جمعه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۴:۲۵

محمدرضا سرشار:

قبل از انقلاب برای کتاب یک رقیب مهم و جدی به اسم فضای مجازی وجود نداشت/این پدیده در تعداد شمارگان کتاب‌های امروز اثر داشته است

محمدرضا سرشار در مراسم اختتامیه دهمین جشنواره مردمی فیلم عمار

سینماپرس: منتقد ادبیات داستانی گفت: در این زمان به دلیل فضای مجازی که امکان نشر هر موضوعی در آن وجود دارد، چیزی به ‌نام محدودیت و ممیزی در فضای علم و کتاب، معنا و وجود خارجی ندارد.

به گزارش سینماپرس، محمدرضا سرشار، امروز (جمعه ۲۲ اردیبهشت) در پاسخ به این سوال که آیا پس از پیروزی انقلاب اسلامی به ‌لحاظ تنوع سلیقه‌ها محدودیتی در نشر آثار مکتوب وجود داشته است یا نه، گفت: اگر چنین ادعایی وجود داشته باشد، یک غرض‌ورزی است. چون در زمانه ما به خاطر فضای مجازی که امکان نشر هر موضوعی وجود دارد، چیزی به ‌نام محدودیت و ممیزی در فضای علم و کتاب، معنا و وجود خارجی ندارد و این ادعا بی‌اساس است.

وی با اشاره به پیشرفت‌های صورت‌گرفته در حوزه نشر پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران اشاره کرد و گفت: به گواهی آمار و ارقام و اخبار، به‌ویژه در دهه اول پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در کشورمان وضع نشر، نگارش و مطالعه کتاب دچار یک جهش شد؛ نه یک رشد ساده، بلکه به قول غربی‌ها (Mutation) یعنی دگرگونی شکل گرفت.

این فعال حوزه ادبیات کودک و نوجوان درباره ظهور فناوری‌های نوین گفت: به ‌تدریج با پدید آمدن یک رقیب بسیار جدی برای کتاب به ‌نام فضای مجازی، بخش بزرگی از مطالعات مردم از شکل سنتی و مطالعه از روی کاغذ به‌ سوی فضای مجازی هدایت شد و طبعا آن شمارگان افسانه‌ای دهه اول بعد از پیروزی انقلاب که بعضی کتاب‌ها در چاپ اول تعداد شمارگان ۲۰۰ هزار نسخه ای را تجربه می‌کردند، در دوره کنونی کمتر شکل می‌گیرد.

افزایش ۴۰ برابری چاپ کتاب بعد از انقلاب

موسس انجمن قلم ایران با تاکید بر اینکه برای ارزیابی وضعیت نشر باید شمارگان و تعداد عناوین را همزمان مورد ارزیابی قرار دهیم، افزود: قبل از انقلاب با جمعیت حدود ۳۶ میلیون، تعداد عناوین کتاب‌های چاپ‌شده سالانه حدود هزار و ۵۰۰ کتاب بود و اکنون به طور سالانه بیش از ۲۰۰ هزار عنوان کتاب در کشور چاپ می‌شود که افزایش ۴۰ برابری را نشان می‌دهد.

وی اضافه کرد: درست است که جمعیت کشورمان نسبت به سال‌های پیش از انقلاب بیش از دو برابر شده اما در مسیر طبیعی، آمار هزار و ۵۰۰ کتاب باید به حدود ۱۲ هزار می‌رسید در حالی که ما انتشار ۲۰۰ هزار کتاب را تجربه کرده‌ایم و این، یعنی اگر من قبل از انقلاب امکان انتخاب پنج هزار کتاب را داشتم، حالا این امکان به ۲۰۰ هزار کتاب رسیده است که خود نشان‌دهنده یک جهش در علم و فناوری است.

این داستان‌نویس و منتقد ادبیات داستانی با بیان اینکه کاهش پیدا کردن شمارگان کتاب به دلیل افزایش عناوین است، افزود: البته قبل از انقلاب برای کتاب یک رقیب مهم و جدی به اسم فضای مجازی وجود نداشت و این پدیده نیز در تعداد شمارگان کتاب‌های امروز اثر داشته است. لذا در مقایسه‌ها نیز باید تاثیر این پدیده را مد نظر قرار دهیم و در نظر بگیریم که اگر شمارگان کتاب‌ها وضعیت خوبی ندارد و تجدید چاپ کتاب‌ها امیدوارکننده نیست، اما شرایط از هر نظر با قبل از انقلاب غیر قابل مقایسه است.

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.