به گزارش سینماپرس مدت ها است به دلیل سیاست گذاری های غلط مدیران سینمایی، سینمای کشور با رکود و بحران مخاطب مواجه شده است به نحوی که بنا به اظهارات رسمی برخی مقامات دولت دوازدهم تنها بخش اندکی از افراد جامعه به سینما می رفتند و اکثریت قریب به اتفاق مردم به دلایل متعدد سال ها در هیچ یک از سالن های سینمایی حضور پیدا نکرده اند.
یکی از مستندات مهم در این رابطه اظهارات سید عباس صالحی وزیر سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی در سی و ششمین اجلاس عمومی شورای عالی استانها است؛ وی در بخشی از صحبتهایش گفت: «باید پرسید جامعه ایرانی سطح مصرف فرهنگیاش از لحاظ کمی و کیفی چقدر است. در این حوزه پیمایشهای زیادی انجام دادهایم. در یکی از پیمایشها متوجه شدیم که در حوزه کتاب مصرف فرهنگی ما هفتهای ۱/۵ ساعت است. در حوزه نشریات و مجلات حدود ۲۸ درصد جامعه پیمایش گفتهاند روزنامه یا مجله میخوانند. از بین این ۲۸ درصد هم میزان مطالعه نیم ساعت در هفته بوده است. این در حالی است که ۷۷ درصد جامعه هدف سینما نمیرفتهاند. از ۲۳ درصدی که به سینما هم میرفتهاند ۲۷ درصد تنها سالی یکبار به سینما میرفتهاند.»
بعد از بحران کرونا و به دلیل عدم دغدغه مندی و سیاست گذاری مدیران فرهنگی و سینمایی دولت دوازدهم رسماً آمار مراجعه کنندگان به سینماها با کاهش چشمگیری مواجه شد و بسیاری از مردم عطای رفتن به سینماها را برای همیشه به لقایش بخشیدند!
اما جدا از مسأله کرونا بسیاری از صاحب نظران، پژوهش گران و متخصصان حوزه سینما و رسانه معتقدند سینمای ایران با رفتن سراغ سوژه های نازل و بیارتباط با متن مردم، تولید انبوه آثار سخیف و بیمایه و هدف گرفتن جشنوارههای خارجی بهجای مخاطب داخلی، ارتباط خود را با مردم قطع کرد.
تولید انبوه فیلم های یأس برانگیز، تلخ و سیاه و از سوی دیگر آثار کمدی که اغلب با شوخی های رکیک و زننده کلامی و فیزیکی تلفیق شده بودند باعث شد تا خانواده های مسلمان، نجیب و باحیا دور سینما را خط قرمز بکشند و ترجیح دهند با کالاهای فرهنگی سالم تر خود را سرگرم کنند.
بی تردید با روی کار آمدن دولت انقلابی سیزدهم، حوزه فرهنگ و هنر نیز باید دستخوش تغییرات اساسی شود به ویژه آنکه رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در اولین دیدارشان با اعضای هیأت دولت سیزدهم خواستار توجه ویژه و بازسازی انقلابی ساختار فرهنگی کشور شدند.
در همین راستا ۱۰ تن از سینماگران مطرح کشور آقایان: محمدرضا مصباح، علیرضا امینی، سیدامیر سیدزاده، حسن توکل نیا، مهرداد فرید، امیرحسین شریفی، قاسم قلی پور، هادی انباردار، حمید زرگرنژاد و سرکار خانم: ستاره اسکندری با ما گفتگو کردند که ماحصل نظرات ایشان برای اطلاع بیشتر مخاطبان گرامی در ذیل نقل شده است.
-
راهکار برون رفت از رکود سینما/۱
مصباح: دولت باید نهضت فیلمسازی ارزان را راه اندازی کرده و سینما را از انحصار برخی افراد خاص خارج کند/ افزایش سرانه سالن و صندلی در کشور می تواند موجب رونق سینماها شود
محمدرضا مصباح تهیه کننده سینما در خصوص راهکارهایی برای برون رفت از رکود سینما گفت: دولت باید نهضت فیلمسازی ارزان را راه اندازی کرده و سینما را از انحصار برخی افراد خاص خارج کند تنها در صورت تحقق این دو اتفاق مهم است که سینما می تواند از رکود خارج شده و مجدداً رونق به سالن ها بازگردد. متأسفانه بخش عمده ای از سینمای ما دست عده ای افراد انحصارطلب است؛ از بازیگر گرفته تا تهیه کننده و کارگردان در این فضای انحصاری حضور دارند و فیلم های گرانی را مشخصاً تنها با حضور یک دایره معدود از افراد تولید می کنند؛ بی تردید اگر دولتمردان انحصار را از دست این افراد خارج کنند و کاری کنند که هزینه های تولید یک فیلم کاهشی شود سینما به راحتی می تواند خرج خود را دربیاورد.
-
راهکار برون رفت از رکود سینما/۲
امینی: مدیران سازمان سینمایی دولت قبل سینما را نابود کردند/ وزیر ارشاد و رئیس سازمان سینمایی دولت سیزدهم باید به صورت انتحاری وارد میدان شده و سینما را از نو بنا کنند
علیرضا امینی کارگردان سینما و تلویزیون نیز در این باره اظهار داشت: اوضاع فرهنگ و هنر در دولت قبل چیزی فراتر از فاجعه بود و مدیران سازمان سینمایی دولت قبل سینما را نابود کردند و تفکر و ساختار سینما را به طور کل منهدم کردند چرا که مدیریت و تفکر اشتباهی بر سینما حاکم شده بود از این رو من امیدوارم مدیران جدید با عبرت گیری از رفتار غلط آن ها بتوانند اوضاع بهتری در سینما ایجاد کرده و سینما را از بحران رکود کنونی نجات دهند. وزیر ارشاد و رئیس سازمان سینمایی دولت سیزدهم باید به صورت انتحاری وارد میدان شده و سینما را از نو بنا کنند تا امید و روشنی وارد سینما شود. سینمای ایران امروز نیاز به محتوای امیدبخش دارد. باز هم تأکید می کنم منظور از فیلم های امیدبخش فیلم های چیپ و خنده دار نیستند که فرهنگ و هویت ما را نابود می کنند بلکه فیلم هایی که حتی اگر سوژه های انتقادی دارند در نهایت روزنه امیدی در آن ها دیده می شود و برای جامعه می توانند امید و انگیزه و نشاط و پویایی به ارمغان بیاورند.
-
راهکار برون رفت از رکود سینما/۳
اسکندری: دغدغه های مسئولان با دغدغه اهالی فرهنگ و هنر فرسنگ ها فاصله دارد!
ستاره اسکندری بازیگر و کارگردان سینما، تلویزیون و تئاتر در این باره به سینماپرس گفت: از آنجا که تجربه ثابت کرده دغدغه های مسئولان با دغدغه اهالی فرهنگ و هنر فرسنگ ها فاصله دارد پس قطعاً بیان مطالبات ما نیز هیچ نتیجه ای دربر نخواهد داشت چرا که اگر قرار بود ما شاهد نتیجه روشنی باشیم باید تا امروز چنین نتایجی را مشاهده می کردیم! متأسفم که باید این واقعیت را عنوان کنم که ما امیدمان را به شدت از دست داده ایم! اهالی فرهنگ و هنر طی حدود دو سال گذشته با تعطیلی کامل سینما و به ویژه تئاتر روبرو بوده اند و متأسفانه هیچ گاه هیچ یک از مدیران سعی نکردند رکود شدید به وجود آمده در این حوزه را برطرف کنند چرا که کسی دغدغه رفع مشکلات هنرمندان را نداشته و ندارد.
-
راهکار برون رفت از رکود سینما/۴
فرید: نگاه انقباضی، معضلات اقتصادی و کوچک شدن سفره خانواده ها و... باعث دوری مردم از سینماها شده است
مهرداد فرید تهیه کننده و کارگردان سینما در خصوص راهکارهایی برای برون رفت از رکود سینما گفت: مسأله رکود سینماها تنها به کرونا و حواشی آن مربوط نمی شود چرا که قبل از کرونا هم سینماها آنطور که باید رونق نداشتند؛ بنده معتقدم نگاه انقباضی، معضلات اقتصادی و کوچک شدن سفره خانواده ها و... باعث دوری مردم از سینماها شده است جدا از این مسأله عدم وجود سالن های سینما در شهرستان ها یکی دیگر از عواملی است که دسترسی مردم را به فیلم و سینما بسیار محدود کرده است. مردم وقتی دغدغه نان شب شان را داشته باشند دیگر نمی توانند برای فعالیت های فرهنگی مانند سینما رفتن یا خرید کتاب و مطبوعات و... هزینه کنند و طبیعی است که این مسأله باعث می شود تا درصد زیادی از جامعه نتوانند هرگز به سینما بروند.
-
راهکار برون رفت از رکود سینما/۵
توکل نیا: به دلیل فیلم های بی پروا و قبح شکن اعتماد مردم از سینما سلب شده است/ پولشویی و رانت خواری و باندبازی بلد نیستیم کم کار شده ایم!
حسن توکل نیا تهیه کننده سینما نیز در این باره اظهار داشت: به دلیل فیلم های بی پروا و قبح شکن اعتماد مردم از سینما سلب شده است؛ متأسفانه طی سال های اخیر ما به وفور شاهد تولید فیلم هایی بودیم که سرشار از شوخی های رکیک کلامی و فیزیکی جنسی بوده اند و عجیب آن است که این فیلمنامه ها به راحتی از سازمان سینمایی مجوز می گرفتند و روانه اکران می شدند اما تهیه کنندگان سالم ساز به دلایل متعدد و به بهانه های واهی نمی توانستند برای فیلم های شان پروانه ساخت بگیرند، همه این اتفاقات دست در دست هم داده تا مردم از سالن های سینما گریزان شوند. ما چون پولشویی و رانت خواری و باندبازی بلد نیستیم کم کار شده ایم! مدیران سازمان سینمایی تنها به از ما بهتران اجازه کار می دهند اما فضایی برای حضور و کار بنده و امثال بنده فراهم نمی کنند و این اتفاق بسیار تلخ و دردآور است و امیدوارم مدیران جدید در دولت سیزدهم این نوع رفتار مشمئزکننده را برای همیشه از بین ببرند.
-
راهکار برون رفت از رکود سینما/۷
سیدزاده: پایین نگه داشتن نرخ بلیت سینماها، تسریع در واکسیناسیون عمومی و رعایت پروتکل های بهداشتی در سالن ها می تواند سینما را از رکود خارج کند
سیدامیر سیدزاده تهیه کننده سینما نیز در این باره به سینماپرس گفت: پایین نگه داشتن نرخ بلیت سینماها، تسریع در واکسیناسیون عمومی و رعایت پروتکل های بهداشتی در سالن ها می تواند سینما را از رکود خارج کند؛ به خصوص برای اطمینان بخشیدن به عموم مردم نسبت به ایمن بودن سالن سینماها باید ضوابطی تعریف و تدوین شود تا حضور در سالن های سینما تنها برای دارندگان کارت واکسن کرونا امکان پذیر باشد. مهمترین عاملی که می تواند کمک حال رفع رکود و بحران در سینماها باشد تسریع در انجام واکسیناسیون عمومی است. به موازات این اتفاق دولت موظف است در جهت احیای مجدد صنعت سینما یک سری سوبسید و امتیازاتی را به بخش های مختلف سینما تزریق کند. در این مدت تهیه کنندگان، پخش کنندگان و... حقوق کارمندان و اجاره دفاتر و... را از پس انداز شخصی شان دادند و دولت باید به این دسته از تهیه کنندگان و تولیدکنندگان فیلم وام های بلاعوض یا کم بهره و طولانی مدت اعطا کند تا آن ها بتوانند مجدداً سرپا شوند و روند تولید را از سر بگیرند.
-
راهکار برون رفت از رکود سینما/۱۰
شریفی: تولید فیلم هایی مبتنی با فرهنگ می تواند مردم را با سینماها آشتی دهد/ مدیران جدید باید سینما را از سیطره مبتذل سازان نجات دهند
امیرحسین شریفی تهیه کننده سینما در خصوص راهکارهایی برای برون رفت از رکود سینما گفت: یکی از دلایل مهم دوری مردم از سالن های سینما فیلم های کم تنوع و تکراری هستند که باعث دلزدگی شدید مخاطبان شده اند و آن ها را از سالن های سینما دور کرده اند از این رو بایستی مدیران سینمایی به جای تولید انبوه فیلم های سخیف و مبتذل که به اسم کمدی و طنز تولید می شوند و یا فیلم های سیاه و تلخ که با عنوان جعلی سینمای اجتماعی معروف شده اند دست به تولید فیلم هایی مبتنی با فرهنگ و سنن ملی بزنند که از این رهگذر مردم با سینماها آشتی کنند. مدیران جدید باید سینما را از سیطره مبتذل سازان نجات دهند؛ یکی از تلخ ترین اتفاقاتی که ما طی سال های اخیر به شدت با آن روبرو بودیم قدرت گرفتن مبتذل سازان و سخیف سازان در سینما است که این روند نیاز به اصلاح جدی و فوری دارد.
-
راهکار برون رفت از رکود سینما/۶
قلی پور: اگر افراد آگاه و خبره برای اداره امور تمامی دستگاه ها و نهادهای سینمایی به کار گرفته شوند می توان به رفع بحران رکود در سینماها امیدوار بود/ حمایت مستقیم مالی دولت نجات بخش است
قاسم قلی پور تهیه کننده سینما نیز تأکید کرد: مسأله رکود در سینماها تنها مربوط به دوران کرونا نیست و متأسفانه قبل از کرونا هم درصد اعظمی از مردم کشور به سینماها نمی رفتند که یکی از دلایل این اتفاق عدم حضور مدیران دغدغه مند، دلسوز و کاربلد در سینما است از این رو اگر افراد آگاه و خبره برای اداره امور تمامی دستگاه ها و نهادهای سینمایی به کار گرفته شوند می توان به رفع بحران رکود در سینماها امیدوار بود. سینما در این اوضاع بغرنج و بحرانی کنونی در حالی که بسیاری از پروژه ها تعطیل شده، اهالی سینما بیکار و خانه نشین شده اند و سالن های سینما تعطیل یا نیمه تعطیل شده است نیاز به حمایت های گسترده مالی دارد از این رو حمایت مستقیم مالی دولت نجات بخش است.
-
راهکار برون رفت از رکود سینما/۸
انباردار: مردم به دلیل تسخیر سینماها با فیلم های ضداخلاقی و ضدخانوادگی از رفتن به سینما حذر می کنند/ نظارت سخت گیرانه و جدی بر اساس اصول و مبانی اسلام و انقلاب امری ضروری است
هادی انباردار مدیرتولید و تهیه کننده سینما در خصوص راهکارهایی برای برون رفت از رکود سینما گفت: رکود سینماها و قهر مردم با سالن ها به دلیل انبوه فیلم های نازل، پوچ، مبتذل و سیخیفی است که سینماها را احاطه کرده است و مردم به دلیل تسخیر سینماها با فیلم های ضداخلاقی و ضدخانوادگی از رفتن به سینما حذر می کنند! این بسیار دردآور است که مدیران سینمایی همواره شعار صیانت از اخلاق می دهند اما در عمل شوراهای متعدد سازمان سینمایی به فیلم های ضداخلاق و مبتذل پروانه ساخت و نمایش می دهند. بنده همواره از خودم این پرسش را می کنم که چطور در کشوری مثل جمهوری اسلامی ایران این همه فیلم ضداخلاق وجود دارد که هیچ ارتباط و نشانی از اسلام و انقلاب و انسانیت در آن ها دیده نمی شود و اغلب شان ضد اجتماعی و ضد خانوادگی هستند و به خصوص به جوانان پرورش نادرست می دهند. متأسفانه ما هیچ وقت ریشه ای و درست و اصولی در سینما رفتار نکرده ایم و اخلاق و دین و انسانیت را رواج نداده ایم. این باعث شرمساری است که بعضاً فیلم های ما ضداخلاقی تر از آثار سینمایی اروپایی و آمریکایی هستند و به نوعی موجبات تشتت در جامعه را فراهم می آورند.
-
راهکار برون رفت از رکود سینما/۹
زرگرنژاد: فیلمنامه های سردستی و بدون قصه باعث دوری مردم از سینما شده است/ مدیران سینمایی به جای پرورش استعدادهای درخشان در پی فروش فیلم های سخیف و ارائه بیلان بودند
حمید زرگرنژاد کارگردان سینما در خصوص راهکارهایی برای برون رفت از رکود سینما گفت: یکی از مهمترین مسائلی که باعث دوری بسیاری مردم از سینماها شده فیلم های کلیشه ای و تکراری است از سوی دیگر فیلمنامه های سردستی و بدون قصه باعث دوری مردم از سینما شده است و اگر مدیران جدید سینما می خواهند دوباره مردم به سینماها بروند باید حتماً به این مسائل مهم توجه داشته باشند. مدیران سینمایی به جای پرورش استعدادهای درخشان در پی فروش فیلم های سخیف و ارائه بیلان هستند؛ اگر تنها برخی سرمایه گذاران و تهیه کنندگان سینما به دلیل توجیهات اقتصادی در پی این اتفاق بودند ماجرا اینقدر تلخ نمی شد مشکل آنجا است که مدیران سینمایی هم امروزه فروش فیلم ها برای شان در اولویت است و به سینما به عنوان یک بنگاه تجاری و اقتصادی نگاه می کنند و به طور کل وجوه فرهنگی و هنری بودن این هنر-صنعت مهم را فراموش کرده اند.
ارسال نظر