در خصوص این اقدام دولت گذشته، در بررسی های خود مطلع گردید رقم ۱۱ میلیارد تومانی که توحیدی روز شنبه در جمع خبرنگاران به عنوان مجموعه هزینه های تهیه این کارتها در دو سال اخیر توسط دولت و نهاد ریاست جمهوری اعلام کرده بود تنها ادعایی کذب است و خوانندگان محترم با محاسبه ای مختصر به راحتی می توانند از مجموع رقم کارتهای ۳۰۰ و ۶۰۰ هزار تومانی برای ۴ هزار نفر اعضای خانه سینما در دو سال را عددی معادل ۳ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان به دست بیاورند نه ۱۱ میلیارد تومان! ضمن اینکه بر پایه تحقیقات سینماپرس، اسامی دریافت کنندگان و تمامی اسناد مربوطه در ذیحسابی نهاد ریاست جمهوری کاملأ با دقت نگهداری می شود و این موضوع بر خلاف فرافکنی های اخیر عسگرپور مدیر عامل خانه سینما ارتباطی به کامپیوترهای به سرقت رفته مجموعه مرتبط با این موضوع در اوایل سال جاری ندارد.
حال با توجه به اینکه مدیر عامل خانه سینما در اولین گفتگوی مطبوعاتی خود پس از ابقایش بر این جمله تأکید داشته که" تا کی باید در سینما با هم بجنگیم؟" طرح اینگونه سخنان بی اساس و اتهامات تلویحی به کسانی که برای رفع نیاز سینماگران در سالهای قبل تلاش نموده اند، شائبه و تناقضات بسیاری را در ذهن آگاه جامعه سینمایی به وجود می آورد که آیا واقعآ مدیر عامل این خانه به دنبال آرامش و رسیدگی به امور رفاهی و معیشتی سینماگران است یا گسترش تنش ها و اختلافات و کینه های قدیمی؟!
نظر خوانندگان گرامی را به نظرات و دیدگاههای سینماگران در خصوص کارتهای هدیه رییس جمهوری جلب می نماییم:
حبیب الله کاسه ساز؛عضو جامعه صنفی تهیه کنندگان اظهار داشت: یک کمک شب عیدی برای سینماگران تلاشی از سوی «جامعه صنفی تهیه کنندگان بود، متاسفانه خیلی از سینماگران دچار مشکل مالی هستند و این ملبغ حداقل می توانست کمک ناچیزی برای شب عیدشان باشد.
وی افزود: کسانی که مدعی فعالیت های صنفی هستند باید مقدمات دریافت این کارت ها را انجام دهند و فقط در حد حرف نباشد اما جامعه صنفی امسال هم پیش قدم شد ولی گفته شد که خانه سینما باید انجام دهد،همچنان امیدواریم حداقل «خانه سینما» این کار صنفی را انجام دهد.
مهین نویدی؛ عضو شورای مرکزی انجمن چهره پردازان نیز گفت: درباره این موضوع باید رییس صنف «عبدالله اسکندری» صحبت کنند که این روزها در خارج از کشور حضور دارند، اما فعلا که خبری از کارت های هدیه در خانه سینما نیست و طبق قانون «خانه سینما» باید ارشاد در این زمینه تصمیم بگیرد و مسلما هنرمندان به دو گروه پرکار و کم کار تقسیم می شوند و واقعا این کارت های هدیه یک گوشه ای از زندگی شان را تامین می کرد و فرم خیلی خوبی بود.
مسعود اطیابی؛ کارگردان سینمای ایران و عضو سابق شورای صنفی نمایش خاطر نشان ساخت: به نظر من با توجه به بازتاب هایی كه داشت برای اهالی صنف خیلی خوب بود و مبلغ ۶۰۰ هزار تومان با حقوق كارمندان برابری می كند، باید خودمان را جای همه اقشار سینماگران قرار دهیم. سال ۹۲ به لحاظ اقتصادی سال سختی بود. در سینمایی كه ۹۰ درصد بودجهاش را یك عدهای و ۱۰ درصد را مابقی سینماگران دریافت می كنند، این هدایا برای آن ده درصد لازم است مگر اینكه عدالت برای همه رعایت شود نیاز به كارت هدیه نباشد.
اطیابی با بیان اینكه خانه سینما از ابتدا به دنبال كارهای زیرساختی رفاهی نبوده است، گفت: با شرایطی كه اكنون خانه سینما دارد نمی شود از آن توقع داشت كه پیگیر این موضوع باشد، البته قبلا هم این توقع از آنها نمی رفت! باید مسولین دولتی در این زمینه فكری كنند.
همچنین حسن انصاریان؛ عضو کانون فیلمنامه نویسان گفت: استقبال خوب از این طرح نشان داد که خیلی از اعضا به دلیل اینکه داخل تیم های خاصی که بودجه های خاصی برای فیلم ها می گیرند نیستند و اکثرا بی کار هستند. وقتی این کمک ها می شود استقبال خواهند کرد، حداقل با این مبلغ می توانند جلوی خانوادهشان شرمنده نباشند و برای شب عید از آن استفاده کنند.
وی با بیان اینکه شواهد نشان می دهد که امسال هدیه ای در نظر گرفته نشده است، گفت: تعامل هیأت ساماندهی، جامعه صنفی تهیه کنندگان، وزارت ارشاد و نهاد ریاست جمهوری علاوه بر کارتهای هدیه یک خروجی دیگر داشت و آن هم بیمه طلایی بود که سینماگران را تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان در بیمارستان تضمین می کرد که همچنان هم این بیمه طلایی وجود دارد، این کارها خیلی بزرگ است چراکه بچه های سینما کارمند نیستند که از جایی حقوق دریافت کنند و خیلی از همکاران هم چندین سال است که دوران بیکاری را سپری می کنند.
وی با بیان اینکه من یادم نمی آید تاکنون خانه سینما این امکانات را در اختیار اعضایش قرار داده باشد، اظهار داشت: اگر خانه سینما نماینده صنوف است، پس آنها باید این کار را انجام دهند .الان نمی دانم چه کسی مسولیت این پیگیری است، آیا آقای ایوبی به عنوان رییس سازمان سینمایی مسولیت این کار را برعهده دارند یا خانه سینما؟ فیلمنامه نویسانی که کاری به آنها تعلق نمی گیرد باید هزینه های زندگیشان را از کجا تامین کنند؟ به نظرم وزارت ارشاد باید مسئولیت این کار را بر عهده بگیرد.
زینت رضا؛ رییس انجمن منشیان صحنه هم در گفتگو با خبرنگار سینماپرس گفت: توزیع کارتها بیشتر شبیه یک نمایش بود چرا که سینما در آن مقطع دچار بحران شده بود ولی این کمک ها برای اعضا همیشه و در هر زمان خیلی خوب است و نفس کار قشنگ بود اما برای بازتاب سیاسی و اجتماعیاش اصلا خوب نبود و هرکس در آنجا می خواست مسئله ای را به نفع خودش تمام کند.
وی با بیان اینکه اقداماتی در این زمینه انجام شده است، گفت: برای انجام مراحل دریافت کارتها مدیران خانه سینما تصمیم خواهند گرفت و نمی توانم به طور یقین بگویم که امسال این کارت ها بدست خواهد آمد.
پیمان جعفری؛ عضو شورای مرکزی انجمن مدیران تولید گفت: سال گذشته به کسانی که در خانه سینما نسبت به این طرح مخالف بودند، گفتم که به چه دلیلی این کارت ها را دریافت نکنیم؟ چراکه برخی اعضای صنفی چندین سال نتوانستند کار کنند و حداقل این کارت های هدیه برای شب عید اتفاق خوبی بود، به نظرم کمک به این شکل هیچ مشکلی ندارد.
وی ادامه داد: کارت های هدیه مثل همان جایزه های جشنواره فیلم فجر است همانطور که دولت برای برخی کارمندان کارت هدیه در نظر می گیرد.
جعفری یادآور شد: در سینمای ایران خیلی از افراد وجود دارند که گرفتار همین کارت های هدیه هستند و این کارتها خیلی از گرفتاری هایشان را حل میکند.
جعفری خاطرنشان کرد: سال گذشته می گفتند که به دلیل توزیع این کارت ها توسط هیات ساماندهی و جامعه صنفی، اعضای خانه سینما آنها را دریافت نکند از طرفی هم توزیع کارت ها می توانست به شیوه بهتری انجام شود و این کارت ها به هر صنف واگذار شود که به شکل مجزا بین اعضا توزیع شود هر چند که اگر خانه سینما هم مسئولیت توزیع را بر عهده بگیرد، ازدحام ایجاد خواهد شد.
جعفری در پایان خاطرنشان کرد: تاکنون هیچ توضیحی درباره توزیع این کارتها داده نشده است.
در ادامه این گزارش عباس شوقی؛ عضو شورای مرکزی انجمن جلوه های ویژه با بیان اینکه خانه سینما باید در این زمینه رایزنی انجام دهد، گفت: همانند گذشته باید رییس صنف این درخواست را با هیئت مدیره خانه سینما مطرح کند اما انجمن خود به طور مستقل این کار را انجام نمی دهد.
وی افزود: هیأت ساماندهی و اتحادیه تهیه کنندگان با توزیع کارت ها در واقع سیاهی لشگر جمع می کردند و این کار به شکل خوبی توزیع نشده بود، با این رفتارها باعث شد حرفی درستی که درباره قانونی شدن می زدند از بین برود.
شوقی با اشاره به اینکه اصلا نیازی به پرداخت این کارت ها نیست، ادامه داد: مساله ما این چیزها نیست، مهم تفکر درست است، اگر چه کارتها برای برخی از اعضای صنف که بیکار هستند مهم است و ما حتما بعد از اینکه دریافت کنیم به آنها پرداخت خواهیم کرد.
وی ادامه داد: آمدیم و دیدیم که خانه سینما امسال موفق نشد این کارت ها را پرداخت کند آن وقت تکلیف چیست؟ من هم به این کارت ها احتیاج دارم ولی مساله ام نیست.
هادی انباردار؛ عضو شورای مرکزی انجمن مدیران تولید، گفت: کارتهای هدیه یک مرهم و خسته نباشید به اهالی صنف است. همین قدر که دولتی ها به فکر اهالی سینما بودند خیلی خوشحال کننده بود اما ظاهرا با مشکلات مالی که دولت دارد بعید می دانم امسال این کارت ها توزیع شود.
وی با بیان اینکه خانه سینما به عنوان مرجعیت تمام صنوف این کار را باید پیگیری کند، افزود: خانه سینما می توانست حداقل امسال روند دوسال گذشته را ادامه دهد، خیلی از دوستانی که در طول سال کار نکردهاند به این کارت های هدیه نیاز دارند و این کارت ها قوت قلبی برای اهالی صنوف بود و خانه سینما باید نشان می داد که حامی صنوف است و در این قضیه پیش قدم می شد.
رضا نوروزی؛ رییس انجمن مدیران تدارکات نیز گفت: در این چند سال اخیر رواج داشته است که از طرف وزارت ارشاد کارت های هدیهای به هیأت ساماندهی یا اتحادیه تهیه کنندگان واگذار می شد تا بین اعضای صنوف تقسیم شود اما تا این تاریخ هنوز هیچ اتفاقی نیافتاده است و بعید هم می دانم که این اتفاق صورت بگیرد. اعضای صنف ما به فاصله چند روز مانده به ایام نوروز تماس می گیرند و جویای این کارت ها می شوند، اما ما هیچ پاسخی برای آنان نداریم.
وی افزود: کارت های هدیه در شب های عید موجب رضایت اعضای این صنف می شد ولی متاسفانه تاکنون اتفاقی نیافتاده و این موضوع برای ما معضلی شده است چراکه اعضا خواستار این کارت های هدیه هستند، حتی برخی از اعضا برای پرداخت ۳۵ هزار تومان کارت نظام صنفی دچار مشکل بودند، منتها با صحبت هایی که با آقای توحیدی داشتیم ایشان لطف کردند راضی شدند تا اعضایی که توان مالی ندارد با ۱۵ هزار تومان صاحب این کارت ها شوند اما به دلیل اینکه ظرفیت محدودی بود ما تصمیم گرفتیم که همه اعضا همان ۳۵ هزار تومان را پرداخت کنند.
نوروزی با بیان اینکه باید خانه سینما پیگیر دریافت کارت های هدیه باشد، یادآور شد: البته وزارت ارشاد باید این بودجه را تامین کند.
همچنین علیرضا فتحی؛ رییس انجمن بازیگران و بدلکاران سینمای ایران گفت: عیدی را باید وزارت ارشاد و خانه سینما به ما اعلام کنند تا بتوانیم آنها را بین اعضای صنف توزیع کنیم، کارت های هدیه کمک بسیار خوبی برای اعضای صنف بود اما خانه سینما بودجهای ندارد مگر اینکه خانه سینما به عنوان زیرمجموعه ارشاد اقداماتی را انجام دهد. البته شهرداری هم در سالهای گذشته بُن هایی را برای سینماگران در نظر می گرفت که بین صنوف تقسیم می شد.
وی در ادامه گفت: من از کسانی هستم که همیشه ناراحت صنف خودم هستم چرا که ضعیف ترین صنف در خانه سینما بدلکاران و بازیگران نقش های فرعی هستند. اعضای ما دعاگوی همه متولیان این کارت ها در دو سال گذشته هستند و امیدواریم چون شب عید این کارت ها می تواند کمک حال زیادی برای اعضا باشد این اتفاق در هر صورت ممکن بیافتد.
فتحی با بیان اینکه مخالف صحبت های برخی پیرامون سیاسی بودن این هدایا هست، افزود: سال گذشته این صحبت ها را مطرح کردند و کسانی که نیازمند نبودند این بازی ها را درآوردند.
حمید غفاریان
نظرات