سه‌شنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۵:۱۰

در نشست خبری انیمیشن «مصطفی» و «عباس»

میرکریمی: درازه گویی و پرداختن به حاشیه‌ها باید از داستان های ما کنار روند

رضا میرکریمی

سینماپرس: سید رضا میرکریمی کارگردان انیمیشن «مصطفی» و «عباس» در نشست خبری این دو اثر در نهمین جشنواره پویانمایی تهران گفت: درازه گویی و پرداخت به حاشیه باید از داستان ها و ساخته های ما کنار رود و این امر در مدیومی مانند انیمیشن با کیفیت بهتری قابل ارائه است.

نشست خبری روز دوم جشنواره پویانمایی تهران در کانون پرورش فکری کودک و نوجوان با حضور سید رضا میرکریمی که با ارائه دو انیمیشن  با نام های مصطفی و عباس، اولین تجربه جدی خود را در سینمای انیمیشن به معرض نمایش گذاشته است و نیز حسین ضیایی منتقد انیمیشن برگزار شد. فردین خلعتبری و بهرام عظیمی از دیگر چهره های شاخص حاضر این نشست خبری بودند.

در ابتدای نشست حجم اندک خبرنگاران و منتقدان ناامید کننده بود، چندان که حسین ضیایی به عنوان منتقد اصلی، لب به شکایت گشود و عنوان کرد که استقبال کم و سالن خالی سانس اول(صبح) روز دوم جشنواره نیز بسیار دلسرد کننده بوده است، سانسی که به نمایش آثار انیمیشن های ایرانی با موضوع ارزش های انقلاب اسلامی  پرداخت . به این ترتیب دو انیمیشن عباس و مصطفی که بهانه اصلی نشست دیروز قلمداد می شدند، عملاً از سوی خبرنگاران و اهالی رسانه دیده نشدند که می توان آن را یکی از علل ضعف در برنامه ریزی جشنواره و عدم ایجاد علاقه در میان مخاطبان برای شرکت در این بخش از جشنواره تلقی کرد، بخشی که بر خلاف دیگر بخش های جشنواره از حضور چهره های شاخص سینمایی برخوردار بود.

حسین ضیایی در پرسشی دلیل انتخاب قالب انیمیشن برای تولید فیلم های عباس و مصطفی را از میر کریمی پرسید که او با بیان سفارشی نبودن این دو فیلم، در رابطه با علاقه و دغدغه شخصی خود نسبت به ساخت فیلم در رابطه با سرداران جنگ و قصه های زندگی آن ها صحبت نمود و عنوان کرد که تا به امروز تصویر چندان درستی از این افراد نشان داده نشده است و لحظات و دقایق تاثیر گذار فرماندهان جنگ باید با حساسیت و درک بالاتری به معرض نمایش درآید. جذابیت کم و شیوه روایت کلیشه ای، کشش قابل قبولی را در اینگونه داستان ها به جوانان امروزی ارائه نمی دهد. با توجه به اینکه ایجاز و استعاره در سینمای جهان امروز نقش اصلی و مهمی را ایفا می کند، درازه گویی و پرداخت به حاشیه باید از داستان ها و ساخته های ما کنار رود و این امر در مدیومی مانند انیمیشن با کیفیت بهتری قابل ارائه است.

میرکریمی همچنین اضافه کرد که در ابتدا قصد ساخت مستندی در رابطه با زندگی دو شهید مصطفی چمران و عباس دوران را داشته است، اما با مشاهده کیفیت بالای مستند زندگی شهید باقری، از ساخت مستند صرفه نظر کرده و انیمیشن را مناسب ترین قالب معرفی کار خود دانست.

حسین ضیایی با توجه به تاکید میرکریمی به عنصر ایجاز در روایت بصری، در مورد اعتقاد او نسبت به عنصر خیال که منفک کننده سینمای انیمیشن از سینمای رئال است، سوالاتی مطرح کرد و میرکریمی در پاسخ اینگونه بیان داشت که دقیقا علت اصلی ترغیب من به ساخت انیمیشن وجود همین عنصر مهم است، زیرا به کارگردان این اجازه را می دهد تا دوربینش را بدون محدودیت هر جا که می خواهد قرار دهد و نگران ارتباط و توالی منطقی تصاویر نباشد، به این ترتیب شاهد خلاقیت بیشتری از کارگردان خواهیم بود.

راوی انیمیشن مصطفی خود مصطفی چمران است که اجرای آن را پرویز پرستویی بر عهده دارد، اتفاقی که میرکریمی آن را پسندیده می دانست زیرا معتقد است که فردی که خود، زندگی خویش را شرح می دهد، کمتر غلو می کند و شنیدن حقایق از او شیرین تر و قابل باورتر است. اما ضیایی وجود نریشن را در بعضی قسمت های فیلم نشان از ضعف تصویری داستان بیان کرد که مغایر با صحبت های میرکریمی در رابطه با خلاصه گویی و استفاده از استعاره است.

میرکریمی در پاسخ این نقد وجود نریشن را الزامی دانست  و تصریح کرد  من معتقدم در این پلان ها تنها تصویر نمی توانست جان کلام را به مخاطب القا کند و ما باید از این شیوه استفاده می کردیم.

در انتهای این نشست امید مهران، مشاور هنری و انیماتور دو کار میرکریمی اضافه کرد که وقتی یک اثر کمیک استریپ را بخواهیم به کمیک موشن تبدیل کنیم، باید یک سری شرایط را اعمال کنیم که ما در طی ساخت به آن رسیدیم و همانطور در کمیک استریپ دیالوگ ها وظیفه شرح وقایع را بر عهده دارند، در کمیک موشن نیز باید جای خالی دیالوگ را به نریشن داد و همین مسئله دلیل استفاده ما از نریشن بوده است.

در پایان میرکریمی با بیان اینکه برای اولین بار است که در زمینه فیلم سازی انیمیشن فعالیت نموده است، ضعف های ساختاری و تکنیکی ساخته های خود را با توجه به تجربه حرفه ای خود در این حوزه پذیرفت و از دست اندرکاران برگزاری جشنواره پویانمایی تهران و احزاب رسانه تشکر و قدردانی نمود.

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.