به گزارش سینماپرس، ششمین روز از جشنواره مردمی فیلم عمار در حالی برگزار شد که فیلمها تنوع بسیار خوبی به لحاظ موضوعی داشتند. موضوعات مستندهای اکران شده در این روز، شامل موضوعات اجتماعی، اقتصادی، مستند بحران و ... بود. در این گزارش به معرفی تعدادی از آثار مستند این روز میپردازیم.
داستان پولی که دیگر چرک کف دست نبود
مستند «تجارت ابدی» به کارگردانی محسن نقیزاده یکی از مستندهایی با موضوع به روز جامعه است. این مستند تاثیر قرضالحسنه که در قرآن نیز به آن سفارش فراوان شده است را در رونق گرفتن زندگی افراد مختلف نشان میدهد. داستان فیلم، روایت افرادی است که با مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم میکنند. به همین دلیل بسیاری از آنان درگیر ربا شده و یا در آستانهی زندان رفتن قرار دارند. اما یک اتفاق مهم زندگیشان را تغییر میدهد و آن هم آشنایی با صندوق قرضالحسنه شهرستانشان است. این صندوق قرضالحسنه که با حمایت خیرین شهر ایجاد شده است، کمک میکند تا آنان پول مورد نیازشان را به صورت قرضالحسنه دریافت کنند و زندگیشان رونق زیادی پیدا کند.
مقایسهی نظام بانکی این روزهای کشور که حرف و حدیثهای فراوانی دارد با سیستم ربا در جامعه از جمله نکات مهمی است که فیلم به آن پرداخته است. روایت فیلم جذاب است و در عین حال تحسین مخاطب را برمیانگیزد. این مستند ۲۳ دقیقهای به تهیهکنندگی سید جمال عود سیمین تولید شده است.
چرا رشوه و فساد در سیستم اداری کشور نفوذ کرده است؟
دیگر مستندی که با موضوعی به روز در جشنواره اکران شد، مستند «تلکه» است. این مستند که موضوعی اجتماعی دارد، روایتی از فساد و رشوه در سیستم اداری کشور است. این مستند ۴۹ دقیقهای تلاش میکند تا به صورت میدانی به بحث رشوه و فساد مالی در سیستم اداری شهرداریها، دولت و قوه قضاییه بپردازد و از این جهت موضوعی چالشی و به روز دارد. پخش این مستند در ششمین روز از جشنواره عمار تشویق بسیاری از مخاطبان را به همراه داشت.
از مهمترین نکات ساخت این مستند، صحبت کردن آن بدون پرده است. بعضی از تصاویر گرفته شده نیز، تصاویری است که با دوربین موبایل و به صورت مخفی گرفته شده است که خود به جذابیت این کار افزوده است. این مستند به کارگردانی مسعود کارگر و در موسسه نجوای زلال هنر تولید شده است.
روایتی دردناک از کودکان بیگناه سوری؛ آن ماشین انتحاری لعنتی که در میان کودکان منفجر شد
مستند «همشهری جنگ» به کارگردانی احمد زائری، یکی از مستندهای خوب جشنواره عمار است که پیش از این نیز توانسته بود در جشنواره حقیقت جایزه بهترین مستند کوتاه را در بخش آوینی به خود اختصاص بدهد. این مستند روایتی از کودکانی است که آسیب دیده جنگ هستند. از دختر خردسالی که پایش را از دست داده تا پسر خردسالی که چشمش را خالی کرده است و نابینا است.
داستان مستند، روایت زندگی ۳ کودک است. ماجرای این روزهای آنان هر کدام قصهای جداگانه از وحشیگری داعش در سوریه است. اما در این میان، داستان یک کودک کمی متفاوت با بقیه است. در جریان تبادل اسرا در فوعه و کفریا، یک ماشین انتحاری در میان کودکانی میرود که پس از سالها چیپس دیدهاند و به دنبال آن هستند. انتحاری ناگهان منفجر میشود و ۸۰ کودک را به کام مرگ میبرد. در این میان یکی از کودکان است که به دلیل انفجار کور شده و چشمهایش را خالی میکنند. روایت دردناک این فیلم دل هر بینندهای در سالن را به درد آورد.
کارخانه جهان کجاست؟
مستند «کارخانه جهان» روایتی متفاوت از قدرت اقتصادی کشور چین است. شاید تاکنون برایتان این سوال پیش آمده باشد که چگونه پر جمعیتترین کشور جهان با معضل بیکاری مواجه نیست؟ برای رسیدن به پاسخ این سوال حتما باید مستند «کارخانهی جهان» را ببینید.
در اوایل سالهای ۱۹۵۰ تا ۱۹۶۰ کشور چین از فقر عجیبی رنج میبرد و مردم آن مجبور هستند که برای رفع گرسنگی خاک بخورند. اما یک برنامهریزی دقیق و منسجم کمک میکند تا این کشور از این مرحله به دومین اقتصاد جهان تبدیل شود.
حال سیستان و بلوچستان خوب نیست
بیان درد و دل مردم و دغدغههای آنان یکی از اهداف اصلی جشنواره عمار بوده است که در فیلم «دهقان خلافکار» به خوبی تجلی پیدا میکند. این مستند روایتی از اوضاع اقتصادی و کاری در سیستان و بلوچستان است که در این روز از جشنواره اکران شد. بسیاری از مردم این شهر بیکار هستند و برای این که بتوانند خرج زندگیشان را تامین کنند، مجبور به سوختکشی و خرید و فروش نفت و گازوئیل میشوند. این کار خطرات فراوانی را برای آنان به همراه دارد اما مجبور هستند تا دست به این کار بزنند. صحبتهای مردم در این فیلم از جمله نکات دردناکی است که مسئولین باید فکری به حال آن بکنند.
رویای خلافت بر مسلمین تبدیل به کابوس حقارت ابوبکر البغدادی شد
یکی از مستندهای خوب روز ششم، بدون شک مستند «رویای خلافت» به کارگردانی سید مجتبی خادمالحسینی بود. این مستند داستان آزادسازی شهر موصل عراق است. شهری که ابوبکر البغدادی رویای خلافت در آن را هیچ گاه نتوانست ببیند. موصل به دست مردم عراق، ارتش آن و ... آزاد شد تا پروژهی داعش در عراق نیز با شکست رو به رو شود. تصاویر و صحنه های خرابی و ویرانی به جا مانده از حضور داعش در این شهر، درس عبرت بزرگی برای مردم جهان خواهد بود.
پله پله تا موفقیت
از دیگر مستندهای روز ششم، مستند «از صفر تا صد» به کارگردانی امیر نصیری بود. این مستند داستان حاج محمود است که هیچ چیز ندارد. اما با به کارگیری پشتکار خود از صفر به صد میرسد. در ابتدای این راه او هیچ پولی ندارد اما به مرور موفق میشود که خانه خریده، باغ کشت کند، استخر ماهی فراهم کند و ...
زندگی حاج محمود مملو از تلاش و امید است. او با مشکلات پیرامون خود میجنگد تا آنان را خسته کند. این مستند به تهیهکنندگی روایت فتح تولید شده است و از شانسهای دریافت فانوس جشنواره به شمار میرود.
اتفاق حاشیهای
در حالی که اعلام شده بود که سخنرانی شهریار زرشناس در ساعت ۱۷:۴۵ برگزار خواهد شد اما این نشست لغو شد و در این ساعت مراسم سخنرانی برگزار نشد.
*تسنیم
ارسال نظر