به گزارش سینماپرس، مطالبه از کارکرد قدرتمند و تأثیرگذار برای ترویج و توسعه عفاف و حجاب یک ابلاغِ جدی از سوی سازمان بازرسی کل کشور و پیش از آن شورای عالی انقلاب فرهنگی است. ۲۶ دستگاه مرتبط با عفاف و حجاب موظف به اجرای این ابلاغیهها شدهاند. کنار وزارت ارشاد، وزارت بازرگانی، نیروی انتظامی، سازمان ملی جوانان، سازمان تبلیغات اسلامی و... سازمان صداوسیما شاید یک وظیفه دوچندانی داشته باشد.
کنارِ ترویج عفاف و حجاب، بایستی الگوسازی و فرهنگسازیهای درستی را برای مخاطب داشته باشد. متأسفانه این ضعف مشهود در برنامهسازی، دعوت از مهمانان، آثار نمایشی و سریالسازان و حتی الگوهایی از دریچه سازمان صداوسیما مطرح میشوند که جامعه خصوصاً نوجوان و جوان را دچار تعارض با جنبههای واقعی آن فردِ بازیگر یا عوامل دیگر آثار نمایشی میکند.
البته ضعف و مشکلات بیشتر صداوسیما در زمینه عفاف و حجاب با نمایشِ تجمل، اشرافیگری و استفاده ابزاری از خانمها در تبلیغاتِ تلویزیونی و آگهیهای بازرگانی بهوضوح دیده میشود. جایی که آگهیهای متعدد بازرگانی سازمان صداوسیما یخچالهای پُر از میوه و میزهای مملو از صبحانه را برای تبلیغِ یک بیسکویت نشان میدهد یا استفاده ابزاری برای دیده شدن یک تبلیغِ خاص و فروشِ بیشتر آن کالا از چهره یک خانم بهره میبرد.
امروز تلویزیون با معضل دیگری هم روبهروست و آن کمتوجهی به الزامِ چادر و حجاب حداکثری است. زمانی مجریان رویِ آنتن به این مقوله تأکید زیادی داشتهاند ولی این روزها نسبت به مقوله حجابِ چادر کمتوجهی شده و یک قدری ویترینِ نمایش برنامهای یا حتی در بخشهای خبری هم بهوضوح این تفاوتها و کمتوجهیها بهچشم میآید.
میانِ وظایفی که برای سازمان صداوسیما تعیین شده، شاید ترویج الگوهای مناسب حجاب از طریق تولید فیلم و سریال و برنامههای تلویزیونی، بهتصویر کشیدن چهره بانوان محجبه کشورهای خارجی، آشنا کردن خانوادهها و جوانان نسبت به برگزاری ازدواج کمهزینه و ساده با توجه به شرایط اقتصادی جامعه، بازنگری در شرایط انتخاب فیلمها و سریالهای خارجی براساس ملاکهای حجاب و عفاف بیشتر بهچشم میآید.
در این میان نباید از نظارت مستمر بر تبلیغات تجاری بهمنظور جلوگیری از ایجاد روحیه مصرفگرایی و تجملپرستی بهعنوان عوامل ترویج بیمبالاتی اخلاقی و سوق آن بهسوی تبلیغات و آگهیهای فرهنگی و اخلاقی غفلت کرد.
تبرّج و خودنمایی بهجای فرهیختگی در آگهیهای رسانهملی!
یا تدوین سیاستهای روشن و مشخص در مورد سبک لباس و آرایش هنرمندان، مجریان زن و مرد و... در برنامهها و فیلمهای سینمایی، تئاتر و... با محوریت عفاف و حجاب و همچنین اتخاذ سیاستهای انضباطی در خصوص بازیگران زن صداوسیما و جلوگیری از تجلیل و تبلیغ چهرههایی که در مناظر اجتماعی و عمومی با ظاهر و پوشش بد حضور پیدا میکنند و چند مورد دیگر... جزو الزامات رعایت عفاف و حجاب در رسانهملی است.
پیگیریهای تسنیم نشان میدهد که سازمان صداوسیما اقداماتی در زمینه ترویج عفاف و حجاب چه تصویری و چه شنیداری در دستور کار دارد. برنامهها و اتفاقات ترویجی روی آنتن رفته اما آن طور که باید و شاید مؤثر نبودهاند. البته مسئولان صداوسیما درباره کارکردها و نقشِ این سازمان در پیشبرد اهداف ترویجی عفاف و حجاب میتوانند توضیحات بیشتری بدهند و گلایهها و انتقاداتی را هم که در الگوسازیها و جلوگیری از روشِ غلط رسانهملی در تبرّج و خودنمایی و زرقوبرقهای اشرافی و غفلتها در رعایت عفاف و حجاب برنامهسازی و سریالسازی به رسانه ملی شده نیز پاسخ دهند.
حمید شاهآبادی معاون صدا درباره موضوع عفاف و حجاب در سازمان صداوسیما با تسنیم گفتگویی کوتاه انجام داد. او در این گفتگو به این نکته اشاره کرد که کار ترویجی وظیفه صداوسیماست؛ شاهآبادی تأکید کرد: "کار ترویجی وظیفه صداوسیماست همه برنامههای صداوسیما یا باید مستقیم و یا غیرمستقیم مبلغِّ عفاف و حجاب باشد".
وی با اشاره به اینکه برنامههای تلویزیونی و رادیویی نباید حریمشکن باشند، گفت: عفاف امروز یکی از محورهایی است که بهطور ویژه کشور مورد برنامهریزی دشمنان قرار گرفته و طبیعی است هیچکدام از برنامههای ما نباید حریمشکن باشند و از طرفی نباید نسبت به موضوع عفاف و حجاب کم توجه باشد.
معاون صدا راجع به اقدامات رادیویی در قبالِ ترویج عفاف و حجاب افزود: در حال حاضر برنامههایی که بهصورت مستقیم در رادیو به این موضوع میپردازد کم نیست. اما یکی از اقداماتی که در رادیو در حال برنامهریزی هستیم قطعات «پیاسای» و «مینیفیچر» با موضوعات عفاف و حجاب است.
وی در پایان تأکید کرد: در صورت تولید این قطعات، بهصورت کوتاه و پُرتکرار در خدمتِ تبلیغ و ترویج عفاف و حجاب خواهند بود. و این اتفاقِ فرهنگساز، مأموریت رادیوست و در حوزه عفاف و حجاب قابل استفاده میشود.
ارسال نظر