به گزارش سینماپرس، یکی از آثاری که امسال در بخش مسابقه بین الملل جشنواره جهانی فیلم فجر به نمایش درمی آید فیلم «گندم» جدیدترین اثر سمیح کاپلان اوغلو کارگردان مطرح ترکیهای است.
همچنین کاپلان اوغلو در جشنواره حاضر خواهد بود و کارگاه آموزشی نیز برگزار خواهد کرد.
سمیح کاپلاناوغلو متولد چهارم آوریل ۱۹۶۳ نویسنده، کارگردان و تهیهکننده ترک در سال ۱۹۸۴ به استانبول نقل مکان کرد و چند سالی به عنوان نویسنده آگهیها و مطالب تجارتی در کمپانیهای تبلیغاتی کار کرد. وی فعالیتهای سینماییاش را از ۱۹۸۶ با دستیاری فیلمبرداری دو مستند آغاز کرد که هر دو تحسین شدند و جوایزی را هم برای سازندگانشان به ارمغان آوردند.
او در سال ۱۹۹۴ نویسندگی و کارگردانی را در یک مجموعه تلویزیونی موفق تجربه کرد تا اینکه بالاخره در سال ۲۰۰۱ با اولین فیلم بلندش «دور از خانه» جایزه بهترین کارگردانی جشنواره بینالمللی سنگاپور را برنده شد.
محدوده موفقیتهای این فیلمساز ترک با دومین فیلمش به شکل قابل توجهی گسترش پیدا کرد. «سقوط فرشته» در بخش فوروم برلیناله ۲۰۰۵ روی پرده رفت و در جشنوارههای نانت، کرالا و آلترناتیو بارسلونا جوایز بهترین فیلم را به دست آورد. او در خلال سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۰ سهگانه «یوسف» را تهیه و کارگردانی کرد. اولین فیلم سهگانه با عنوان «تخم مرغ» در جشنواره کن به نمایش درآمد و در جشنوارههای فجر، بالدیبیا و بانکوک جوایز بهترین کارگردانی را برنده شد. دومین قسمت سهگانه «شیر» است که در جشنواره ونیز اولین نمایش جهانیاش را تجربه کرد. «عسل» هم خرس طلایی شصتمین جشنواره بینالمللی برلین را برنده شد.
آثار سمیح کاپلاناوغلو به خاطر مضامین متافیزیکی و استفاده متمایزشان از فیلمبرداری شناخته میشوند. او که به عنوان یکی از تحسینشدهترین و مؤثرترین فیلمسازان سینمای ترک شناخته میشود تا امروز بیش از ۲۸ جایزه بینالمللی و ۱۰ نامزدی جهانی را با فیلمهایش تجربه کرده است. وی در سال ۲۰۱۳ به عنوان عضو هیات داوران فیلمهای کوتاه و سینهفونداسیون جشنواره کن برگزیده شد. بهعلاوه، او عضوی از آکادمی فیلم اروپا و آکادمی آسیا پاسیفیک اسکرین هم هست.
کاپلاناوغلو در کنار فعالیتهای سینماییاش در میان سالهای ۱۹۸۷ تا ۲۰۰۳ مقالههایی هم درباره هنرهای پلاستیکی و سینما مینوشت که در نشریههای هنری مختلف منتشر و به زبانهای خارجی هم ترجمه شدند.
«گندم» جدیدترین اثر این فیلمساز ترک سرشناس است که طبق برنامههای اعلامشده، در جشنواره جهانی فیلم فجر به نمایش درخواهد آمد. این فیلم محصول ۲۰۱۷ ترکیه، آلمان، فرانسه، سوئد، قطر است.
اثر جدید این فیلمساز ترک درباره پروفسور ارول ارین است که در آیندهای نزدیک اما نامعلوم در شهری زندگی میکند که با دیوارهای مغناطیسی از شر مهاجران چندقومیتی محافظت میشود. مزرعههای این شهر به دلایل نامشخصی دچار یک بحران ژنتیکی میشوند. ارول که نسلشناس بذر گیاهان است، در جلسهای در اداره مرکزی شرکتی با نام «ناوس ویتا» که او را به کار گرفتهاند، درباره نسلشناس همقطاری به نام جمیل آکمن میشنود که تزی درباره بحرانهای دامنگیر و تغییرهای ژنتیکی بذرهای اصلاحشده نوشته است. ارول راهی سفری برای یافتن جمیل میشود؛ سفری که تمام دانستههای او را تغییر خواهد داد.
«گندم» بر اساس سورهها و آیههایی از قرآن نوشته شده و راوی داستان پساآخرالزمانی است که در آن انسانهای باقیمانده یا در بقایای شهرها مستقرند یا در مزرعههایی که زیر کشت رفتهاند. در مناطقی که «سرزمینهای مردگان» نامیده میشوند نیز مهاجرانی از خشکسالی و بیماریهای مسریای رنج میبرند که از لحاظ ژنتیکی مشکلات خاص خودشان را دارند.
این فیلم توسط چند کمپانی بینالمللی تولید و در شهرهای مختلفی در گوشهوکنار دنیا از جمله دیترویت و میشیگان و کشورهایی مانند آلمان و ترکیه فیلمبرداری شده است.
این درام سیاهوسفید تا امروز در جشنوارههای مختلفی به نمایش درآمده و به عنوان مثال جایزه بهترین فیلم جشنواره بینالمللی توکیو را برنده شده است. این فیلم همچنین نامزد جایزه «قلب سارایوو»ی بهترین فیلم در جشنواره سارایوو ۲۰۱۷ هم بود.
آدرس سایت رسمی جشنواره Fajriff.com و پست الکترونیکی جشنواره Info@Fajriff.com است.
سی و ششمین جشنواره جهانی فیلم فجر ۱۹ تا ۲۷ آوریل ۲۰۱۸ (۳۰ فروردین تا ۷ اردیبهشت ۱۳۹۷) به دبیری سیدرضا میرکریمی در تهران برگزار میشود.
ارسال نظر